Προσωρινή σύνταξη στον ΟΑΕΕ μόνο σε όσους χρωστούν έως 20.000 ευρώ

oaeeneo

Η χορήγηση προσωρινής σύνταξης από τον ΟΑΕΕ επιτρέπεται μόνο σε οφειλέτες που δεν έχουν οφειλή μεγαλύτερη από 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με εγκύκλιο που αναμένεται ναδημοσιεύσει άμεσα η διοίκηση του Οργανισμού, τονίζεται ότι εάν η οφειλή υπερβαίνει το παραπάνω ανώτατο όριο, ο οφειλέτης – υποψήφιος συνταξιούχος, θα πρέπει να καταβάλλει εφάπαξ τη διαφορά, για να μπορεί να του χορηγηθεί η προσωρινή σύνταξη.

Το ποσό που θα καταβάλλεται θα αφαιρείται από το ποσό της οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές. Το υπόλοιπο της οφειλής από εισφορές θα παρακρατείται σε μηνιαίες δόσεις, όχι όμως από την προσωρινή, αλλά μόνο από την οριστική σύνταξη, όταν αυτή εκδοθεί.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που ο υποψήφιος συνταξιούχος, οφείλει από ασφαλιστικές εισφορές «ποσό που δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο της παρακράτησης του φορέα, τότε είναι δυνατή η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης με παρακράτηση της οφειλής από εισφορές από την οριστική σύνταξη και όχι από την προσωρινή».

Σε περίπτωση, όμως, που εκτός από ασφαλιστικές εισφορές οφείλεται και ποσό από αναγνωρίσεις χρόνων, τότε αθροιστικά οι οφειλές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο της παρακράτησης, δηλαδή 20.000 ευρώ, τονίζει το dikaiologitika.gr. Ειδικά όμως για το ποσό που μπορεί να οφείλεται από αναγνώριση χρόνων ασφάλισης, θα παρακρατείται από την προσωρινή σύνταξη, το ποσό της δόσης για την αναγνώριση.

Για παράδειγμα:
Έστω ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ με συνολική οφειλή 22.000 ευρώ, από τα οποία 15.000 ευρώ από εισφορές και πρόσθετα τέλη και 7.200 ευρώ από αναγνώριση χρόνου (μηνιαία δόση 300 ευρώ). Για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλλει το ποσό των 2.200 ευρώ, ώστε η συνολική οφειλή να περιοριστεί στις 20.000 ευρώ. Από την προσωρινή σύνταξη θα παρακρατείται το ποσό της δόσης από αναγνώριση (300 ευρώ), ενώ με την έκδοση της οριστικής απόφασης θα οριστεί τόσο η παρακράτηση σε δόσεις του ποσού των 12.800 ευρώ (15.000 – 2.200 =12.800) από εισφορές, όσο και η συνέχιση των δόσεων από αναγνώριση, μέχρις εξοφλήσεως.

Όπως είναι γνωστό η προσωρινή σύνταξη ορίζεται στο 50% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης, που προηγούνται της υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης. Η προσωρινή σύνταξη εκδίδεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Το ανώτατο όριο της προσωρινής σύνταξης είναι τα 768 ευρώ. Άρα στο παραπάνω παράδειγμα, ο συνταξιούχος θα υποχρεωθεί σε προσωρινή σύνταξη στα 468 ευρώ, αφού τα 300 ευρώ το μήνα, αφαιρούνται ως δόση για την εξόφληση της αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης…


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χ. Θεοχάρης: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις - Από 1/5 τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Δε θα δοθεί παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών με POS, ξεκαθάρισε ο υφυπουρργός Εθνικής Οικονομίας …