Διαδικασίες ολοκλήρωσης κτηματολογίου σε 4 Δήμους

ktimatologio

Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου στους τέσσερις δήμους, για τους οποίους το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το «πράσινο φως» ια την υπογραφή των τριών συμβάσεων, βάζοντας έτσι τέλος σε μια υπόθεση που εκκρεμεί από το 2008, για Αθήνα, Βόλο, Λαμία και Λιβαδειά, ανα και θα χρειαστούν 3,5 χρόνια για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, μέσα στα οποία οι κάτοχοι ιδιοκτησιών στους τέσσερις δήμους θα κληθούν να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων που είχαν καταθέσει προ οκταετίας και να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις.

Οι τέσσερις δήμοι είναι οι τελευταίοι που απέμειναν από τον μεγάλο διαγωνισμό του 2007 για την κτηματογράφηση των αστικών κέντρων της χώρας.

Το έργο αναφέρει η Καθημερινή είχε χωριστεί σε δύο διακριτά τμήματα: Στην α΄ φάση, που περιελάμβανε τη συλλογή των δηλώσεων και τον πρώτο νομικό τους έλεγχο (οι 22 διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν το 2007, το έργο σταδιακά ολοκληρώθηκε σε όλες τις περιοχές). Και στη β΄ φάση, που περιελάμβανε τον λεπτομερή νομικό έλεγχο, την ανάρτηση και οριστικοποίηση των στοιχείων (οι διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν το 2008).

Στην α΄ φάση των μελετών, στον Δήμο Αθηναίων δηλώθηκαν 1.343.000 δικαιώματα, στον Βόλο 177.000 και στο δίδυμο Λαμίας - Λιβαδειάς 184.000 δικαιώματα. Ομως, κατά τον διαγωνισμό για τη β΄ φάση κτηματογράφησης, οι συμμετέχοντες προσέφυγαν ο ένας ενάντια στον άλλο και... αλληλο-αποκλείστηκαν. Τον Νοέμβριο του 2014, έπειτα από ενάμισι έτος διαβουλεύσεων, η ΕΚΧΑ Α.Ε. (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) αποφάσισε να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό. Ακολούθησε δεύτερος πόλεμος ενστάσεων και προσφυγών, οι οποίες καθυστέρησαν κι άλλους μήνες το έργο.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης οι τρεις μελέτες (Αθήνα, Βόλος, Λαμία - Λιβαδειά) έχουν τον ίδιο ανάδοχο, ο οποίος προσέφερε πολύ μεγάλες εκπτώσεις (άνω του 65%), ποσό που, σύμφωνα με αρκετούς μελετητές ανάλογων έργων, θεωρείται «κάτω του κόστους» (και ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο). Ετσι, ο ανάδοχος θα αναλάβει την Αθήνα με 5,9 εκατ. ευρώ, έναντι 17,6 εκατ. που ήταν ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού το 2014 (και 24,6 εκατ. ευρώ, που ήταν ο προϋπολογισμός του πρώτου διαγωνισμού, το 2008!). Με 1,5 εκατ. ευρώ τη μελέτη του Βόλου και για τη Λαμία - Λιβαδειά 1,6 εκατ. ευρώ (μαζί 3,1 εκατ. ευρώ), όταν οι δύο μελέτες μαζί είχαν το 2008 προϋπολογισμό 11,4 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη έκπτωση που προσέφερε ο ανάδοχος είναι μεν ευπρόσδεκτη από την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) για προφανείς λόγους, ωστόσο σημαίνει ότι θα απαιτηθεί η συνεχής, εκ του σύνεγγυς, παρακολούθηση της κτηματογράφησης στις τέσσερις πόλεις, προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν οι «Κασσάνδρες».

Πάντως, οι κάτοχοι των 1,7 εκατ. ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που δηλώθηκαν στην Αθήνα και τις τρεις πόλεις δεν πρέπει... να βιάζονται, καθώς η ολοκλήρωση της β΄ φάσης κτηματογράφησης έχει προθεσμία 38 μηνών. Μέσα στο διάστημα αυτό οι δικαιούχοι θα κληθούν να ελέγξουν ότι τα στοιχεία που έχουν καταθέσει είναι σωστά και, αν δεν είναι (είτε ως προς το ακίνητο, ή τα στοιχεία του ιδιοκτήτη), να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις, καταλήγει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …