Επί τάπητος μπαίνουν Εργασιακό-Ασφαλιστικό από τους δανειστές!

kouarteto_madata_765417708

Στα «βαθιά» θα πέσει η κυβέρνηση από την επομένη εβδομάδα, καθώς καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών με βασικό σκοπό να κλείσουν τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και να καλλιεργήσουν το έδαφος για μια σύντομη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), ο Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και ο Νικολά Τζαμαριόλι (ESM) θα συναντηθούν την Τετάρτη με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο με τον οποίο θα εξετάσουν ζητήματα σχετικά με το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και την κοινωνική πρόνοια.

Όπως σημειώνει το CNN Greece, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου αναμένεται η παράδοση του πορίσματος της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων την οποία σύστησαν το υπουργείο Εργασίας και οι θεσμοί, ώστε να εισαχθούν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στα ζητήματα εργασίας στο ελληνικό Δίκαιο. Στη βάση αυτή αναμένονται συγκεκριμένες προτάσεις για τις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στη συνδικαλιστική νομοθεσία.

Ωστόσο, θεσμοί και κυβέρνηση θα εξετάσουν και ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου, επικεντρώνοντας στην εν εξελίξει διαδικασία ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης, στη σύνδεση των διαδικασιών είσπραξης εισφορών και στον επαναϋπολογισμό των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων. Στην ατζέντα της Τετάρτης αναμένεται να περιληφθεί και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, η πανελλαδική εφαρμογή του οποίου πρέπει να εκκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ζοφερή κατάσταση

Το υπουργείο Εργασίας μπροστά στη γενική κατακραυγή για τις άγριες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις ζήτησε από τους δανειστές να υπάρξει όριο να μην ξεπερνούν το 10% οι αναδρομικές κρατήσεις και οι δόσεις να γίνουν περισσότερες.
Σημειώνεται πως με την πληρωμή του Οκτωβρίου αναμένεται το τρίτο και τελευταίο κύμα των μειώσεων στις επικουρικές που θα αφορά σε συντάξεις με ειδικά καθεστώτα, ενώ κατά τον ίδιο μήνα θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών αφού η μείωση μετρά από τον Ιούνιο. Κατά τις πληρωμές των μηνών Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου θα περάσει και η ισόποση της μείωσης μηνιαία παρακράτηση για τους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.

Οι ανατροπές στις συντάξεις και στις εισφορές προστίθενται σε όσα η σημερινή κυβέρνηση προώθησε τους τελευταίους μήνες, δηλαδή μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ (και ειδικά στους συνταξιούχους κάτω από τα 67, στα 150-338 ευρώ), αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων, 2% στις κύριες συντάξεις και 6% στις επικουρικές, ουσιαστική κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ’ έτος για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα, αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια εις βάρος κατοχυρωμένων και θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Αλλά οι περικοπές δεν τελειώνουν εδώ. Ο ασφαλιστικός νόμος «Κατρούγκαλου» προβλέπει χαράτσι εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες από 1η Ιανουαρίου 2017. Έτσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) και αγρότες (ΟΓΑ) θα πληρώνουν 20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για υγεία (όπως επίσης 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ όσοι έχουν) επί του μηνιαίου εισοδήματος, με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Τέλος, μεγάλες μειώσεις θα δουν στις συντάξεις κύριες και επικουρικές, σε σύγκριση με τους παλαιότερους, οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση μετά την εφαρμογή του νέου Νόμου 4387/2016, δηλαδή από 13/5/2016 και μετά.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χατζηδάκης: Περαιτέρω αναβάθμιση από S&P, απάντηση στη μικρόψυχη κριτική

«Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s μέσα σε πολύ λίγους …