60.000 συνταξιούχοι κινδυνεύουν να μην πάρουν επικουρική σύνταξη

συνταξεις9

Κίνδυνο να μην λάβουν καθόλου επικουρική σύνταξη έως το τέλος του έτους, διατρέχουν τουλάχιστον 60.000 συνταξιούχοι. Αιτία είναι η αναδρομική παρακράτηση ποσών που αφορούν στο διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2016 και η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει σε τρεις διαδοχικές δόσεις, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ, διαπίστωσαν ότι λόγω των πολύ υψηλών περικοπών που πραγματοποιήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις και οι οποίες σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις έφτασαν το 55%, η αναδρομική παρακράτηση του επόμενου τριμήνου θα οδηγήσει σε μηδενική σύνταξη έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να προκύψει χρεωστικό αποτέλεσμα, κάτι που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα χρωστούν και επιπλέον, μικρά ποσά, προς το ΕΤΕΑ, που θα πρέπει να τα εξοφλήσουν τον Ιανουάριο.Ο αριθμός των συνταξιούχων που κινδυνεύουν να λάβουν από ελάχιστη έως μηδενική σύνταξη το επόμενο τρίμηνο, ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά έως τον Οκτώβριο, καθώς πρέπει να επανυπολογιστούν άλλες 120 χιλιάδες συντάξεις από τις οποίες υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 θα υποστούν περικοπή…

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική κατακραυγή, η διοίκηση του Ταμείου προσανατολίζεται να προτείνει στην πολιτική ηγεσία του, αύξηση των δόσεων από τρεις, που είναι τώρα, σε 8-10 στην καλύτερη περίπτωση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η μηνιαία παρακράτηση θα είναι σαφώς μικρότερη, κάτι που σημαίνει ότι οι «άτυχοι» συνταξιούχοι που βίωσαν μία ακόμα περικοπή στις επικουρικές συντάξεις τους, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν και για τους επόμενους μήνες ένα αξιοπρεπές ποσό από επικούρηση, χωρίς να κινδυνεύουν να μην βρουν ούτε ευρώ, στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Για το θέμα, έχει προγραμματιστεί σήμερα, ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και στη διοίκηση του ΕΤΕΑ, έτσι ώστε να αναπτυχθεί σε όλο το εύρος του, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και να παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει, ώστε να λυθεί χωρίς να προκαλέσει κοινωνικό αντίκτυπο.
Ένα απλό παράδειγμα, πώς κινδυνεύουν να μηδενιστούν οι επικουρικές συντάξεις το επόμενο τρίμηνο, δίνει το dikaiologitika.gr:
Συνταξιούχος του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) πριν από την περικοπή του Σεπτεμβρίου, λάμβανε επικουρική σύνταξη 300 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης, λαμβάνει πια 153 ευρώ (μείωση 147 ευρώ ή 45,6%). Στο ενδεχόμενο που πραγματοποιηθεί η αναδρομική παρακράτηση σε τρεις δόσεις, τότε ο συνταξιούχος αυτής της κατηγορίας θα υποχρεωθεί να ζήσει για το επόμενο τρίμηνο με επικουρική σύνταξη, που θα ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των… 6 ευρώ το μήνα. Αντίθετα, εάν η παρακράτηση γίνει σε 8 δόσεις τότε κάθε μήνα ο συνταξιούχος αυτής της κατηγορίας θα χάνει περίπου 55 ευρώ, άρα θα λαμβάνει 98 ευρώ. Ακόμα καλύτερα, εάν η παρακράτηση γίνει σε 10 δόσεις, αφού τότε θα αφαιρούνται 44 ευρώ από τον συνταξιούχο του συγκεκριμένου παραδείγματος, κάτι που σημαίνει ότι θα λαμβάνει 109 ευρώ το μήνα.

Ήδη πάντως οι περικοπές του Σεπτεμβρίου έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση. Ειδικά η διαπίστωση ότι υπήρξαν μειώσεις σε συνταξιούχους του ΙΚΑ, από το πρώην ΕΤΕΑΜ, που έφτασαν το 55%, έχει δημιουργήσει πολύ δυσάρεστη εικόνα. Η κατάσταση για το ΕΤΕΑ βρίσκεται σε οριακό σημείο και από το γεγονός ότι, παρά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (από 3% σε 3,5%) για εργοδότες και εργαζόμενους, δεν αποδίδονται τα έσοδα από το ΙΚΑ. Το ίδιο ισχύει και για τα έσοδα από την επιβολή εισφοράς 6% υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης, το Ταμείο δεν έχει εισπράξει ακόμα τα 85 εκατ ευρώ από το ΑΚΑΓΕ, ενώ του οφείλονται τουλάχιστον άλλα 300 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠΙΤ. Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί και η απώλεια επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από την περιουσία του Ταμείου, λόγω ανάγκης να καλυφθεί η καταβολή των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση της βιωσιμότητας του Ταμείου, παραμένει κρίσιμη, παρά τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 210.000 συνταξιούχους.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκυλακάκης: Το μέλλον ανήκει στις επόμενες γενιές και γι αυτές πρέπει να πετύχουμε

Ολοκληρώθηκε απόψε η 9η Διάσκεψη Our Ocean Conference που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στην χώρα …