Εργασιακού μεσαίωνα οι συνθήκες εργασίας-Η καταγγελία της ΠΝΟ

pno==apergia

Οι ακτοπλοϊκές γραμμές Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ιταλία, νιώθουν ασφυκτικά πια την προσοχή της ΠΝΟ επάνω τους, αφού στην συνεδρίαση  σύμφωνα με καταγγελίες της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση,  κατά την διάρκεια της οποίας, έγινε λόγος για «συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

«Πρόκειται για μια ζοφερή κατάσταση που συνεχώς διογκώνεται εξαιτίας της αυξανόμενης ασυδοσίας των εφοπλιστών οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την οξυμμένη ανεργία που επικρατεί στον κλάδο και την ως εκ τούτου, ιδιαίτερη ανάγκη εργασίας των πληρωμάτων τους, καθώς και την έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων εκ μέρους της Πολιτείας, προσπαθούν και επιδιώκουν με κάθε τρόπο να ανατρέψουν και αυτά ακόμη τα βασικά και πάγια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, με τα εξοντωτικά ωράρια απασχόλησης, λόγω των ελλειμματικών και ολιγάριθμων συνθέσεων, ενάντια και κατά παράβαση των ισχυόντων, για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης, τόσο από την εσωτερική νομοθεσία όσο και των επιβαλλομένων περιορισμών από τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας στις οποίες έχει προσχωρήσει η Χώρα μας με ευνόητες τις εντεύθεν άμεσες επιπτώσεις στα επίπεδα ασφαλείας των πλοίων, των επιβατών αλλά και του ιδίου του πληρώματος.

Η απλήρωτη εργασία και υπερεργασία είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο. H Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία που ζητά την παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να λυθούν τα εκτενή προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και κυρίως να μειωθούν οι κίνδυνοι ασφάλειας που προκύπτουν από όλα τα παραπάνω προβλήματα. Η διοίκηση της ΠΝΟ, καλεί το υπουργείο Ναυτιλίας και τις αρμόδιες αρχές να λάβουν ξεκάθαρη θέση, αν ισχύουν ή όχι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι υφιστάμενοι νόμοι για την ναυτεργασία και να λάβουν άμεσα τα μέτρα που προβλέπονται και απαιτούνται για την παραδειγματική τιμωρία των παραβατών.

Σε διαφορετική περίπτωση οι απαντήσεις θα είναι ανάλογες με στοχευμένες συνδικαλιστικές παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται, και με σχετικές ενημερώσεις και καταγγελίες και στις Διεθνείς και στις Ευρωπαϊκές Ενώσεις και Οργανισμούς».


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …