Οδηγίες ρύθμισης του ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις

prosklitirio-plirwmis-enfia.w_l

Αυξημένη προσέλευση παρατηρείται στις εφορίες από φορολογούμενους που δεν θέλουν να καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, ενώ μέχρι πρόσφατα η πρακτική της ρύθμισης οφειλών πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες βρισκόταν ουσιαστικά στα αζήτητα, πλέον παρατηρείται στα τμήματα εισοδήματος κινητικότητα.

Ο λόγος; Πολλοί φορολογούμενοι φοβούνται ότι θα χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τους οποίους ήταν το μάννα εξ ουρανού για να γλιτώσουν τη συνολική χρεοκοπία έναντι των οφειλών τους προς τη εφορία.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους οφειλές μόνο με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή 24 δόσεων (για έκτακτες οφειλές όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς). Η ρύθμιση χορηγείται εφόσον λήξει μια οφειλή με την υποβολή αίτησης μέσω Taxisnet. Στην σχετική αίτηση οι φορολογούμενοι δηλώνουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων και εισοδημάτων καθώς και τις μηνιαίες δαπάνες τους. Η ρύθμιση χορηγείται μόνο εφόσον υπάρχει "περίσσευμα" μεταξύ εσόδων και δαπανών του φορολογούμενου.

Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικό ο φορολογούμενος να περιμένει προκειμένου να λήξει μια φορολογική οφειλή για να την ρυθμίσει. Μπορεί να επισκεφθεί την εφορία του και να υποβάλει χειρόγραφη αίτηση για ρύθμιση σε 12 ή 24 δόσεις μια οφειλή πριν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη. Αυτό κάνουν αρκετοί φορολογούμενοι ενόψει της λήξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στο τέλος του μήνα.

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο σπεύδουν να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ προκαταβολικά είναι να μην χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται ότι δεν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί νέα φορολογική οφειλή εντός 15 ημερών από τη λήξη τους.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο κορωνοϊός αύξησε την ανεργία μέχρι και στην Ιαπωνία - Έφτασε στο 3,1%

Η ανεργία στην Ιαπωνία αυξήθηκε στο 3,1% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μέσα …