ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΣΕΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ(ΦΩΤΟ)

14302621_10209392550544485_247945630_n

Η απάντηση του κόσμου της εργασίας στα νέα μέτρα για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την απεργία, την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 εκδήλωση της ΓΣΕΕ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των δημόσιων παρεμβάσεων της Συνομοσπονδίας για την απάντηση των συνδικάτων, των εργαζομένων και των ανέργων της χώρας απέναντι στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση  των εργασιακών δικαιωμάτων, ατομικών και συλλογικών, και τα νέα μέτρα που έχει δεσμευθεί η Κυβέρνηση ότι θα πάρει με το τρίτο μνημόνιο για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την απεργία και το συνδικαλιστικό νόμο, χωρίς όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, επιστροφή σε προηγούμενες ρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι μόνο πιο ευέλικτα και ακόμα δυσμενέστερα μέτρα υπάρχει περιθώριο να ληφθούν και τώρα πια με επίθεση στην καρδιά της προστασίας των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας.

14249078_10209392556944645_983305643_n

Στην εκδήλωση εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες της Μακεδονίας και της Θράκης ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους την αλήθεια της καθημερινής δράσης των συνδικάτων σε όλη την Ελλάδα μέσα στα χρόνια των μνημονίων και αποκάλυψαν την οικονομική, πολιτική και κοινωνική στόχευση του βασικού τριπτύχου των αντεργατικών μνημονιακών μέτρων μέχρι σήμερα:

1ος στόχος: αποδυνάμωση θεσμικού ρόλου και παρέμβασης των συνδικάτων + 2ος στόχος: εξουδετέρωση των εργαλείων συλλογικής δράσης υπέρ των εργαζομένων + 3ος στόχος: οικονομική και λειτουργική αποδυνάμωση των συνδικάτων = απώτερος κύριος στόχος: εξαφάνιση συνδικάτων και συλλογικής εκπροσώπησης + οι εργαζόμενοι μόνοι απέναντι στους εργοδότες και το Κράτος = κρατική και εργοδοτική αυθαιρεσία = έλλειμμα δικαιοσύνης και ισότητας, δημοκρατικού-κοινωνικού ελέγχου και παρέμβασης, έλλειμμα δημοκρατίας.

14269398_10209392556264628_248770317_n

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παρουσίασαν συγκλονιστικά στοιχεία από την καθημερινότητα της συνδικαλιστικής δράσης των σωματείων, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών για τη στήριξη απλήρωτων και απολυμένων εργαζομένων, εργαζομένων με επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, εργολαβικούς εργαζόμενους, εργαζομένων σε επισχέσεις εργασίας, εργαζομένων σε προβληματικές επιχειρήσεις, εργαζομένων ομήρων σε εργοδοτικά επιχειρηματικά τεχνάσματα, εργαζομένων που υπέστησαν στο μισθό, τις ειδικότητες και την ασφάλισή τους τις συνέπειες των μέτρων για την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, εργαζόμενους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες από ελλιπή ή ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας, μαζί με τις συνδικαλιστικές διώξεις και την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς.

14269288_10209392555344605_11782072_n

Στη συνέχεια και κατά τη σειρά που πήραν το λόγο, ο αν. καθηγητής Μακροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ κ. Γ. Αργείτης παρουσιάζοντας νέα εμπειρικά ευρήματα στο πλαίσιο της Έκθεσης για το 2016 του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την Οικονομία και την Απασχόληση δήλωσε:

14256316_10209392557584661_406556446_n

«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη στη λιτότητα με μη βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, υψηλό πιστωτικό ρίσκο και δεσμευμένη στα νέα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016 και απαιτούνται από τους δανειστές μέχρι το 2018. Την ίδια στιγμή η ελληνική κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρη σε ένταση και έκταση κρίση με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίζουν βίαια φαινόμενα φτωχοποίησης και εργασιακής επισφάλειας. Το 2016 είναι ένα ακόμα  έτος σοβαρών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, που σημαδεύεται από τη διάψευση των προσδοκιών για αλλαγή σελίδας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Η εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής με τεράστιο έλλειμμα αναπτυξιακού πραγματισμού και με άξονες τη βίαιη δημοσιονομική λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση, κυρίως μέσω της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημία στο μακροοικονομικό και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες», ενώ πρόσθεσε: «Η Ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής κουλτούρας η οποία θα είναι αποδεσμευμένη από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και θα βασίζεται στη διασύνδεση των δημοσιονομικών, των χρηματοπιστωτικών και των μακροοικονομικών επιδόσεων της οικονομίας με τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του μοντέλου ανάπτυξης, και ειδικά με την παραγωγική ικανότητα και δυναμική της χώρας να δημιουργεί απασχόληση». Τέλος επισήμανε ότι «το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ με συνέπεια, συνέχεια και εγκυρότητα στηρίζει την επιστημονική – τεχνική τεκμηρίωση των θέσεων των συνδικάτων και της μισθωτής εργασίας, ενώ μέσα από την κεντρική του δομή και τα 13 Περιφερειακά Παραρτήματά του σε όλη την Ελλάδα θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη και την ενδυνάμωση των εργαζομένων και των ανέργων με πολύπλευρες  δράσεις ενίσχυσης των προσόντων, των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους».

14269635_10209392553384556_1867883222_n

Ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, κ. Άρις Καζάκος, στην τοποθέτησή του με θέμα « Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και η διαιτησία του Ο.ΜΕ.Δ. στη μέγγενη του 3ου Μνημονίου» ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «Μετά τα φονικά μνημονιακά μέτρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι χρόνων η ανάγκη για τη λειτουργία δικαιότερων μηχανισμών διανομής και αναδιανομής του παραγόμενου προϊόντος μέσω συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων και ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, αντίστοιχα, έχει ζωτική σημασία. Το σύστημα του νόμου 1876/90, που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία για 25 περίπου χρόνια α) είναι ένα σύστημα αυτόνομης συλλογικής ρύθμισης των όρων εργασίας με ασφαλιστική δικλείδα τον επικουρικό μηχανισμό μιας διαιτησίας που στηρίζεται σε λελογισμένη υποχρεωτικότητα, μιας διαιτησίας ο σκληρός πυρήνας της οποίας έχει την εγγύηση αποτελεσματικής λειτουργίας του άρθρου 22 παρ. 2 Σ σύμφωνα και με την ΟλΣτΕ 2307/2014. Είναι ένα σύστημα που β) ελαττώνει την εγγενή στις ατομικές εργασιακές σχέσεις βία, μεταφέροντας τη διαπραγμάτευση για τους όρους εργασίας στο συλλογικό επίπεδο, όπου, κατά κανόνα, υπάρχει μια σχετική διαπραγματευτική ισορροπία των μερών. Είναι ένα σύστημα τέλος που στη σημερινή κρίση γ) μπορεί να συμβάλει, ώστε να λειτουργήσει και πάλι ο βασικός τροφοδότης της οικονομίας και της κοινωνίας στις χώρες του Νότου (και όχι μόνο), το εισόδημα από την εργασία, με σταδιακή αύξηση των μισθών, όπως και των συντάξεων, που θα τροφοδοτήσουν την ενεργό ζήτηση, που με τη σειρά της θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα αυξήσει το εθνικό εισόδημα και τα έσοδα του κράτους».

14302506_10209392556664638_628564851_n

Ο ομότιμος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ, κ. Ιωάννης Κουκιάδης στην τοποθέτησή του με θέμα ‘’Η αναζήτηση νέας στρατηγικής των συνδικάτων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων’’ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα για να είναι πιο αποτελεσματικές οι διεκδικήσεις τους, απέναντι στις προκλήσεις, όπως η χρηματιστηριοποίηση της οικονομίας , η διάσπαση της εργατικής τάξης, η εξαγωγή μισθωτής εργασίας από τις επιχειρήσεις, η μη συμπόρευση της παγκοσμιοποίησης των συμφερόντων της εργασίας με την παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου.

14248960_10209392549064448_885106297_n

Οι δράσεις της ΓΣΕΕ στη φετινή ΔΕΘ με κορύφωση το συλλαλητήριο του Σαββάτου 10 Σεπτέμβρη αποτελούν την αφετηρία των νέων κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ, μ’ έναν και μοναδικό στόχο. Να μπει οριστικό τέλος στα μέτρα και στις πολιτικές που οδήγησαν στον στραγγαλισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και κατ’ επέκταση στην εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.

Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια, γι’ αυτό η μάχη θα συνεχιστεί ενάντια στις αυταπάτες, στα πειράματα ,στην ανεργία και στην φτωχοποίηση.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Απάντηση του υπουργείου Ναυτιλίας στον κασσελάκη για τα νησιά

Δαπανούνται ετησίως περί τα 36 εκατομμύρια ευρώ για την σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, αναφέρει …