Ξεπέρασαν σε ένα 6μηνο τα 750.000, τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια

katasxesh

Σε τροχιά επίτευξης του στόχου για έσοδα 2,05 δισ ευρώ ως το τέλος της χρονιάς από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη, εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο κ. Πιτσιλής αποκαλύπτει πως από την αρχή της χρονιάς έχουν εκτελεστεί περίπου 750.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια, με το 70% των λογαριασμών να αποφέρουν πάνω από 3.000 ευρώ.

«Από τον Απρίλιο υπάρχει ένα νέο σύστημα που εφαρμόζουμε σε σχέση με τις κατασχέσεις. Δεν γίνονται τυχαία οι κατασχέσεις. Γίνονται με μια πρόβλεψη εισπραξιμότητας και βεβαίως ξεκινάμε κάθε φορά κάθε μήνα με τις μεγαλύτερες οφειλές και κατεβαίνουμε προς τις μικρότερες. Αυτό είναι θεμελιώδες αλλά και όσο κατεβαίνουν υπάρχει μοντέλο το οποίο στοχεύει στην εισπραξιμότητα κάθε φορά δηλαδή μεταξύ των ενεργειών που πρέπει να λάβουμε και των οφειλετών που πρέπει να στραφούμε. Κοιτάμε αυτούς που με βάση το προφίλ τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μας αποδώσουν τα χρήματα που οφείλουν. Γι αυτό και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός το κομμάτι αυτό έχει καλά αποτελέσματα διότι δεν γίνονται κατασχέσεις για να γίνουν. Γίνονται κατασχέσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό στοχευμένες», δηλώνει ο κ. Πιτσιλής.

«Πρέπει να σας πω ότι το 82% των οφειλετών του δημοσίου είναι οφειλέτες με ποσά κάτω από 3000 ευρώ ή μέχρι 3000 ευρώ και είναι και ένα ποσοστό αυτό το οποίο διαμεταβάλλεται διαρκώς γιατί ξέρετε κάποιος χρωστάει γίνεται μια κατάθεση εξοφλεί μετά μπαίνει κάποιος άλλος, δηλαδή δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι αυτοί. Οπότε είναι εύλογο αν θέλετε ένα μεγάλο κομμάτι των κατασχέσεων να αφορά αυτήν την μερίδα των οφειλετών η οποία όμως από την άλλη πλευρά είναι κοντά στο 30% δηλαδή σε μηνιαία βάση από τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις που γίνονται περίπου το 30% αφορά οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ», προσθέτει.

Λαθρεμπόριο
Σε ότι αφορά το λαθρεμπόριο καυσίμων ο Γενικός Γραμματέας στέκεται ιδιαίτερα στην ίδρυση του συντονιστικού επιχειρησιακού κέντρου για το λαθρεμπόριο ειδικών προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που προβλέπει ο πρόσφατος ψηφισμένος νόμος. Όπως λέει: «είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα γιατί για πρώτη φορά κάθονται στο ίδιο επιχειρησιακό τραπέζι όλες οι διωκτικές αρχές που ασχολούνται με το λαθρεμπόριο. Η γγ δημοσίων εισόδων, τα τελωνεία δηλαδή, το ΣΔΟΕ, η γγ κατά της διαφθοράς, η οικονομική αστυνομία, το λιμενικό σώμα, ξεχνώ ενδεχομένως και κάποιες γιατί είναι μεγάλος ο κατάλογος αλλά δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι όλοι καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Αυτό λοιπόν τι σημαίνει; Σημαίνει ότι διαχειριζόμαστε τις από κοινού πληροφορίες που έχουμε. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη είναι πάρα πολύ σημαντική διότι θα οδηγήσει σε κοινή στόχευση, κοινή επιχειρησιακή δράση. Πολλές φορές είχαμε και σχετικά πρόσφατα ακόμα, επικαλύψεις. Δηλαδή μια υπηρεσία είχε μια πληροφορία πήγαινε κάπου μια άλλη υπηρεσία δεν το ήξερε και πολλές φορές, ας πούμε, δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε διότι δεν γινόντουσαν συντονισμένα αυτά τα πράγματα. Τώρα αυτός ο μηχανισμός δίνει την ευκαιρία για να μπορέσουμε να λειτουργούμε συντονισμένα και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Από κει και πέρα το λαθρεμπόριο χρειάζεται κατά κύριο λόγο ενίσχυση προσωπικού και μέσων. Όπου αυτό έχει γίνει έχουμε δει αποτελέσματα».

