Το 90% άγγιξε η εργασιακή παραβατικότητα στους τουριστικούς προορισμούς

touristika-ergasia-6
Το «τέρας» της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, είτε με τη μορφή των αδήλωτων εργαζομένων, είτε με υπερβάσεις του ωραρίου, έκανε και φέτος την εμφάνισή του, στα τουριστικά θέρετρα της χώρας. Με ειδικούς και στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ), στους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας (Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Ζάκυνθος, Κρήτη, Κέρκυρα και Χαλκιδική), διαπιστώθηκαν παραβάσεις στο 90% των περιπτώσεων!
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 217 ειδικοί έλεγχοι στις παραπάνω περιοχές, εντός Ιουλίου και Αυγούστου, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις η «μαύρη» εργασία φθίνει, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι παραβάσεις που επικεντρώνονται στο ωράριο απασχόλησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε εντοπισμός σημαντικού αριθμού παραβάσεων που αφορούν τα ρεπό και τις υπερωρίες, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν τόσο σε μεγάλα ξενοδοχεία των παραπάνω περιοχών, όσο και σε τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και καταστήματα εστίασης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ετοιμάζονται για να επιβάλλουν τα σχετικά πρόστιμα, τα οποία πρόκειται να κυμανθούν από 6.000 -9.500 ευρώ, ανά περίπτωση. Υπήρξαν βέβαια και μεμονωμένες παραβάσεις που τα πρόστιμα θα είναι υψηλότερα των 15.000 ευρώ.
Το ανώτερο που πρόκειται να επιβληθεί είναι της τάξης των 40.000 ευρώ και αφορά ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, στο οποίο βρέθηκαν δύο αδήλωτοι εργαζόμενοι, ενώ διαπιστώθηκε και σωρεία παραβάσεων του ωραρίου των εργαζομένων.
  • 65 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη
  • 45 έλαβαν χώρα στα Χανιά
  • 25 στο Ηράκλειο
  • Στη Ζάκυνθο έγιναν άλλοι 50 έλεγχοι,
  • 20 στη Μύκονο,
  • 20 στη Σαντορίνη,
  • 25 στη Ρόδο,
  • 22 στην Κέρκυρα
  • 15 στην Χαλκιδική.
Σύμφωνα ασφαλείς πληροφορίες του dikaiologitika.gr, το ΣΕΠΕ ετοιμάζει νέο κύκλο ελέγχων στις συγκεκριμένες περιοχές, σε άγνωστη ημερομηνία.
Ο στόχος που έχει τεθεί είναι το Σώμα να καταφέρει να έχει μόνιμη παρουσία σε ετήσια βάση στις περιοχές που διαπιστώνεται έντονη παραβατικότητα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο του εργασιακού «Μεσαίωνα» στην ελληνική αγορά εργασίας...


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χατζηδάκης: Περαιτέρω αναβάθμιση από S&P, απάντηση στη μικρόψυχη κριτική

«Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s μέσα σε πολύ λίγους …