Έρχονται τα άσχημα: Νέο "βήμα" υπέρ των ομαδικών απολύσεων

apolysh toixow

Τον κίνδυνο να βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένες δυσάρεστες αποφάσεις για το καθεστώς που διέπει τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα, ενδέχεται να κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομαη κυβέρνηση. Τα δυσάρεστα… μαντάτα είναι πιθανό να προκύψουν από την οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το συγκεκριμένο «φλέγον» θέμα, η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη της και την σχετική εισήγηση του γενικού εισαγγελέα. Πριν από ένα δίμηνο, υπενθυμίζεται ότι ο γενικός εισαγγελέας είχε κρίνει ως ασύμβατη με το ευρωπαϊκό δίκαιο την υποχρέωση της διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από το υπουργείο Εργασίας.

Εάν η συγκεκριμένη τοποθέτηση γίνει αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, τότε η ελληνική πολιτεία υποχρεώνεται να αναπροσαρμόσει το νόμο, δηλαδή να απελευθερώσει επί της ουσίας, τις ομαδικές απολύσεις.

Σημειώνεται ότι η σχετική προσφυγή, κατά του καθεστώτος που διέπει τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Lafarge και αφορά την απόλυση 236 εργαζομένων της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο εργοστάσιο της Χαλκίδας.

Για το θέμα ρωτήθηκε σχετικά ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Άρης Καζάκος, ο οποίος προσερχόμενος σε ημερίδα της ΓΣΕΕ επισήμανε ότι σε στο ενδεχόμενο που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει σχετικά τότε «αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στη χώρα μας». Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό αφορά περίπου το 2% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και οι οποίες έχουν περισσότερους από 150 εργαζόμενους.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο καθηγητής του εργατικού δικαίου και μέλος της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις εργασιακές σχέσεις Γ. Κουκιάδης, αναφέρθηκε στο σκέλος της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας, τονίζοντας ότι στην Ευρώπη φτάνουν τα 19 εκατ. οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, σήμερα.

Ο κ. Κουκιάδης χαρακτήρισε «εντολοδόχο αποφάσεων» την ελληνική κυβέρνηση, λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν από τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί. Πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας το υπόμνημα της διεθνούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά. Ένα υπόμνημα που θα περιλαμβάνει τις θέσεις τις επιτροπής για το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη για τις εργασιακές σχέσεις, όπως επίσης και οι πιο αποτελεσματικές βέλτιστες πρακτικές.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ - Παρουσίαση ευρωβουλευτών: Οι 35 ψηφισμένοι, οι δύο νυν και οι πέντε «προεδρικοί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε σε εκδήλωση τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, παρουσία του …