Συμβουλές για την φοιτητική μίσθωση

enoikia

Εν όψει της νέας  περιόδου φοιτητικών μισθώσεων, η ΠΟΜΙΔΑ για να βοηθήσει όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και φοιτητές, ανακοινώνει τα εξής:

Η σημαντικότατη προσφορά κατοικιών για μίσθωση σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, σε συνδυασμό με τη σημαντικά μειωμένη ζήτηση, εξασφαλίζει τη στέγαση όλων με απόλυτα λογικές τιμές. Δυστυχώς τα Πανεπιστήμιά μας όχι μόνο δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τουλάχιστον όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά τα περισσότερα AEI και TEI εξακολουθούν να αρνούνται και να αδιαφορούν πλήρως, με ελάχιστες γνωστές σ΄εμάς εξαιρέσεις, για το αυτονόητο: Να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες, ή έστω ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φοιτητές να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας στέγη πόρτα-πόρτα σε μιά άγνωστη συνήθως πόλη, αλλά να καθοδηγηθούν άμεσα στο που θα βρούν αυτό που ζητούν. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, επισκεφθείτε τις σχετικές ιστοσελίδες του Γραφείο Στέγασης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: http://enoikiazetai.uoi.gr ή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κύπρου: http://www.cut.ac.cy/studies/accommodation/rent/ είτε οποιουδήποτε αγγλικού ή γαλλικού Πανεπιστημίου...

Ετσι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές μπορούν να επιχειρήσουν να απευθυνθούν στις εξής διευθύνσεις:

  1. ΑΘΗΝΑ: Δυστυχώς δεν μας έχει γνωστοποιηθεί οποιαδήποτε πανεπιστημιακή ιστοσελίδα ή Γραφείο Στέγασης, για προσφορά - ζήτηση φοιτητικής στέγης στην περιοχή Αθήνας, Πειραιά και περιχώρων για την τρέχουσα περίοδο, ούτε οποιαδήποτε ιδιωτική ιστοσελίδα με κατηγοριοποίηση της προσφοράς και ζήτησης κατοικιών ανά πανεπιστημιακή σχολή, εκτός από το ΤΕΙ Αθήνας, που διαθέτει μια σχετική ιστοσελίδα για αναζήτηση κυρίως συγκατοίκων.
  2. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γραφείο Τμήματος Σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου: Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία των διαθέσιμων ακινήτων τους στην Σελίδα Στέγασης του Τμήματος Σπουδών ή μέσω των τηλεφωνικών αριθμών 2310 991372, 991373, 995142, 994168, 996743 δίνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Στην ίδια ιστοσελίδα και τις παραπάνω τηλεφωνικές γραμμές, μπορούν να επικοινωνούν και οι φοιτητές/φοιτήτριες για να ενημερώνονται για τα διαθέσιμα διαμερίσματα. Πληροφορίες και από τους αριθμούς 2310 994000 και 2310 996000.
  3. ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Γραφείο Στέγασης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η μόνη μόνιμη και άρτια πανεπιστημιακή ιστοσελίδα προσφοράς-ζήτησης φοιτητικής στέγης: http://enoikiazetai.uoi.gr ,  τηλ. 26510-97106, φαξ 26510-97024.
  4. ΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ: Δείτε τις ηλεκτρονικές σελίδες των υπολοίπων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Αν λειτουργούν γραφεία στέγασης και σε άλλα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, παρακαλούμε τους αρμόδιους να ενημερώσουν αμέσως το κοινό & εμάς. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας να επιδείξουν στοιχειώδη σεβασμό στους πρωτοετείς φοιτητές τους, ιδρύοντας γραφεία στέγασης στις φοιτητικές τους λέσχες, ή έστω ειδικές ιστοσελίδες προβολής της προσφοράς και ζήτησης, και γνωστοποιώντας τις στο κοινό και την ΠΟΜΙΔΑ!

  Τα υπόλοιπα μέσα για εκμίσθωση ή μίσθωση φοιτητικής κατοικίας είναι σήμερα τα εξής:

4ΑΓΓΕΛΙΕΣ στους πίνακες ανακοινώσεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και σε άλλους χώρους έξω από τις σχολές, που αναρτούν οι ιδιοκτήτες προσφερόμενων κατοικιών.

4ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΑ έξω από τις κατοικίες και σε διάφορα κοντινά τοπικά δημόσια μέρη.

4ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ στον ημερήσιο, τον περιοδικό και τον ειδικό τύπο αγγελιών και το διαδίκτυο.

4ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, σε μερικές πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, η Τρίπολη, η Καστοριά... (βλ. τον κατάλογο σωματείων ΠΟΜΙΔΑ).

4ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ, κατά προτίμηση των συνοικιών κοντά στις περιοχές όπου αναζητείται η κατοικία.

ΑΘΗΝΑ:  Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών, Χ. Τρικούπη 24,  210-3621930    www.e-akinita.gr

ΕΛΛΑΔΑ: Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος, ευρετήριο διευθύνσεων οργανώσεων μεσιτών στις πόλεις της χώρας όπου λειτουργούν σωματεία-μέλη της :  www.omase.gr.

ΕΠΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ:

4Μην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους! Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!!

4Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων...)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!

Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!

Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.

Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.

Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο σεις όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.

Μακρυά από τα δήθεν "γραφεία πληροφοριών", τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρούν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι "πληροφορίες" τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία. Γενικά μη προκαταβάλετε σε κανένα οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή, πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!

...ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ:

4Διαβάστε και εφαρμόστε προσεκτικά τις οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ για τη σύναψη μισθώσεων που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας και στον ετήσιο "Οδηγό του Ιδιοκτήτη", και μην προτιμάτε το "καλό" μίσθωμα, αλλά τον καλό μισθωτή!

4Χρησιμοποιείστε μόνον τα ειδικά μισθωτήρια φοιτητικών μισθώσεων, που διανέμονται από το Γραφείο Ενημερώσεως της ΠΟΜΙΔΑ (Σοφοκλέους 15), και από την ιστοσελίδα μας www.pomida.gr , προσυπογραμμένα από το φοιτητή και τους γονείς του!

4Ασφαλίστε αμέσως το μίσθιο ακίνητό σας! Σας θυμίζουμε ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει δημιουργήσει ασφαλιστικό πρόγραμμα που καλύπτει πλήρως τα μέλη της από κάθε ατυχία,  φυσική καταστροφή, ανεύθυνη συμπεριφορά ή και κακοβουλία οποιουδήποτε σε βάρος της περιουσίας τους, με συμβολικό κυριολεκτικά κόστος, που το υπολογίζετε αμέσως μόνοι σας!!


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …