Κάλεσμα ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων σε εκπαιδευτικούς, για κοινό μέτωπο κατά του υπουργείου

sxoleioidit

Με επιστολή επιχειρούν να τους πάρουν με το μέρος τους ενάντια στις υπουργικές αποφάσεις οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, τους εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καλώντας τους σε κοινό μέτωπο αντίδρασης, όσον αφορά στην ρύθμιση για το εργασιακό καθεστώς στα ιδιωτικά σχολεία, κρίνοντας την αρνητική για την εργασιακή εξέλιξη των δεύτερων οι οποίοι όπως σημειώνουν, θα κρίνονται με βάση την παλαιότητα τους στην εργασία και όχι την αξία τους.

Η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας που προωθείται αναφέρει:

«Όταν ένας εκπαιδευτικός προσλαμβάνεται σε ένα σχολείο, συνάπτεται υποχρεωτικά κλειστή σύμβαση διετίας, η οποία στο τέλος της, αυτοδικαίως μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Η σύμβαση αορίστου χρόνου μπορεί να λυθεί μόνο με παραίτηση, συμπλήρωση ηλικιακού ορίου, λόγους που αξιολογούνται και κρίνονται από υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία απαρτίζονται από εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργάνων, καθώς και με κλείσιμο τάξεων ή όλου του σχολείου.»

Από την άλλη ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων, στην επιστολή του προς τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς τονίζει:

«Με πρώτη ανάγνωση, αυτό ίσως ακούγεται θετικό για σένα και τους συναδέλφους σου: ίσως νιώθετε ότι εξασφαλίζετε την θέση εργασίας σας. Και ίσως σου κάνει κακή εντύπωση, που εμείς, ως σχολεία, εναντιωνόμαστε τόσο σφοδρά. Είναι, όμως, έτσι απλά τα πράγματα;

Η ρύθμιση στρεβλώνει τους κανόνες εργασίας εξασφαλίζοντας ισοβιότητα στους παλαιούς, όσοι δηλαδή είναι ήδη διορισμένοι σε σχολείο, αδιακρίτως αν είναι καλοί ή κακοί εκπαιδευτικοί. Ενώ παράλληλα, μπλοκάρει τις θέσεις εργασίας και καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την πρόσληψη και σταδιοδρόμηση νέων και ικανών εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεί».

Δεν θα κρίνεσαι με βάση την αξία σου, αλλά την παλαιότητά σου (…) ο νομοθέτης δηλαδή, δεν ενδιαφέρεται αν κάνεις καλά τη δουλειά σου, αν είσαι καταρτισμένος, το πόσο έχεις προσπαθήσει: ό,τι και να κάνεις, προτεραιότητα θα έχει πάντα ο παλαιότερος, βάσει μιας άτυπης και παράνομης εσωτερικής επετηρίδας. Δεν είναι αυτό αναξιοκρατικό και δεν σε προσβάλλει ως επαγγελματία;
Όπου δημιουργείται εμπόδιο στην έξοδο, δημιουργείται εμπόδιο και στην είσοδο. Αν είσαι άνεργος εκπαιδευτικός που επιθυμεί να εργαστεί σε ιδιωτικό σχολείο ή νέος/νέα εκπαιδευτικός που έχει ήδη προσληφθεί, αλλά με μειωμένο ωράριο, θα αντιμετωπίσεις τεράστια εμπόδια στο να βρεις δουλειά ή να διευρύνεις την απασχόλησή σου.

Κι αυτό γιατί…

Από τη στιγμή που ο νόμος θα δεσμεύει το σχολείο, ώστε να μην αντικαθιστά ανεπαρκείς ή αδιάφορους εκπαιδευτικούς, και θα δίνει προτεραιότητα στους παλαιότερους ανεξάρτητα από την αξία τους, τότε όσο καλές και αν είναι οι σπουδές και τα προσόντα σου, όσο κατάλληλος/κατάλληλη και αν είσαι για τη θέση, όσο κέφι για προσφορά και αν έχεις, δεν θα μπορείς να εργαστείς.

  • Δεν είναι αυτό άδικο και αναξιοκρατικό;
  • Η ισοβιότητα που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει το άρθρο 28 δεν αναβαθμίζει τη δουλειά σου, ούτε βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας σου ή τις επαγγελματικές προοπτικές σου.

Αντίθετα, δημιουργεί ένα βρόχο πάνω από την ιδιωτική εκπαίδευση με τελικό στόχο την εξάλειψή της»αναφέρεται σε άλλο σημείο της πολυσέλιδης επιστολής που υπογράφουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων για να καταλήξουν: Σε αυτόν τον αγώνα δεν μπορούμε παρά να είμαστε μαζί».


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Θεσσαλονίκη: Στα «κάγκελα» η εστίαση με το μίνι lockdown-Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν DJ

«Σκληρό lockdown» για ένα μεγάλο ποσοστό των καταστημάτων εστίασης χαρακτηρίζουν οι ιδιοκτήτες τα νέα μέτρα …