Αρνητικοί οι δανειστές σε 16 φοροαπαλλαγές

foroapallages

Αντιμέτωπη με τις ισχυρές πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για τον περαιτέρω περιορισμό των φοροαπαλλαγών που υπάρχουν στην ελληνική νομοθεσία αναμένεται να βρεθεί το οικονομικό επιτελείο κατά την διάρκεια των επαφών και των συζητήσεων που θα έχει μαζί τους, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του τρίτου μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών που θα έλθουν στη χώρα μας από την ερχόμενη εβδομάδα φέρονται αποφασισμένοι να απαιτήσουν την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με την κατάργηση μεγάλου αριθμού διατάξεων που προβλέπουν εξαιρέσεις από την επιβολή φόρων, εφαρμογή μειωμένων συντελεστών, εκπτώσεων φόρου, καθώς και άλλα ευνοϊκά καθεστώτα φορολόγησης για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, ακόμη και για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρηματίες.

Στο «στόχαστρο» της τρόικας, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα εισέλθουν:

- Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που εξακολουθούν να ισχύουν στο ελληνικό φορολογικό σύστημα για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και την ύδρευση.

- Η απαλλαγή των εκπαιδευτικών και των ιατρικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ.

- Οι εξαιρέσεις αγροτών και αλιέων από το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

- Τα αφορολόγητα όρια ύψουςς 150.000-300.000 ευρώ που ισχύουν στις περιπτώσεις γονικών παροχών ακίνητης περιουσίας, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις κληρονομιών και δωρεών ακίνητης περιουσίας προς συγγενείς πρώτου βαθμού.

- Τα αφορολόγητα όρια των 200.000 - 250.000 ευρώ που ισχύουν για τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις δωρεές και γονικές παροχές πρώτης κατοικίας.

- Η απαλλαγή αγροτεμαχίων των αγρών, των βοσκοτόπων και των λοιπών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων και οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

- Οι μερικές και οι ολικές απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ που ισχύουν για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, για ανάπηρους και πολύτεκνους.

- Η εφαρμογή τεκμηρίων διαβίωσης μειωμένων κατά 30% για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών.

- Οι απαλλαγές από την υπερφορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης οι οποίες ισχύουν για τους υποαπασχολούμενους και τους περιστασιακά απασχολούμενους, καθώς επίσης και για τους φορολογούμενους με πενιχρά εισοδήματα από τόκους ή και από ακίνητα.

- Η μη εφαρμογή τεκμηρίου απόκτησης περιουσίας σε περιπτώσεις αγορών αντικειμένων μέχρι και 10.000 ευρώ.

- Οι μερικές ή ολικές απαλλαγές πολλών επιδομάτων και αποζημιώσεων από τη φορολογία εισοδήματος.

- Η αναστολή επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

- Οι εξαιρέσεις ορισμένων κατηγοριών νομικών προσώπων από τη φορολογία εισοδήματος.

- Οι απαλλαγές των αγροτικών επιδοτήσεων - ενισχύσεων μέχρι τα 12.000 ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος.

- Οι εξαιρέσεις ορισμένων εισοδημάτων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

- Οι απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες και για τις μικρές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε χωρία με πληθυσμό μέχρι 500 κατοίκους.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 477,75 μονάδων (+1,22%), στις 39.760,08 μονάδες …