Τροποποιητικές δηλώσεις επιδοτήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ-Χωρίς πρόστιμο

agrotes-ypologistis-forologia

Όσοι αγρότες υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος εξαιτίας καθυστερημένης έκδοσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των σχετικών βεβαιώσεων για τις επιδοτήσεις που έλαβαν, δεν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα, όπως το ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, με την απόφαση που υπέγραψε την "ΔΕΑΦ Α 1122149 ΕΞ2016/11.8.2016".

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
"Έγινε δεκτό, ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο των 12.000 ευρώ, λαμβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική δραστηριότητα στο έτος που αφορούν.
Με έγγραφο διευκρινίστηκε επίσης, ότι για τις ανάγκες υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι αγροτικές επιδοτήσεις/ενισχύσεις αντιμετωπίζονται φορολογικά σύμφωνα με τις επίσημες «Βεβαιώσεις Εφορίας Φορολογικού Έτους 2014 ή 2015» που εκδίδει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες προθεσμίες, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων εκπνέει την ίδια ακριβώς ημερομηνία, που εκπνέει και η προθεσμία για τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις.
Μετά την ημερομηνία αυτή, οι τροποιητικές δηλώσεις χαρακτηρίζονται εκπρόθεσμες και υπόκεινται σε πρόστιμο.
Επίσης, με απόφαση διευκρινίζεται ότι παρέχεται η δυνατότητα στον φορολογούμενο να ζητά απαλλαγή από τόκους και πρόστιμα λόγω ανωτέρας βίας, υπό την προϋπόθεση της εξόφλησης πριν την υποβολή του αιτήματος όλων των φόρων, για τους οποίους επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.
Επιπρόσθετα, κοινοποιήθηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΚΣ), αναφορικά με την απαλλαγή οφειλών από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για λόγους ανωτέρας βίας.
Στην εν λόγω απόφαση ορίζεται, ότι η μη γνώση μιας οφειλής συνιστά λόγο απαλλαγής κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, εφόσον οφείλεται σε ανυπαίτιο, έκτακτο και απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο δεν ήταν δυνατό να προληφθεί ή να αποτραπεί ούτε με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης (ανωτέρα βία), εξαιτίας του οποίου δεν πληρώθηκε εμπρόθεσμα η οφειλή.
Επομένως, εφόσον ο οφειλέτης επικαλείται και αποδεικνύει, ότι η μη εμπρόθεσμη πληρωμή της οφειλής έχει ως αιτία την έλλειψη της γνώσης της, η οποία οφείλεται σε περιστατικό ανωτέρας βίας, επιτρέπεται η χορήγηση της ως άνω απαλλαγής.
Κατά το προηγούμενο έτος (2015) όπως και στο τρέχον (2016) διαπιστώθηκε, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε αγροτικές επιδοτήσεις μετά την καταληκτική ημερομηνία για την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (εν προκειμένω, την 31-08-2015 και την 18-07-2016 αντίστοιχα) γεγονός που καθιστά υπόχρεους όσους εισπράττουν αγροτικές επιδοτήσεις, να προβούν σε υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος."


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ.Χατζηδάκης: Εμπαιγμός των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό με τα ένσημα

Όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμού-Τουρισμού Ένα νέο ακόμη πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της …