Το ΑΥΡΙΟ για τους εργαζομένους Alpha, Star, Mega, Έψιλον

kanaliakameres

"Η δημοπρασία τελείωσε, η μάχη όμως συνεχίζεται"» είναι το σύνθημα στα χείλη των υπευθύνων στους τηλεοπτικούς σταθμούς που έμειναν εκτός νυμφώνος. Και όταν λέμε μάχη εννοούμε την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τις προηγούμενες μέρες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, καθώς επίσης την αμετάκλητη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, το σύνολο δηλαδή του νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Η εν λόγω απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται τον Οκτώβριο ενώ εκείνη επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων στις 16 Σεπτεμβρίου.

Με άλλα λόγια η απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί αρκετές εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την κατακύρωση των τεσσάρων αδειών, φέρνοντας δηλαδή την κρίση των δικαστών προ τετελεσμένων με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι τυχόν ακυρωτική απόφαση θα φέρει το απόλυτο χάος ευρύτερα στο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς οι αιτήσεις αποζημίωσης θα πέσουν βροχή τόσο από τους επιχειρηματίες που θα έχουν επικρατήσει στο διαγωνισμό, όσο και από εκείνους που θα έχουν μείνει εκτός.

Mόλις οι προσωρινοί υπερθεματιστές καταστούν οριστικοί, τότε θα πρέπει μέσα σε 90 μέρες να διακοπεί από την DIGEA το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ALPHA, STAR, και EPSILON και να τερματιστεί η λειτουργία τους. ΣΟΚ! Τι θα γίνει με τους εργαζομένους, σε μια δύσκολη περίοδο για το χώρο των ΜΜΕ, με λουκέτα, χρεοκοπίες, ψαλίδισμα μισθών και εκατοντάδες απολύσεις;

Μολονότι λοιπόν η κυβέρνηση δείχνει ανακουφισμένη για την “επιτυχία με την οποία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός” (όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη) στα χέρια της πέφτει η “καυτή πατάτα” των εργαζομένων που χάνουν έτσι βίαια τη δουλειά τους, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι ήδη οι εκπρόσωποι των σταθμών που έμειναν εκτός νυμφώνος προαναγγέλλουν δυναμικές αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα πηγές κοντά στη διαδικασία της αδειοδότησης αναφέρουν ότι το ύψος στο οποίο εκτινάχθηκε το τίμημα για τις άδειες στη δημοπρασία, καθιστά μη βιώσιμη τη λειτουργία των νέων καναλιών, οπότε καταρρίπτεται -όπως υπογραμμίζουν- το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης περί βιώσιμων τηλεοπτικών σταθμών που θα στηρίζονται στα δικά τους πόδια.

Βαρδινογιάννης
Τη γραμμή που θα τηρήσει η πλευρά Βαρδινογιάννη μετά την αποτυχία της να εξασφαλίσει την πολυπόθητη άδεια στη δημοπρασία, σκιαγράφησε στις δηλώσεις του εξερχόμενος του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Star Κάρολος Αλκαλάι: «Θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθει πριν τον διαγωνισμό η δικαιοσύνη» υποστήριξε και χαρακτήρισε την όλη διαδικασία υπερβολική. «Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από τη ΓΕΕΕ για να προσθέσει με νόημα: «Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι είναι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται ότι το Star Channel συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, έχει καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της συμμετοχής στο διαγωνισμό της εταιρείας Ιωάννης -Βλάδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης, της οικογένειας Καλογρίτσα, που έκανε τελικά τη μεγάλη έκπληξη και κέρδισε στη δημοπρασία μία από τις τέσσερις άδειες, αλλά και της Dimera Media Ltd του Ιβάν Σαββίδη που τελικά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια.

Η πλευρά Βαρδινογιάννη ζητά να τεθεί εκτός διαγωνισμού η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. Σύμφωνα με το 25 σελίδων έγγραφο που κατατέθηκε από το STAR στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφέρεται ότι η συμμετοχή Καλογρίτσα, όπως και αυτή του κ. Σαββίδη, παραβιάζουν τους όρους του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, υπάρχει η παραβίαση του όρου που αναφέρει ότι οι υποψήφιες υπό σύσταση ανώνυμες εταιρίες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ οι δύο εταιρείες δεν περιορίζονται στον τομέα των media.

Στην αίτηση που φέρει την υπογραφή του καθηγητή Πάνου Λαζαράτου, ο οποίος έχει χειριστεί τις προσφυγές της ΕΙΤΗΣΕΕ, ζητείται τέλος η αναστολή του διαγωνισμού.

Ενδεικτική ήταν δήλωση του κ. Λαζαράτου κατά το πρόσφατο μπαράζ θυροκολλήσεων ασφαλιστικών μέτρων στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. «Σε αυτά τα μέτρα, το Star ζητάει τον αποκλεισμό της εταιρίας Καλογρίτσα, επειδή στους καταστατικούς σκοπούς της έχει και άλλους σκοπούς εκτός από το ραδιοτηλεοπτικό. Ενώ ο νόμος λέει για αποκλειστικό σκοπό.”
Κοντομηνάς
Όσο για τον Alpha, o Δημήτρης Κοντομηνάς είχε κάνει γνωστό από νωρίς -κατά την πρόσφατη ακρόασή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τη δανειοδότηση των ΜΜΕ από τις τράπεζες- τι θα ακολουθήσει.

«Εάν δεν πάρω τηλεοπτική άδεια, θα πρέπει να κόψω το λαιμό μου για να πληρώσω αποζημιώσεις σε όλους τους υπαλλήλους. Θα απολυθούν 1000 υπάλληλοι και θα πρέπει να τους δώσω αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Οι εργαζόμενοι με αγαπάνε, με χαιρετάνε στο δρόμο και με αγκαλιάζουν… Όλοι πληρώνονται στη ώρα τους», είχε πει ο κ. Κοντομηνάς. «Αν χρειαστεί θα πουλήσω και προσωπικά μου αντικείμενα και τη προσωπική μου περιουσία για να πληρώσω του υπαλλήλους. Όλοι οι δημοσιογράφοι που ανήκουν στο δυναμικό του καναλιού έχουν τη δική τους πολιτική πεποίθηση, και να μην είναι υπάλληλοι σε κάποια τράπεζα ή στο δημόσιο».

Στρέφοντας τα πυρά του κατά του Χρήστου Καλογρίτσα, το αφεντικό του Alpha είχε επίσης ξεκαθαρίσει ότι οι επιχειρηματίες συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες δεν θα πρέπει να έχουν δουλειές με το κράτος: «Όποιος έχει σχέσεις με τη κυβέρνηση και το κράτος , δεν πρέπει να έχει κανάλι. Θα πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος σχετικά με την προϋπηρεσία εκείνων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Επίσης δεν είναι δυνατόν όποιος δεν έχει σήμερα τηλεοπτικό σταθμό να αποκτήσει άδεια όταν δεν έχει καμία αντίστοιχη εμπειρία.”

Ο Alpha, είχε επισημάνει ο κ. Κοντομηνάς, είναι το μόνο κανάλι που έχει όλα τα προαπαιτούμενα, έχει κερδοφορία και δεν είναι ζημιογόνο και οι υπάλληλοι πληρώνονται κανονικά, ενώ υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν έχει πάρει ποτέ δουλειές από το δημόσιο. “To μόνο που έχω αγοράσει είναι μόνο γραμματόσημα” είπε χαριτολογώντας, το αποτέλεσμα όμως της δημοπρασίας έσβησε τα χαμόγελα στο κανάλι της Κάντζας και από τις δηλώσεις του κ. Κοντομηνά (ειδικά για τις σχέσεις εργολάβων – καναλιών) μπορεί να καταλάβει κανείς τι θα επακολουθήσει…
Βρυώνης
Το Epsilon έμεινε νωρίς εκτός διαγωνισμού και η πλευρά Βρυώνη σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο να στραφεί στη λύση των θεματικών ή των περιφερειακών αδειών, παρά το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος έβαλε φρένο στη συζήτηση για τα θεματικά κανάλια. Παράλληλα εξετάζεται και η πιθανότητα συνεργασίας με τον newcomer των τηλεοπτικών Χρήστο Καλογρίτσα, με “κουμπάρο” του deal τον Νίκο Ευαγγελάτο.
Mega
Για το Mega τέλος, τα πράγματα είναι απλά και δυστυχώς ωμά για τους εργαζομένους, παρά την πρόσφατη διαβεβαίωση του Παναγιώτη Ψυχάρη, γιου ενός εκ των βασικών μετόχων του καναλιού, Σταύρου Ψυχάρη, ότι το Μεγάλο Κανάλι δεν κλείνει.Κατά την εμφάνισή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τη νομιμότητα τραπεζικής δανειοδότησης σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ και μέτοχος του Τηλέτυπου απάντησε στην έντονη φημολογία που θέλει το MEGA να οδηγείται στο “μαύρο” και ξεκαθάρισε ότι το κανάλι θα συνεχίσει να εκπέμπει τηλεοπτικό πρόγραμμα μέσω δορυφόρου, ίντερνετ ή άλλης πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, εξήγησε: “Το MEGA δεν κλείνει. Στην απευκταία αυτή περίπτωση υπάρχει ο εμπορικός κώδικας και ο κώδικας των εταιρειών που λένε τι πρέπει να γίνει. Υπάρχουν διαδικασίες που θα ακολουθηθούν νομίμως. Όσον αφορά στο θέμα της λεγόμενης άδειας πρόκειται να βγουν κάποιες άδειες. Μέχρι να βγουν είναι λεγόμενες και μέχρι τότε θα εκπέμπει κανονικά. Είναι άδειες για να εκπέμπει κάποιος σταθμός μέσω DIGEA. Το MEGA όπως κι άλλα κανάλια μπορεί να δημιουργήσει πρόγραμμα και να εκπέμψει μέσω δορυφόρου, ίντερνετ, μέσα από πλατφόρμες. Είναι μια εταιρεία στο χρηματιστήριο που θα συνεχίσει να παράγει πρόγραμμα. Προφανώς δεν θα είναι μέσω των λεγομένων αδειών. Αν δεν πάρεις τη λεγόμενη άδεια δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να εκπέμψεις πρόγραμμα. Το MEGA υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Η τηλεόραση είναι απαρχαιωμένο μέσο που ανταποκρίνεται σε πιο ηλικιωμένους ανθρώπους. Οι νέοι όμως έχουν πάει σε εναλλακτικές μορφές ενημέρωσης. Εμείς εδώ συζητάμε για άδειες όταν όλος ο κόσμος πάει αλλού. Το παιχνίδι αυτό το βλέπουν οι διαφημιζόμενοι και διαφημιστές που θα πάνε σε άλλα κανάλια περιεχομένου… Δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος συνέχισης λειτουργίας του Mega. Για παράδειγμα ο ΔΟΛ ΑΕ έχει στις σκέψεις του το Βήμα TV αλλά αυτό θέλω να μείνει μεταξύ μας.”
Πηγή: mononews.gr


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η γιαγιά που συγκίνησε τον Ερντογάν: «Μαζί σου μέχρι τον τάφο»

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να τη φροντίζουν για πάντα. Όλη η …