187.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών στο 7μηνο από την εφορία...

katasxeseis-eforia870

Ξεπέρασαν τις 187.000 οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου για χρέη πολιτών προς την εφορία, φθάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ όλων των τελευταίωνχρόνων. Ειδικά τον Ιούλιο το Δημόσιο προχώρησε σε 37.000 κατασχέσεις, αντλώντας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς 18 εκατ. ευρώ περίπου. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κατασχέσεων που σημειώνεται σε ένα μήνα και συνδέεται με την εντατικοποίηση των προσπαθειών του Δημοσίου για την αύξηση των εσόδων και την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι φιλόδοξος, καθώς προβλέπει την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 2 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, μέσα και από 750.000 πλειστηριασμούς και κατασχέσεις που έχουν προγραμματιστεί για όλο το 2016. Η αγωνιώδης προσπάθεια του Δημοσίου για τα έσοδα αποτυπώνεται στους στόχους που έχουν τεθεί για:

• Είσπραξη του 21% ώς τον Σεπτέμβριο και του 23% συνολικά ως τον Δεκέμβριο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (με βάση τα περυσινά στοιχεία περίπου 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από τις νέες οφειλές).

• Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ώς τον Σεπτέμβριο και συνολικά 600 εκατ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.

• Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο.

Η «επίθεση» που πραγματοποιεί το Δημόσιο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, έχει ωστόσο πενιχρά αποτελέσματα, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα ποσά που αντλεί από τις κατασχέσεις δεν μπορούν να στηρίξουν τους φιλόδοξους εισπρακτικούς στόχους του κράτους, καθώς τα μέσα υπόλοιπα που βρίσκονται στους λογαριασμούς είναι μικροποσά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 97% των κατασχέσεων αφορά σε ποσά κάτω από 3.000 ευρώ, ενώ το μέσο ποσό που κατάσχεται με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου είναι 496 ευρώ ανά λογαριασμό. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που προκύπτει από τους προηγούμενους μήνες, με βάση την οποία το συνολικό ποσό που άντλησε το Δημόσιο από 187.700 κατασχέσεις δεν ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με μαζικό τρόπο, είναι πλέον δυνατές λόγω του ηλεκτρονικού τρόπου αποστολής των κατασχετηρίων και του Μητρώου των Καταθέσεων, που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες.

Το άτυπο όριο που έχει συμφωνηθεί για την αποστολή κατασχετηρίων από τις εφορίες είναι τα 1.300 κατασχετήρια ανά εργάσιμη μέρα και ανά τράπεζα, ενώ άλλα 600 κατασχετήρια ανά ημέρα και ανά τράπεζα αποστέλλονται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), που διαχειρίζεται οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα κατασχετήρια που αποστέλλονται καθημερινά υπερβαίνουν ορισμένες φορές ακόμη και τα 10.000 την ημέρα –όριο που μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω– ενώ η τράπεζα έχει υποχρέωση να απαντήσει εντός 8 ημερών για την τύχη του αιτήματος κατάσχεσης, δηλαδή το κατά πόσον βρέθηκαν χρήματα στον λογαριασμό του υπόχρεου, καθώς και να ελέγξει εάν πρόκειται για λογαριασμό ακατάσχετο.

Σε περίπτωση που δεν βρεθούν χρήματα στον λογαριασμό του υπόχρεου σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά στην πορεία μπουν χρήματα στον επίμαχο λογαριασμό, το αίτημα παραμένει ενεργό και η κατάσχεση εκτελείται κανονικά. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για την εκτέλεση 750.000 κατασχέσεων και πλειστηριασμών εντός του 2016 είναι μάλλον ανέφικτος, αφού σημαίνει ότι το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου θα πρέπει να γίνουν 550.000 κατασχέσεις, δηλαδή 137.500 τον μήνα, όταν ο μέσος όρος των κατασχέσεων όλο το 2016 είναι περί τις 30.000. Στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίων το 2015 έγιναν 136.000 κατασχέσεις και τα ποσά που αντλήθηκαν έφτασαν τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014, ο αριθμός των κατασχέσεων έφτασε τις 130.000 και τα ποσά που αντλήθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων ήταν της τάξεως των 84 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη των κατασχέσεων το 2016 δείχνει γεωμετρική σχεδόν αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων μήνα με τον μήνα, χωρίς ωστόσο η προσπάθεια αυτή να συνοδεύεται από ουσιαστικά αποτελέσματα για την πορεία των εσόδων. Αιτία είναι φυσικά το γεγονός ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν μικροποσά, καθώς η πλειοψηφία των νοικοκυριών έχει εξαντλήσει τη ρευστότητά της, ενώ όσοι έχουν χρήματα και θέλουν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους, έχουν φροντίσει να τα μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος.
Πηγή:Καθημερινή


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ.Χατζηδάκης: Εμπαιγμός των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό με τα ένσημα

Όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμού-Τουρισμού Ένα νέο ακόμη πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της …