Η αποκάλυψη Παπανδρέου: Στα όρια του κατακερματισμού η ΕΕ και ο ρόλος της Γερμανίας

PAPANDREOY

Με μία συνέντευξη που θα συζητηθεί, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καλεί την Γερμανία να καταλάβει το συντομότερο και πριν είναι οριστικά αργά, ότι η ΕΕ, βρίσκεται πια στα όρια του κατακερματισμού, από όπου δεν θα υπάρξει επιστροφή, αν δεν υπάρξει κινητοποίηση και αλλαγή στάσης και πολιτικής.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, μεταξύ άλλων σημείωσε τα ακόλουθα:

«Την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εθνικιστική ρητορική, με τη συνεχή αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, με αμοιβαίες κατηγορίες. Είμαστε στα όρια ενός περαιτέρω κατακερματισμού της Ένωσης, αλλά δεν ξέρω αν είναι δυνατόν να διαλυθεί με οργανωμένο τρόπο, Η ορθή προοπτική, είναι εκείνη της περαιτέρω ολοκλήρωσης, με παραχώρηση περισσότερων δικαιοδοσιών στους ευρωπαίους πολίτες. Απαιτείται εκδημοκρατισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νέα σχέδια εκτός από το νόμισμα, όπως κοινές επενδύσεις στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Γερμανία είναι αντίθετη στις επενδύσεις αυτές. Σε όποιον δηλώνει αντίθετος, θέλω να πω: με αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια, αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη μπορεί να ετοιμάσει το μέλλον της και να χρηματοδοτηθεί. Ζούμε ακόμη με τις υποδομές του ψυχρού πολέμου.

Η Ελλάδα έχοντας αντιμετωπίσει ένα πρόγραμμα προσαρμογής, ιδίως λιτότητας, χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Αλλά τις σωστές μεταρρυθμίσεις. Τα βαθύτερα προβλήματα της νότιας Ευρώπης αφορούν τις δομές διακυβέρνησης, το έλλειμμα και το χρέος αποτελούν μόνον συμπτώματα. Η λιτότητα δεν πρόκειται να τα λύσει ποτέ.

Είναι αναγκαιότητα να κινηθεί η Ένωση, προς τη δημοσιονομική τόνωση, αφού η άρνηση της ανάγκης επενδυτικών σχεδίων, των διαδικασιών κοινής χρηματοδότησης, όπως είναι τα ευρωομόλογα, και της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης με μορφές ενιαίας ασφάλισης καθιστά την Γερμανία, σε τελευταία ανάλυση, τον πραγματικό αδύναμο κρίκο».


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χατζηδάκης: Περαιτέρω αναβάθμιση από S&P, απάντηση στη μικρόψυχη κριτική

«Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s μέσα σε πολύ λίγους …