Νέα ευκαιρία για όσους δεν πήραν voucher για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ

paidikos etaaaa

Το ενδεχόμενο να δοθεί 2η ευκαιρία για όσους γονείς δεν πήραν voucher ("επιταγή εισόδου") προκειμένου να γράψουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς στο πλαίσιο τουπρογράμματος "εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής" για την περίοδο 2016 -2017 εξετάζει η κυβέρνηση.

Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΥΠΕΣΔΑ), μετά τη χθεσινή συνάντηση του αρμοδίου Υπουργού Εσωτερικών κ . Παναγιώτη Κουρουμπλή και του υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας με τον Ειδικό γραμματέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του Υπουργείου Οικονομίας, κ. Γιώργο Ιωαννίδη,τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) κ. Δ. Καλογερόπουλος, τον Διευθύνωντα Σύμβουλου της ΕΕΤΑΑ, κ. Θ. Γκοτσόπουλο και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης και μέλη της ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η "2η ευκαιρία" αυτή προς τα πάνω από 36.000 παιδιά τα οποία αποκλείστηκαν από την ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα ελλείψει άλλων πόρων , αν και είχαν κατατεθεί γι΄αυτά πλήρης φάκελος δικαιολογητικών, θα δοθεί μετά τον έλεγχο τον οποίο θα κάνει η ΕΕΤΑΑ γύρω από αν όλοι όσοι έλαβαν voucher, τα χρησιμοποίησαν τελικά, δηλαδή εγγράφηκαν στις δομές οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Όσα voucher δεν χρησιμοποιηθούν τελικά από τους δικαιούχους τους, θα δοθούν στους επόμενους δικαιούχους, ανάλογα φυσικά με τα μόρια τα οποία έχει ο καθένας εξ αυτών συγκεντρώσουν.

Στελέχη του ΥΠΕΣΔΑ ανέφεραν πως η "εκκαθάριση" αυτή θα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, το ΥΠΕΣΔΑ αναζητά αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ από άλλα Υπουργεία προκειμένου να ικανοποιηθούν όσες το δυνατόν περισσότερες έγκυρες αιτήσεις. Εξάλλου, στη συνάντηση μεταξύ ΥΠΕΣΔΑ-ΕΤΑΑ-ΚΕΔΕ συμφωνήθηκε να έλθει διάταξη με την οποία θα διευκολύνονται οι δήμοι να κάνουν τις προσλήψεις οι οποίες θα απαιτηθούν για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό σε δημοτικούς σταθμούς. Επίσης, θα συσταθεί μία επιτροπή μεταξύ ΥΠΕΣΔΑ-ΕΕΤΑΑ-ΚΕΔΕ η οποία θα δεί με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του νέου προγράμματος από την 1η Οκτωβρίου τι ζητήματα προκύπτουν, για να μπορέσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του κ. Κουρουμπλή για το όλο θέμα.

Ο κ. Κουρουμπλής, μετά τη συνάντηση με την ΕΕΤΑΑ και την ΚΕΔΕ, τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει σαφή εικόνα για τις οικογένειες που δεν έλαβαν voucher για την συμμετοχή των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ προσθέτοντας ωστόσο, ότι ο αριθμός των ωφελούμενων για την φετινή χρονιά είναι υψηλότερος από κάθε άλλη. Εν συνεχεία επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους αυξήθηκε κατά 80% περίπου, καθώς διατέθηκαν 93,7 εκατ. ευρώ έναντι 52 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Τέλος, υπογράμμισε ότι για την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών και την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων σε αυτές, προωθείται νομοθετική ρύθμιση.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ.Γ. Μπαλάφας ανέφερε ότι "στο υπουργείο ακολουθούμε μια πρακτική, στην σχέση μας με τους Δήμους, με την ΚΕΔΕ και τους κοινωνικούς φορείς. Είναι η τακτική της συνεννόησης, της μη δημιουργίας τετελεσμένων. Ένα τέτοιο δείγμα είχαμε και σήμερα σαν συνέχεια μιας προηγούμενης τακτικής και νομίζω και στο συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό δηλαδή των παιδικών σταθμών και του νέου συστήματος των αποφάσεων και της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, υπήρξε μια θετική εξέλιξη, που νομίζω ότι θα επιβεβαιωθεί και στο επόμενο διάστημα".

Ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ, κ.Γ. Πατούλης ανέφερε ότι "υπήρξε σύσκεψη με θετικό πρόσημο εξετάσαμε όλες τις περιπτώσεις εκείνες όπου πρέπει να υπάρξει φιλοξενία των παιδιών κι ένα άλλο θέμα που τέθηκε, είναι εκείνο των εργαζομένων. Θα υπάρξει σχετική διάταξη ώστε να μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε εργαζόμενους τόσους όσους χρειάζεται να έχει ο κάθε δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός, και βέβαια με προτάσεις η ΚΕΔΕ θα βρίσκεται κοντά στο παιδί και κοντά στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας".


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βασίλης Γραμμένος για την επίθεση στη Βουλή: «Δεν πρόλαβα να αντιδράσω ούτε να μιλήσω»

Όσον αφορά τον Κωνσταντίνο Φλώρο, επιμένει ότι ο Βασίλης Γραμμένος μίλησε με υβριστικά λόγια …