135.000 τραπεζικοί λογαριασμοί κατασχέθηκαν από το ΚΕΑΟ

katasxesi-logariasmou
Στη δέσμευση περισσότερων από 135.000 τραπεζικών λογαριασμών, που αφορούν 27.502 οφειλέτες, έχει προχωρήσει στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), επιτυγχάνοντας να εισπράξει ποσό της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τη διαδικασία ηλεκτρονικής δέσμευσης που τίθεται σε ισχύ, αφού πρώτα υπάρξει ανάλογη ηλεκτρονική υποβολή κατασχετηρίου. Με δεδομένο ότι οι συνολικοί οφειλές που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΚΕΑΟ ανέρχονται σε 314.790, φαντάζει περιορισμένος ο αριθμός των οφειλετών στους οποίους εφαρμόστηκε το μέτρο της ηλεκτρονικής επιβολής δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού.
Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, όμως, προχωρούν σε αυτή τη διαδικασία μόνο εάν διαπιστώνουν, από το προφίλ του οφειλέτη, ότι πρόκειται για περιπτώσεις που υπάρχει ρευστότητα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Επίσης, δεν έχουν επιδοθεί κατασχετήρια σε χιλιάδες οφειλέτες – ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλή από 5.000 – 60.000 ευρώ. Στόχος του ΚΕΑΟ είναι σε ετήσια βάση, τα έσοδα από τους οφειλέτες να υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Ο λόγος είναι ότι κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι αυξάνονται τα χρέη από ληξιπρόθεσμες οφειλές, λόγω της αύξησης κατά 8% που προκαλούν τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αλλά και λόγω των νέων οφειλών, επίσης, κατά 1 δισ. ευρώ. Συνεπώς, στο ΚΕΑΟ έχουν θέσει ως στόχο τα έσοδά τους να καλύπτουν την αύξηση των χρεών. Από τα έως τώρα στοιχεία για το τρέχον έτος φαίνεται ότι είναι πιθανό να πετύχουν το σκοπό τους.
Μόνο κατά το β’ τρίμηνο εισπράχθηκαν ποσά 196 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 125 εκατ. ευρώ προήλθαν από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Ουσιαστικά όπως αναφέρει στο άρθρο του το dikaiologitika.gr, αυτό είναι και το αποτέλεσμα της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών. Οι οφειλέτες για να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, πρέπει πρώτα να ρυθμίσουν την οφειλή τους και να καταβάλλουν τις αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις μαζί με τις τρέχουσες καταβολές ασφαλιστικών εισφορών.
Έτσι, εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2016 το ΚΕΑΟ θα έχει συνεισφέρει στα έσοδα των Ταμείων ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Άλλα 250 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι το ετήσιο έσοδο από το ΙΚΑ, που ελέγχει τις περιπτώσεις μικρο–οφειλετών, με οφειλές έως 5.000 ευρώ έκαστος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το β’ τρίμηνο του 2016 οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΚΕΑΟ ανήλθαν στα 16,61 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 830 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 15,78 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί ένα τρίμηνο νωρίτερα…


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γιώργος Γεννηματάς: Τριάντα χρόνια από τον θάνατο του οραματιστή του ΕΣΥ

«Θα τον θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται …