Έπεσαν οι υπογραφές στο deal Σκλαβενίτης-Μαρινόπουλος...Το "MoU"

marinopoylos-skalbeni

Λίγο μετά τις 2 το πρωί του Σαββάτου έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της Σκλαβενίτης, των τραπεζών και των μετόχων της Μαρινόπουλος, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση του μεγαλύτερου deal διάσωσης επί ελληνικού εδάφους.

Όπως αποκαλύπτει το capital.gr, για να φθάσουμε στο σημερινό βράδυ, προηγήθηκε η κατάθεση -από τη Μαρινόπουλος και τριών με αυτήν συνδεδεμένων εταιρειών- αίτησης υπαγωγής τους στο άρθρο 99 και προστασίας από τους πιστωτές τους, η εμφάνιση της Σκλαβενίτης σε ρόλο "λευκού ιππότη" και σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, οι οποίες κινδύνευσαν να οδηγηθούν σε "ναυάγιο". Τελικά τα προβλήματα, σε αυτήν τη φάση της διαδικασίας ξεπεράστηκαν. Βέβαια η επιτυχία ή όχι του συγκεκριμένου deal θα κριθεί στις λεπτομέρειες και μέσα στους επόμενους μήνες, αφού το συγκεκριμένο συμφωνητικό αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του deal διάσωσης.

Επί της διαδικασίας, οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, διότι εκτός από τις τράπεζες και τον επενδυτή, δηλαδή τη Σκλαβενίτης, το "πράσινο φως" στο σχέδιο διάσωσης θα πρέπει να δώσουν και οι υπόλοιποι πιστωτές της Μαρινόπουλος (προμηθευτές, εργαζόμενοι, εκμισθωτές, εταιρείες leasing κ.λπ.) προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσοστό του 60% που απαιτείται για να "ανοίξει" η διαδικασία με βάση το άρθρο 106Θ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Τι αναφέρουν οι ανακοινώσεις

Επισήμως η Σκλαβενίτης ΑΕ ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, με την οποία "δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και τη Σκλαβενίτης, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας".

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σκλαβενίτης:

"Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, των Τραπεζών και της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας.

Είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του.

Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και την ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το σχέδιο εξυγίανσης θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

Η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000  θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου."

Η Μαρινόπουλος, από την πλευρά της, σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι σήμερα προχώρησε στην υπογραφή των βασικών όρων της συμφωνίας με την Σκλαβενίτης και τις τέσσερις Τράπεζες για την εξυγίανσή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: "Με την συμφωνία ξεκινά η σταδιακή, σε βάθος χρόνου, επιστροφή στην κανονικότητα. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.

Η σημερινή εξέλιξη είναι ένας σημαντικός σταθμός στη διαδικασία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος και ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη μιας βιώσιμης λύσης, κάτι που υπήρξε προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή".

Η πρόταση της Σκλαβενίτης αποτελεί, σύμφωνα με την Μαρινόπουλος, την πλέον επαρκή, βάσει των κριτήριων που είχαμε θέσει, καθώς διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, την αρτιότητα και την ακεραιότητα του δικτύου μας και, κατά το μέγιστο, τους προμηθευτές και συνεργάτες μας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Σκλαβενίτης διακρίνεται για το επιχειρηματικό ήθος, τις άριστες εργασιακές σχέσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των προμηθευτών. Η σταδιακή μετάβαση για τη Μαρινόπουλος, υπό τη διοίκηση της Σκλαβενίτης, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει οφέλη για τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο. Από την πλευρά της η διοίκηση της Μαρινόπουλος, τα στελέχη της και το σύνολο της εταιρίας, θα συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια αφοσίωση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας."

Τι προβλέπει το συμφωνητικό που αποκαλύπτει το Capital.gr

Όροι Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης

Ύψος Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης: 80 εκατ. ευρώ

Κάλυψη Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης: Η Σκλαβενίτης θα βάλει  15 εκατ. ευρώ. Οι Μαρινόπουλοι (ή και εταιρείες ελεγχόμενες από αυτούς) 10 εκατ. ευρώ και τα πιστωτικά ιδρύματα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ με την εταιρική εγγύηση του Επενδυτή.

Ως εξασφάλιση για την πλήρη και ολοσχερή αποπληρωμή του ποσού των 15 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τη μερική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων μισθωμάτων των καταστημάτων των Εταιρειών, με σκοπό την εξασφάλιση της ανανέωσης των μισθώσεων των ακινήτων, θα χορηγηθεί κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τον Επενδυτή υπέρ των Πιστωτικών Ιδρυμάτων ισόποση εταιρική εγγύηση του Επενδυτή με επιτόκιο Euribor +1,5%. Σε περίπτωση αρνητικών τιμών Euribor, θα εφαρμόζεται μηδενικό επιτόκιο βάσης.

Τα 15 εκατ. ευρώ που θα βάλει η Σκλαβενίτης θα κατευθυνθούν αποκλειστικά και μόνον για αγορά εμπορευμάτων τοις μετρητοίς.

Μηχανισμός Εκταμιεύσεων Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης:

1. Μέχρι την 05.09.2016:

- 15 εκατ. ευρώ από τον Επενδυτή για αγορά εμπορευμάτων των Εταιρειών.

- 10 εκατ. ευρώ από τους Μετόχους για πληρωμή μισθοδοσίας και λοιπών λειτουργικών εξόδων των Εταιρειών.

- 15 εκατ. ευρώ από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την εξασφάλιση της ανανέωσης των μισθώσεων ακινήτων των Εταιρειών.

- 25 εκατ. ευρώ από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την κάλυψη των δαπανών.

2. Μέχρι την 30.09.2016:

- 7,5 εκατ. ευρώ από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την κάλυψη των δαπανών αναφορικά με τις ανάγκες του μήνα Οκτωβρίου 2016.

3. Μέχρι την 31.10.2016:

- 7,5 εκατ. ευρώ από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την κάλυψη των δαπανών αναφορικά με τις ανάγκες του μήνα Νοεμβρίου 2016, υπό τον όρο ότι ποσοστό 35% των λοιπών πιστωτών πλην των Πιστωτικών Ιδρυμάτων έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες Εξυγίανσης. Σε περίπτωση κατάθεσης των Συμφωνιών Εξυγίανσης ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου, το ανωτέρω ποσό θα καταβάλλεται εντός δύο ημερών από την κατάθεση της Συμφωνίας Εξυγίανσης της Μαρινόπουλος ΓΕ.

Το πρόγραμμα εκταμιεύσεων θα προεπισκοπείται από την EY για λογαριασμό των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, σε συνεργασία με τον Eπενδυτή.

Εργαζόμενοι: Όλες οι ενεργές την 30.06.2016 συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, συμβάσεις εργαζομένων αμειβόμενων με ΑΠΥ/ΤΠΥ και συμβάσεις Διευθυντικών Στελεχών θα μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής και θα περιλαμβάνουν το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων εκάστης υπό εξυγίανση εταιρείας έναντι εκάστου εργαζόμενου, με ενεργή κατά την 30.06.2016 σύμβαση.

Μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία το σύνολο των οφειλών προς εκμισθωτές – εταιρείες leasing για μισθώσεις καταστημάτων που ήταν ενεργές την 30.06.2016. Επίσης στη Νέα Εταιρεία μεταφέρονται το σύνολο των ενεργών κατά την 30.6.2016 συμβάσεων μισθώσεων και υπομισθώσεων σε εμπορικές στοές. Συγκεκριμένα μεταφέρονται οι υποχρεώσεις από financial leases προς Ζήνων, Πανγαία, Εθνική Leasing, Πειραιώς Leasing, Helens.

Στη Νέα Εταιρεία δεν μεταφέρεται η υποχρέωση αγοράς των ακινήτων που εκμισθώνονται από τις εταιρείες Helens σε προκαθορισμένη τιμή (σύνολο €116 εκατ.).

Εμπορικοί Προμηθευτές και Λοιποί Προμηθευτές: Στη Νέα Εταιρεία μεταφέρεται το 50% των πιστωτικών υπολοίπων προμηθευτών, εξ αυτών αφαιρουμένων τυχόν χρεωστικών υπολοίπων στο σύνολο των τεσσάρων Υπό Εξυγίανση Εταιρειών (Μαρινόπουλος, Express, Πειραϊκόν) σε αθροιστική βάση.

Όπως αναφέρεται στο συμφωνητικό, θα καταβληθεί προσπάθεια ούτως ώστε στη Νέα Εταιρεία να μεταφερθεί το σύνολο των πιστωτικών υπολοίπων προμηθευτών με υπόλοιπα μικρότερα των €100 χιλιάδων ανά προμηθευτή για το σύνολο των τεσσάρων Υπό Εξυγίανση Εταιρειών, δηλαδή Μαρινόπουλος, Express M, Ξυνός, Πειραϊκό (σε αθροιστική βάση).

Στη Νέα Εταιρεία δεν μεταφέρονται χρεωστικά και πιστωτικά υπόλοιπα από και προς τις Εταιρείες Καρυπίδη καθώς και το σύνολο των υποχρεώσεων προς μετόχους της CRM.

Θέματα ασφαλιστικών Οργανισμών/Δημοσίου/ΟΤΑ/ΟΚΩ κ.ά.

Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται ότι διαγράφεται το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων επί των απαιτήσεων των Οργανισμών Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης, του Δημοσίου κ.λπ. με ημερομηνία αναφοράς 30.06.2016 και διακανονίζεται το υπόλοιπο σε 250 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς την επιβολή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και τυχόν λοιπών επιβαρύνσεων. Επίσης διαγράφεται ποσοστό 50% επί του συνόλου των απαιτήσεων των ΟΤΑ, ΟΚΩ και ΔΕΗ, με ημερομηνία αναφοράς 30.06.2016 και διακανονίζεται το υπόλοιπο σε τριάντα 36 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς την επιβολή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και τυχόν λοιπών επιβαρύνσεων.

Στο σχέδιο αναφέρεται η υποχρέωση των ΟΤΑ, ΟΚΩ και της ΔΕΗ να προβούν στη μεταφορά των σχετικών συνδέσεων (ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος κ.λπ.), κατόπιν της επίδοσης σε αυτές της οριστικής και αμετάκλητης Δικαστικής Απόφασης, που θα επικυρώνει τη Σύμβαση Εξυγίανσης.

Προϋποθέσεις

Στο συμφωνητικό που υπέγραψαν τα εμπλεκόμενα μέρη σημειώνεται πως η επίτευξη συμφωνίας με τη Helens Re με όρους κοινά αποδεκτούς αποτελεί προϋπόθεση της υπογραφής των Συμφωνιών Εξυγίανσης και ότι η υπογραφή των Συμφωνιών Εξυγίανσης από το Ελληνικό Δημόσιο και το ΙΚΑ αποτελούν προϋπόθεση για την υποβολή των Συμφωνιών Εξυγίανσης προς επικύρωση. Επίσης αναφέρεται πως το υφιστάμενο ενέχυρο των Πιστωτικών Ιδρυμάτων στις μετοχές των εταιρειών CHRIS CARRY και ΚΡΟΝΟΣ θα αρθεί και θα συσταθεί νέο ενέχυρο προς εξασφάλιση της νέας χρηματοδότησης.

Η ΕΥ θα εποπτεύει τη λειτουργία των Εταιρειών και την εκτέλεση του προγράμματος των ταμειακών ροών (cash flow), προκειμένου να ελέγχει την κάλυψη των χρηματοδοτούμενων δαπανών τους.

Προϋποθέσεις για την υπογραφή των Συμφωνιών Εξυγίανσης:

Η διατήρηση του Δικτύου Καταστημάτων όλων των Εταιρειών.

Έκαστη Εταιρεία θα προετοιμάσει αναλυτική κατάσταση, στην οποία θα αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία και λοιπή πληροφόρηση σχετικά με τις μισθώσεις και θα την παραδώσει στην Επενδυτή έως την 5η Σεπτεμβρίου 2016.

Η εταιρεία ΓΥΑΛΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε. να έχει συναινέσει στη μεταβίβαση και μεταφορά της υφιστάμενης σύμβασης μίσθωσης και μισθωτικής σχέσης στη Νέα Εταιρεία, όπως επίσης και να έχει αποδεχθεί ότι μέρος της εγγυητικής επιστολής που κατέπεσε την 18.07.2016 θα αχθεί σε πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε και όλων των μετά την 30.06.2016 υφιστάμενων απαιτήσεων της ανωτέρω εταιρείας από την σύμβαση μίσθωσης και το υπόλοιπο σε συμψηφισμό μελλοντικών οφειλόμενων μισθωμάτων και μέχρι την πλήρη κάλυψη του ποσού αυτού.

Αιρέσεις ισχύος της συμφωνίας  εξυγίανσης

Η συναλλαγή τελεί υπό την προϋπόθεση έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, αναφορικά με τις κυπριακές εταιρείες.

Ως ουσιώδης αρνητική μεταβολή νοείται:

- Η έκδοση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού απόφασης, με την οποία επηρεάζεται ουσιωδώς αρνητικά ο προβλεπόμενος κύκλος εργασιών της Νέας Εταιρείας στον νομό Αττικής και στην Περιφέρεια Κρήτης (νομοί Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χανίων) σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της Μαρινόπουλος ΓΕ για το έτος 2015 και σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που χορήγησε η Μαρινόπουλος ΓΕ κατά τον οικονομικό, φορολογικό και νομικό έλεγχο.

- Εάν μέχρι την 14η Φεβρουαρίου 2017, δεν έχει εκδοθεί απόφαση για το σύνολο των συμφωνιών εξυγίανσης.

- Εάν απορριφθεί από το αρμόδιο δικαστήριο οιαδήποτε εκ των Μαρινόπουλος ΓΕ, Express και Ξυνός συμφωνιών εξυγίανσης που θα υποβληθούν.

Η επέλευση έστω και μιας εκ των ανωτέρω περιπτώσεων θα χαρακτηρίζεται ως ουσιώδης αρνητική μεταβολή και θα συνιστά διαλυτική αίρεση των συμφωνιών εξυγίανσης και εκάστης εξ αυτών, δεδομένου ότι ως δικαιοπρακτικό θεμέλιο για τη συμμετοχή του επενδυτή στη συμφωνία εξυγίανσης ως επίσης και βασικές παραδοχές και παράμετροι υπολογισμού της ενδιάμεσης χρηματοδότησης αποτελούν η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, η οποία σε περίπτωση επελεύσεως των ανωτέρω προϋποθέσεων επιδεινώνεται και η εντός ευλόγου και συγκεκριμένου τεθέντος χρονοδιαγράμματος υλοποίηση των συμφωνιών εξυγίανσης.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΕΝΦΙΑ: Λήγει η προθεσμία για όσους θέλουν ολόκληρη επιστροφή φόρου

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε 11 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως το …