Χάνουμε και τον τουρισμό; Πτώση κίνησης και τζίρου-Στοιχεία απογοητευτικά της ΤτΕ

TOURISMOSKROYAZ

Κάμψη σε σχέση με πρώτο εξάμηνο του 2015, σημείωσαν το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2016, οι αφίξεις ξένων τουριστών αλλά και τα έσοδα, όταν αυτή η πτωτική πορεία, κατά τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας,  συνεχίστηκε και τον Ιούνιο, τον οποίο τον κατέγραψε ως τον "χειρότερο" μήνα των τελευταίων ετών, χτυπώντας συναγερμό για το μέλλον της μοναδικής βιομηχανίας της χώρας, που είναι ο τουρισμός.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουάριο-Ιούνιο 2016:

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 5,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και διαμορφώθηκαν στα 3.929 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση κατά 4,1% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.547 εκατ. ευρώ, και στη μείωση κατά 11,0% των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.230 εκατ. ευρώ.

Ανά χώρα προέλευσης, οι εισπράξεις από τη Γερμανία, η οποία αποτελεί βασική δεξαμενή τουριστών για την Ελλάδα, μειώθηκαν κατά 13,4% και διαμορφώθηκαν στα 585 εκατ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία υποχώρησαν κατά 19,8% και διαμορφώθηκαν στα 256 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν στα 648 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,2%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 8,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 115 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 7,4% παρουσίασαν και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 313 εκατ. ευρώ. Μειωμένες κατά 5,4% ήταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκαν σε 1.851,4 εκατ. ευρώ (μαζί με την κρουαζιέρα).

Αφίξεις
Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν το πρώτο μισό του 2016 και οι αφίξεις, οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν σε τροχιά ραγδαίας ανάπτυξης. Ειδικότερα, η εισερχόμενη εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 μειώθηκε κατά 1,6% και διαμορφώθηκε στις 7.446 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 7.566 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,1%, ενώ οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 14,4%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 διαμορφώθηκε στις 4.942 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ενώ οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28 διαμορφώθηκαν στις 2.504 χιλ. ταξιδιώτες, μειωμένες κατά 6,1%.

Οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 3,5%.

Ειδικότερα:

  • Οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 0,8% και διαμορφώθηκαν στις 888 χιλ. ταξιδιώτες.
  • Από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 20,6% και διαμορφώθηκαν στις 368 χιλ. ταξιδιώτες.
  • Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 13,1% και διαμορφώθηκαν στις 928 χιλ. ταξιδιώτες.
  • Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28.
  • Οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 7,7% (μετά την καθίζηση άνω του 60% που σημείωσαν πέρυσι σε σχέση με το 2014) και διαμορφώθηκαν στις 162 χιλ. ταξιδιώτες.
  • Αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,4% και διαμορφώθηκαν στις 305 χιλ. ταξιδιώτες.

Για τον Ιούνιο, η εισερχόμενη κίνηση διαμορφώθηκε στις 2.971 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,0% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Προοπτικές
Παρά την αρνητική εικόνα του τουρισμού στο πρώτο μισό του έτους, οι φορείς του τουρισμού δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για το σύνολο του έτους. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι οι συνεχίζεται η αυξητική τάση των τουριστικών κρατήσεων της τελευταίας στιγμής προς Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι οι ελεύσεις τουριστών την εφετινή χρονιά, θα ανέλθουν στα 25 εκατομμύρια (χωρίς σε αυτά τα στοιχεία να υπολογίζονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας), ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει και μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

  1.  Συρρίκνωση κατά 6,7% σημείωσε το πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016, καθώς διαμορφώθηκε στα 2.991 εκατ. ευρώ

Ξοδεύουν περισσότερα

  • Οι Αμερικανοί παραμένουν οι πιο «ανοιχτοχέρηδες» τουρίστες καθώς ξοδεύουν με διαφορά τα περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους.
  • Οι Ρώσοι, παρά τη σημαντική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης λόγω διολίσθησης του εθνικού τους νομίσματος έρχονται δεύτεροι.
  • Μειωμένο κατά 3,6% ήταν το πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιούνιο, το οποίο διαμορφώθηκε σε 1.719 εκατ. ευρώ.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

Οι καταθέσεις από νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 156 εκατ. ευρώ και οι …