Νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό!

ASFAL

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή τρεις εκκρεμότητες του ασφαλιστικού, που αποτελούν προαπαιτούμενο για να καταβληθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν είχαν θετική κατάληξη με αποτέλεσμα τα μέτρα, που αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση εισφορών και πιθανότατα ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένων, με 4 μήνες καθυστέρηση να πάρουν το δρόμο προς τη Βουλή. Στην πράξη, οι διατάξεις που προβλέπονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο, θα αλλάξουν επί τα χείρω τον πρόσφατα ψηφισθέντα ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου.

Παρά τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο υπουργείο Εργασίας ήδη γράφουν τις σχετικές διατάξεις που αναμένεται να επηρεάσουν μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων όπως οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, οι αγρότες, οι νέοι επιστήμονες καθώς και όσοι σκόπευαν να εξαγοράσουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.

Αν και αρχικά οι δανειστές ζητούσαν να καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις σε σχέση με την ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, που δηλώνουν εισόδημα έως και 10.000 ευρώ το χρόνο, τελικά σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, η αλλαγή θα αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων. Αναλυτικά, ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος διατηρεί το καθεστώς ασφάλισης όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων με χαμηλό εισόδημα (κάτω των 10.000 ευρώ) στον ΟΓΑ, παρά τις πιέσεις των δανειστών να ασφαλίζονται όλοι με το καθεστώς που ισχύει στον ΟΑΕΕ.

Στην πράξη, περίπου 50.000 ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, ιδιοκτήτες καφενείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και μικρών καταστημάτων διατηρούσαν το δικαίωμα να ακολουθήσουν τη μεταβατική περίοδο που έχει προβλεφθεί για τους αγρότες, ώστε να πληρώνουν εισφορά στο 26,95% του εισοδήματός τους (για σύνταξη και υγεία) το 2022.

Η αύξηση θα ήταν τμηματική, θα ξεκινούσε το 2017 και θα ολοκληρωνόταν το 2021. Πλέον, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων (2.029 ξενοδόχοι και 1.541 με ενοικιαζόμενα δωμάτια) θα ακολουθήσουν το καθεστώς που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.

Με δεύτερη διάταξη αναμένεται να αυξηθούν οι εισφορές υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και τους νέους επιστήμονες για τους οποίους ο νόμος Κατρούγκαλου είχε προβλέψει εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεπε πως οι αγρότες θα πλήρωναν το 2017 το 4,73% του εισοδήματός τους για εισφορές υγείας. Το 2018 οι εισφορές θα αυξάνονταν στο 5,84% για να φτάσουν το 2019 στο 6,95% όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους.

Αντίστοιχα για τους νέους επιστήμονες είχε προβλεφθεί 5ετής μεταβατική περίοδος από την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε να πληρώνουν 4,87% του εισοδήματός τους τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% τα επόμενα 3 χρόνια. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η εισφορά θα καθοριστεί στο 6,95% επί του εισοδήματός τους.

Μεγάλες ανατροπές όπως σημειώνει το euro2day.gr, στην συνταξιοδότηση αναμένεται να προκαλέσει η τρίτη διάταξη που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Σεπτεμβρίου, καθώς μετά από την απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών, θα μειωθεί η έκπτωση 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ, πλασματικά έτη ασφάλισης. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να κλείσει η πόρτα συνταξιοδότησης κυρίως σε όσους μπορούσαν να αποχωρήσουν στα 62 με 40 έτη ασφάλισης, εξαγοράζοντας 5 με 7 πλασματικά έτη ασφάλισης.

Τώρα η έκπτωση θα είναι μικρότερη και πιθανότατα απαγορευτική, εξηγούν..


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ.Χατζηδάκης: Εμπαιγμός των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό με τα ένσημα

Όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμού-Τουρισμού Ένα νέο ακόμη πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της …