Έως 31/12 παγώνουν οι εισφορές γίνουν ληξιπρόθεσμες σε ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ

oaeeneo

Παγώνουν οι ασφαλιστικές εισφορές των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες ως και την τελευταία μέρα του 2016 για όσους από την αρχή του 2017 είναι ενήμεροι με τις τρέχουσες εισφορές τους, όπως εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εξηγούν ότι αυτό σημαίνει πως όποιος επαγγελματίας ή επιστήμονας (μηχανικός, γιατρός, δικηγόρος κλπ.) καταβάλλει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2017 (σσ. δηλαδή τη νέα εισφορά 20% επί του εισοδήματος του), θα μπορεί να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και στο δικαίωμα στη σύνταξη, ανεξάρτητα εάν έχει ως 31/12/2016 ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στο μέτρο αυτό που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, δεν υπάγονται και οι οφειλέτες του ΟΓΑ αλλά και τα χρέη των επαγγελματιών προς το ΙΚΑ (δεδομένου ότι οι περισσότεροι από όσους χρωστάνε στον ΟΑΕΕ, χρωστάνε ταυτόχρονα και προς το ασφαλιστικό ταμείο των μισθωτών). Κατά τα άλλα, το μέτρο αυτό, αφορά γύρω στις 250.000-300.000 οφειλέτες επαγγελματίες οι οποίοι έχουν βρεθεί εκτός ασφάλισης λόγω της αδυναμίας τους να καταβάλλουν ταυτόχρονα ληξιπρόθεσμες αλλά και τρέχουσες εισφορές, στερώντας παράλληλα τεράστια κονδύλια από τα προαναφερθέντα ταμεία (κυρίως στον ΟΑΕΕ) για την καταβολή των συντάξεων κάθε μήνα.

Η κίνηση αυτή από πλευράς κυβέρνησης αναφέρει το capital.gr, γίνεται υπό το βάρος των τρομακτικών πιέσεων που της ασκούν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι είναι πνιγμένοι στα χρέη όχι μόνο προς τα ταμεία αλλά και την εφορία και τις τράπεζες λόγω της επιστροφής της οικονομίας στην ύφεση αλλά και της φορολαίλαπας την οποία έχει εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικά, μεταξύ Ιουλίου 2015-Ιουλίου 2016, πάνω από 57.000 επαγγελματίες βγήκαν από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ την ίδια περίοδο εκτοξεύτηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικά προς τα ταμεία στα 16,6 δισ. ευρώ (σσ. για χρέη άνω των 5.000 κατ'άτομο) και στα 25 δισ. (ανεξαρτήτως ύψους οφειλής).

Πάντως, αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία των εσόδων από τρέχουσες εισφορές προς ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ μέχρι το τέλος του χρόνου (δηλαδή σε σχέση με το ενδεχόμενο της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών εν αναμονή του παγώματός τους) ενώ επισημαίνουν ότι δεδομένου ότι μία σημαντική μερίδα επαγγελματιών δεν έχει έως τώρα κανένα ληξιπρόθεσμο χρέος και άρα τίθεται θέμα αδικίας σε βάρος τους.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Κέρδη 9,99% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει το κλείσιμο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 1.422,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,34%. Με ήπια άνοδο …