Οι κατασχέσεις της ΓΓΔΕ στους μικρο-οφειλέτες

katasxesh

Οι κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων, ακινήτων και κάθε είδους εισοδήματος στα χέρια τρίτων αναδεικνύονται στον βασικό μοχλό πίεσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων από όσους δεν πληρώνουν.

Μάλιστα, στο στόχαστρο μπαίνουν οι μικροοφειλέτες οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι. Υπολογίζεται από στελέχη της ΓΓΔΕ ότι το 84% των οφειλετών χρωστά στην εφορία μη ρυθμισμένα ποσά έως 3.000 ευρώ και το μέτρο των κατασχέσεων είναι το βασικό που επιλέγεται προκειμένου να εξαναγκασθούν να περάσουν από το δημόσιο ταμείο.

Τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΔΕ είναι αποκαλυπτικά του εύρους του μετώπου που έχει ανοιχτεί με τους οφειλέτες στο οποίο το βασικό όπλο είναι οι κατασχέσεις.

Η ΓΓΔΕ έχει επιβάλει μέχρι τον Ιούλιο αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, ενοίκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε 774.282 οφειλέτες του δημοσίου που , καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου. Ο αντίστοιχος αριθμός στο τέλος του 2015 ήταν 695.074 που σημαίνει ότι μέσα στο πρώτο 7μηνο του έτους επιβλήθηκαν κατασχέσεις σε 79.208 νέες κατασχέσεις ενώ μόνο τον Ιούλιο οι νέες κατασχέσεις ανήλθαν σε 18.476. Υπάρχει και ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για το εύρος του μέτρου των κατασχέσεων. Κάθε εργάσιμη ημέρα επιβάλλονται πλέον κατά μέσο όρο 800 κατασχέσεις.

Παράλληλα με τις κατασχέσεις αυξάνεται και ο αριθμός των οφειλετών καθώς όλο και περισσότεροι σηκώνουν ψηλά τα χέρια και δηλώνουν αδυναμία ανταπόκρισης στην φορολογική καταιγίδα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στην οικονομία. Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν μόνο τον Ιούλιο κατά 125.590 και έτσι τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που έχουν φορτωθεί με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες έφθασαν σε 4.128.962 στο τέλος Ιουλίου από 4.003.372 στο τέλος Ιουνίου.

Οι κατασχέσεις αφού ο φορολογούμενος έχει αφήσει απλήρωτη μια φορολογική οφειλή κατά το capital.gr, είναι το κύριο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης. Ωστόσο, η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται να εφαρμόσει και το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων σε ειδικές περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ, προβλέπει:

  • Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές. Το μέτρο εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο για λουκέτο και στοχεύει για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου κυρίως με δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών
  • Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Αύξηση κατά 10% κατασχέσεων - πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία.
  • Αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο
  • Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων - βεβαίωσης οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …