Εκπρόθεσμες 32.000 φορολογικές δηλώσεις-Τα πρόστιμα

eforia-dilll

32.000 φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμα μετά τις 18 Ιουλίου οπότε εξέπνευσε η καταληκτική προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Οι εκπρόθεσμοι αυτοί φορολογούμενοι οι περισσότεροι εκ των οποίων υπέβαλαν δηλώσεις στο διάστημα 20 Ιουλίου – 5 Αυγούστου θα έρθουν αντιμέτωποι με τα εξής πρόστιμα:

  • 100 ευρώ εάν δεν τηρούν βιβλία.
  • 250 ευρώ εάν τηρούν βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
  • 500 ευρώ εάν τηρούν βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Σημειώνεται επίσης ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου υπάρχει προσαύξηση 0,73% στο ποσό που οφείλει ο υπόχρεος.
Περίπου 3,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι κλήθηκαν στα τέλη Ιουλίου να πληρώσουν συνολικό λογαριασμό περίπου 1,2 δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Η εισπραξιμότητα που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 75%, δηλαδή να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το χρεωστικό εκκαθαριστικό υποχρεώνει τους φορολογούμενους να καταβάλουν 1.500 ευρώ φόρο κατά μέσο όρο. Βέβαια εάν το ποσό είναι μεγάλο μπορεί να κάνει χρήση της πάγιας ρύθμισης για τις 12 δόσεις. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή γιατί αν καταστεί το ποσό ληξιπρόθεσμο στη συνέχεια η πρώτη από τις 12 δόσεις να πληρωθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα της αίτησης μέσω τράπεζας.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει επιβάρυνση με επιτόκιο 8,76% ετησίως, ενώ στην περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης επιβάλλεται προσαύξηση 15%.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

K. Χατζηδάκης για S&P: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική

Η αναβάθμιση από την Standard & Poor's αποτελεί αποτελεί μια απάντηση σε όσους γκρινιάζουν και προσπαθούν …