Προγράμματα στους νέους καναλάρχες για πρόσληψη ανέργων των ΜΜΕ

kanalia-630x354

Πολλές οι ασάφειες, οι στρεβλώσεις και προκλητικό «κλείσιμο ματιού» στους νέους μιντιάρχες προοιωνίζονται τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στα κανάλια που δεν πήραν άδεια και οι οποίοι ενδεχομένως το επόμενο τρίμηνο θα βρεθούν εκτός εργασίας.

Προγράμματα που είναι γεμάτα ασάφειες και που δημιουργούν σοβαρή στρέβλωση στην αγορά εργασίας στον κλάδο των δημοσιογράφων, είναι εκείνα που εξαγγέλθηκαν χθες από το υπουργείο Εργασίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή επανένταξης, αφορά αποκλειστικά στην ουσία, μόνο τους νέους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει η δέσμευση πως ο εργοδότης θα πρέπει να μην έχει πραγματοποιήσει απολύσεις τουλάχιστον ένα τρίμηνο πριν από την ένταξή του στο νέο πρόγραμμα. Έτσι, σχεδόν αυτόματα αποκλείονται οι εν ενεργεία τηλεοπτικοί σταθμοί, αφού δεν θα μπορούν να καρπωθούν το όφελος από τη μείωση στο λειτουργικό τους κόστος.

Από την άλλη πλευρά το dikaiologitika.gr αναφέρει πως , ευνοούνται οι νέοι τηλεοπτικοί σταθμοί, που από την έναρξή τους θα πετύχουν σημαντική μείωση στη λειτουργική τους δαπάνη, αφού θα καταβάλλουν το αντίτιμο που αναλογεί στο υπερβαίνον ποσό από το επίδομα ανεργίας, που έτσι και αλλιώς θα λαμβάνει ο δικαιούχος.

Ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης θεωρούν ότι το πρόγραμμα επιδότησης της επανένταξης στην αγορά εργασίας, θα εφαρμοστεί κυρίως στις προσλήψεις τεχνικού και διοικητικού προσωπικού. Ακόμα και έτσι όμως, και με δεδομένο ότι θα προκύψουν τουλάχιστον 400 θέσεις εργασίας στους νέους τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι πιθανό έως και οι μισές, δηλαδή οι 200 θέσεις εργασίας, να προέρχονται από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Έτσι δημιουργούνται ξεκάθαρες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στον χώρο των τηλεοπτικών ΜΜΕ.

Ασαφές είναι, επίσης, το σκέλος της κάλυψης της δαπάνης για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Γεγονός είναι ότι οι δημοσιογράφοι δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Αντίθετα, οι άνεργοι του κλάδου δικαιούνται επιδότησης ανεργίας από το σχετικό κονδύλι που υπάρχει στο ΕΤΑΠ–ΜΜΕ. Επιδότηση, που προκύπτει ως αποτέλεσμα αφενός των εισφορών που έχουν καταβάλλει και αφετέρου του μισθού που λάμβαναν πριν βρεθούν χωρίς δουλειά. Σε αρκετές περιπτώσεις το επίδομα αυτό είναι υψηλότερο από τα 360 ευρώ, που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους υπόλοιπους επιδοτούμενους ανέργους. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός ανέργων που θα προκύψουν από τα κανάλια που μπορεί να κλείσουν, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα ποιο θα είναι το τελικό κονδύλι που θα αξιοποιηθεί για το συγκεκριμένο σκοπό. Ακόμα όμως και αν «επιστρατευθεί» ο ΟΑΕΔ για τη χορήγηση επιδομάτων, θα πρέπει να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση, για να μεταφερθεί ο κλάδος ανεργίας του ΕΤΑΠ–ΜΜΕ στον Οργανισμό.

Πάντως, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι τα προγράμματα επανένταξης που έχουν τεθεί εν ισχύ από το 2010 και μετά, έχουν περιορισμένη επιτυχία. Ο λόγος είναι ότι συνήθως οι εργοδότες χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό και αν δεν το βρουν, δεν επιλέγουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να αποδεχτούν τους περιοριστικούς όρους που αυτό επιβάλλει.

Σε κάθε περίπτωση τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1/1/17 και μετά. Αν το όριο των 90 ημερών που έχει τεθεί για έναρξη της νέας τηλεοπτικής διαδικασίας ισχύσει, τότε η μαζική έξοδος προς την ανεργία για εκατοντάδες εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα…

Τα προγράμματα που προτάθηκαν έχουν ως εξής:

α) Κατά την πρώτη φάση η θέση εργασίας επιδοτείται με «επιταγή επανένταξης» ισόποση με το επίδομα ανεργίας και για όσο διάστημα διαρκεί το τελευταίο. Η τηλεοπτική επιχείρηση υποχρεώνεται να συμπληρώσει το ποσό που χρειάζεται για πλήρη απασχόληση με την αμοιβή που προβλεπόταν από την τελευταία σε ισχύ συλλογική σύμβαση εργασίας.

β) Κατά την δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που υπολείπεται από τη λήξη της πρώτης και μέχρι να συμπληρωθούν 24 μήνες αμιγούς απασχόλησης με τους όρους αυτής, η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

γ) Η επιχείρηση υποχρεώνεται να μην απολύσει, με καταγγελία της θέσης εργασίας, κανένα εργαζόμενο καθ’ όλο το 24μηνο της διάρκειας του προγράμματος. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως και σε κάθε περίπτωση παράβασης άλλων όρων του προγράμματος, καταλογίζεται σε βάρος της το σύνολο της επιχορήγησης.

Παράλληλα με το παραπάνω πρόγραμμα, θα καταρτιστεί ένα ακόμη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης για ανέργους απολυμένους από τα ΜΜΕ (νέους και παλαιούς) και, επιπλέον, νέους χωρίς προηγούμενη απασχόληση και κατάρτιση για επαγγελματική ένταξη στο συγκεκριμένο κλάδο. Εκτός από το χορηγούμενο επίδομα, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να επιχορηγεί και την μικρο-επιχειρηματικότητα στον κλάδο, π.χ. την ατομική ή συνεργατική από ανέργους δημιουργία ενός ενημερωτικού site.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …