Σε εκκρεμότητα η διάσωση της "Μαρινόπουλος"-Η αγωνία παρατείνεται

marinopoylos-skalbeni

Παράταση πήρε η διάσωση του Μαρινόπουλου και μαζί η αγωνία των χιλιάδων προμηθευτών και εργαζομένων της ιστορικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Παρά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις και τον αρχικό προγραμματισμό, η συμφωνία όπως καταγράφει η "Ημερησία", δεν κατέστη δυνατόν να λάβει τις απαραίτητες υπογραφές των εμπλεκομένων μερών (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές), εντείνοντας την αγωνία για την κατάληξη τη υπόθεσης.

Πηγές που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις επισημαίνουν πως οι συζητήσεις ανάμεσα στον Σκλαβενίτη, τον Μαρινόπουλο και τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες συνεχίζονται κανονικά, χωρίς να τίθεται θέμα εμπλοκής, και εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως κατά 99,9% το σχέδιο εξυγίανσης έχει κλειδώσει. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι σχετικές ανακοινώσεις μαζί με τις λεπτομέρειες του σχεδίου να γίνουν μέχρι το μεσημέρι, καθώς όπως λένε τα περισσότερα θέματα έχουν κλείσει θετικά.

  • Η παραπάνω εξέλιξη πάντως είναι ενδεικτική των δυσκολιών που υπήρχαν εξαρχής στην προσπάθεια διάσωσης της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της χώρας από πλευράς αριθμού καταστημάτων.
  • Τα ζητήματα ήταν πολλά και εξαιρετικά πολύπλοκα, όπως το ποσοστό του «κουρέματος» στις απαιτήσεις των πιστωτών, οι όροι της δανειοδότησης που θα χορηγούνταν στο νέο σχήμα, η τύχη των εργαζομένων και του δικτύου των καταστημάτων και απαιτούσαν λεπτούς χειρισμούς.
  • Και όλα αυτά θα έπρεπε να διευθετηθούν με τέτοιο τρόπο που δεν θα συνιστούσε ευνοϊκή μεταχείριση έναντι του ανταγωνισμού.

Ήδη, οι μεγάλοι ανταγωνιστές είναι στα «κάγκελα» από τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο σχετικά με τους όρους του σχέδιου διάσωσης, υποστηρίζοντας πως νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αρκετοί λιανέμποροι που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα, ζητώντας επανεξέταση ή και ακύρωση της συμφωνίας με το επιχείρημα πως αντίκειται στους όρους της ελεύθερης αγοράς.

Προτού βέβαια προχωρήσουν, σε μια τόσο επιθετική κίνηση θα μελετήσουν σε βάθος τους ακριβούς όρους του τελικού σχεδίου, καθώς προτεραιότητα αποτελεί η προάσπιση των συμφερόντων τους.
Γκρίνια για το «κούρεμα»
Η βασικότερη ένστασή τους αφορά στο ύψος του «κουρέματος» στις απαιτήσεις των προμηθευτών, το οποίο φέρεται να κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%. «Είναι σαν να προμηθεύουν δωρεάν για ένα χρόνο τα καταστήματα του νέου σχήματος», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, και προσθέτουν πως στην περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες θα απαιτήσουν ανάλογες διευκολύνσεις. Το θέμα αυτό έχει τεθεί ήδη υπόψην των προμηθευτών, οι οποίοι παρότι δεν αρνήθηκαν εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους καθώς θα κληθούν να σηκώσουν βαρύ φορτίο στο βωμό της διάσωσης του Μαρινόπουλου. Υπολογίζεται πως ότι μπορεί να φθάσει στο μισό δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ), αφού οι συνολικές οφειλές του Μαρινόπουλου ανέρχονταν μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ (με εξαίρεση το Δημόσιο και τα τραπεζικά δάνεια), ενώ μόνο για τις 14 εισηγμένες με συνολικές απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ, ο «λογαριασμός» υπολογίζεται στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ (!).

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, το σχέδιο διάσωσης προβλέπει δάνειο μαμούθ ύψους 360 εκατ. ευρώ, «κούρεμα» στις οφειλές προς τους προμηθευτές της τάξης του 40% με 50% αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση από τον νέο επενδυτη. Επιπλέον, το σύνολο, σχεδόν, της «Μαρινόπουλος» θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη «Σκλαβενίτης». Στη νέα εταιρεία, μεταφέρονται αυτούσιες οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, μαζί με το δίκτυο καταστημάτων, το προσωπικό και τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της «Μαρινόπουλος».

Παράλληλα, οι τράπεζες θα δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μόλις 1,5%, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας. Επιπλέον, οι οφειλές προς τους προμηθευτές άνω των 100.000 ευρώ θα υποστούν «κούρεμα» 40% με 50%, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί άμεσα και σε μετρητά.

Από την πλευρά του, ο Σκλαβενίτης δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει την εταιρεία άμεσα με 70 εκατ. ευρώ και άλλα 55 εκατ. ευρώ στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της. Αμεσα ένα μέρος από τα παραπάνω ποσά θα κατευθυνθεί για την εξόφληση των εργαζομένων και των ιδιοκτητών των καταστημάτων του δικτύου.
Το τελικό σχέδιο
• Πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι σχετικές ανακοινώσεις μαζί με τις λεπτομέρειες του σχεδίου να γίνουν μέχρι το μεσημέρι, καθώς όπως λένε τα περισσότερα θέματα έχουν κλείσει θετικά.

• Οι μεγάλοι ανταγωνιστές είναι στα «κάγκελα» από τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο σχετικά με τους όρους του σχέδιου διάσωσης, υποστηρίζοντας πως νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.

• Υπάρχουν αρκετοί λιανέμποροι που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα, ζητώντας επανεξέταση ή και ακύρωση της συμφωνίας με το επιχείρημα πως αντίκειται στους όρους της ελεύθερης αγοράς.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …