Ασφυξία από το ασφαλιστικό για τους νέους συνταξιούχους

sintakseis_maxairi1

Αντιμέτωποι με διπλό "ψαλίδι" στις συντάξεις τους βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου κι έπειτα, καθώς πέραν των μειώσεων που θα προέλθουν λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού συντάξεών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, οι καινούργιοι συνταξιούχοι κινδυνεύουν επίσης με επιπλέον περικοπές λόγω των ειδικών εισφορών και κρατήσεων που έφεραν τα δύο πρώτα Μνημόνια.

Οι εν λόγω μειώσεις δεν έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και ως εκ τούτου παραμένουν σε ισχύ για τους σημερινούς συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", επί της ουσίας, πρόκειται για μέτρα που είχαν ψηφιστεί το 2010 και το 2011 και επέβαλαν πρώτον κλιμακωτές μειώσεις 3% έως και 14% στις μεικτές συντάξεις για ποσά άνω των 1.400 ευρώ, και δεύτερον κρατήσεις για συνταξιούχους που ήταν νεότεροι των 60 ετών αλλά λάμβαναν 1.700 ευρώ και άνω.

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι νέοι συνταξιούχοι είναι ότι οι παλιές μνημονιακές μειώσεις θα εφαρμοστούν και στις δικές τους συντάξεις, οι οποίες ούτως ή άλλως υπολογίζεται ότι θα είναι μεσοσταθμικά έως και 20% χαμηλότερες εξαιτίας των χαμηλότερων συντελεστών αναπλήρωσης και καθότι θα υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργάσιμου βίου.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 477,75 μονάδων (+1,22%), στις 39.760,08 μονάδες …