Ελλάδα 2016: Ύφεση και φοροκαταιγίδα κατανάλωση και εξαγωγές

euroyfesi090615154251_1864

Καταιγίδα φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, capital controls και κυρίως αβεβαιότητα για το μέλλον μοιάζουν να καταρρακώνουν την ψυχολογία των Ελλήνων καταναλωτών και είναι ικανά να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ αλλά και από την ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, το λιανεμπόριο δέχεται σκληρό κτύπημα από την ύφεση, ενώ την ίδια ώρα η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μοιάζει να έχει παγώσει απόλυτα, βάσει δεδομένων από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, όπως σημειώνει το protothema.gr, τα οποία αφορούν τις φετινές θερινές εκπτώσεις είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά, με περίπου τις μισές επιχειρήσεις να εμφανίζουν μείωση πωλήσεων – και μάλιστα σε σύγκριση με το εξαιρετικά δύσκολο 2015 – ενώ για το 1/3 αυτές παρέμειναν στάσιμες. Τα δεδομένα αυτά γίνονται ακόμη πιο δραματικά εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι μία στις πέντε επιχειρήσεις το επίπεδο των εκπτώσεων ξεπέρασε το 40%, αλλά και πάλι δεν κατόρθωσαν να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Αιτία φυσικά το γεγονός ότι ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος έχει «δει» τις αποδοχές του να συρρικνώνονται εντυπωσιακά, την ίδια ώρα που το κράτος του ζητά να καταβάλει όλο και μεγαλύτερους φόρους αλλά και εισφορές. Ως εκ τούτου οι αγορές του περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, ενώ αναζητά όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ευκαιρίες σε επίπεδο τιμών.

«Βουλιάζουν» οι εξαγωγές

Την ίδια ώρα η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας πραγματικά βουλιάζει, με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων να τονίζει ότι εάν οι εξαγωγικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν φέτος αντίστοιχες των περυσινών, το ΑΕΠ της χώρας θα γνώριζε αύξηση κατά 0,9% αντί ύφεσης 0,9%.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χ. Θεοχάρης: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις - Από 1/5 τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Δε θα δοθεί παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών με POS, ξεκαθάρισε ο υφυπουρργός Εθνικής Οικονομίας …