Στόχος η εισπραξιμότητα
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή η εισπραξιμότητα αποτελεί βασικό στόχο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως ανέφερε στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Γιώργος Πιτσιλής. «Σκοπός μας είναι να μην σπαταλούνται ανθρώπινοι πόροι και να είμαστε αποτελεσματικοί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τελικά να εισπράττονται έσοδα από τους ελέγχους» τόνισε ο κ. Πιτσιλής.
«Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων και παράλληλα ένας περιορισμένος αριθμός ελεγκτικού δυναμικού. Γι' αυτό η αξιολόγηση των υποθέσεων υπήρξε επιτακτική και είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων», σημειώνει.

Οι λίστες
Ο κ. Πιτσιλής σημειώνει πως οι έλεγχοι για τις περιβόητες λίστες προχωρούν. «Αυτό το κομμάτι το χειριζόμαστε σε συνεργασία με τους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι έχουν αν θέλετε και το πρόσταγμα των ελέγχων. Υπάρχει ένα ζήτημα ότι υπάρχουν πάρα πολλές υποθέσεις σε εξέλιξη και υπάρχει πίεση στις Υπηρεσίες να τελειώσουν όσο περισσότερες γίνεται από αυτές. Η εικόνα μέχρι στιγμής είναι μάλλον καλή ως προς το κομμάτι της πίεσης που υπάρχει και της αύξησης της δραστηριότητας είμαστε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους έτσι ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα στο κομμάτι αυτό».
Έλεγχοι στα μαγαζιά
Αναφερόμενος στους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται ο κ. Πιτσιλής επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με συνέπεια το πλαίσιο των διατάξεων για την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε με τέτοια έκταση και με τέτοια διασπορά και με στόχευση τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά. Αυτό λοιπόν πέρασε ένα μήνυμα ότι η φορολογική διοίκηση είναι παρούσα. Πολύ καλή συνεργασία επίσης υπήρξε και με άλλες ελεγκτικές και διωκτικές υπηρεσίες όπως με την οικονομική αστυνομία και είναι πολύ σημαντικό διότι πέρασε ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ και ότι δεν θα αφήνουμε τα πράγματα να γίνονται όπως γινόντουσαν».
Μάλιστα στη συνέντευξη του ο κ. Πιτσιλής παραδέχθηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων παραβάσεων που οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας προήλθε από ελέγχους άλλων ΔΟΥ. «Δηλαδή από ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν εντοπιότητα οι οποίοι λειτούργησαν χωρίς να ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις και εφάρμοσαν το νόμο χωρίς φόβο και πάθος».

Η ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ
Τέλος, εκτιμά ότι η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ από την επόμενη χρονιά θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα της. «Βοηθάει σίγουρα υπό την έννοια αν θέλετε ότι μειώνει ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες υπάρχουν τώρα διότι για να εκταμιευτούν πιστώσεις ή για να προβλεφτούν διάφορα τέτοια πράγματα χρειάζεται περισσότερη αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών. Γίνεται λίγο πιο ευέλικτη η διαδικασία. Από κει και πέρα η ουσία είναι ο προϋπολογισμός αυτός καθ’ αυτός και η ενίσχυσή του, μέσα στα όρια που παρέχει η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, είναι κάτι το οποίο εργαζόμαστε αυτή την στιγμή συστηματικά με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έτσι ώστε να έχουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης και θα φέρει τα έσοδα που χρειάζεται το κράτος», απαντά σχετικά.
Αποδείξεις
Στέλνοντας μήνυμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις αλλά και σε όσους δέχονται να μην λαμβάνουν αποδείξεις, ο κ. Πιτσιλής δηλώνει «ό,τι νομίζουμε ότι γλιτώνουμε με τη μη έκδοση απόδειξης το πληρώνουμε διπλό και τρίδιπλο με άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους όσους ασχολούνται με την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να καταλάβουν την αξία της συμμόρφωσης και της εφαρμογής του νόμου. Η ισονομία και ο υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη με δίκαιους όρους τη χώρα».
«Η έννοια μας είναι να λειτουργούμε με ισονομία και δικαιοσύνη» επισημαίνει ο κ. Πιτσιλής και συνεχίζει: «Να είμαστε αυστηροί στην παραβατικότητα. Να είμαστε όμως αρωγοί και στην επιχειρηματική προσπάθεια που είναι επίσης πολύ σημαντικό».


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …