Αμάν πια: Από λάθος υπολογισμό οι μειώσεις των Επικουρικών του Σεπτεμβρίου

syntajhklama

Οι εξοντωτικές μειώσεις των επικουρικών του Σεπτεμβρίου που φθάνουν το 50% οφείλονται σε λάθος επανυπολογισμό, αποκαλύπτουν παράγοντες της ασφάλισης. Τα νέα ποσά υπολογίστηκαν με συντελεστή 0,49% κατ' έτος και με βάση τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ο υπολογισμός να γίνει με συντελεστή 0,45% κατ΄έτος και με βάση τον συντάξιμο μισθό.

Η «αλχημεία» που συντελέστηκε επέφερε δραματικές μειώσεις 100 έως 150 ευρώ το μήνα για 100.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων. Οι ίδιοι παράγοντες υπολογίζουν ότι ήταν τόσο βαρύς ο πέλεκυς που έπεσε το Σεπτέμβριο στους παλαιούς συνταξιούχους ώστε οι νέοι συνταξιούχοι που βγαίνουν σήμερα με το νέο καθεστώς, θα πάρουν υψηλότερες επικουρικές κατά 20%.

Οι δραματικότερες όμως εικόνες θα εκτυλιχθούν τον ερχόμενο μήνα, που θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών καθώς πολλοί συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν στον λογαριασμό τους 1-5 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας, ακτά το ρεπορτάζ του newmoney.gr, προβληματίζεται για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στην κοινωνία η φτωχοποίηση των συνταξιούχων για το επόμενο τρίμηνο (εκτός από τα αναδρομικά των επικουρικών θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά του μερίσματος) και αναζητά λύση. Ωστόσο είναι δύσκολο να επεκτείνει την επιστροφή των αναδρομικών σε περισσότερες δόσεις καθώς η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του έτους χρήσης, δηλαδή έως το Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΤΕΑ η αναπροσαρμογή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου 2016 δεν έγινε βάσει των καταστατικών, λόγω της μη ύπαρξης καταστατικής διάταξης που όριζε ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης. Χρησιμοποιήθηκε συντελεστής (ΣΕ) κατά τέως Ταμείο που προήλθε από τη στάθμιση των ετών ασφάλισης, των ασφαλιστέων αποδοχών, των καταβαλλόμενων παροχών και των ποσοστών εισφοράς των συνταξιούχων κατηγορίας γήρατος.

Στην ανακοίνωση του ΕΤΕΑ επισημαίνεται ότι μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών, θα επιβληθεί στα νέα ποσά, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων ν.3986/2011) καθ΄ υπόδειξη του υπουργείου Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η παρακράτηση θα είναι μικρότερη. Οι συγκεκριμένες μνημονιακές περικοπές δεν έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από τη δικαιοσύνη και δεν καταργούνται.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …