Χρωστάτε στα ταμεία; Τι γίνεται με την ασφαλιστική ενημερότητα;

asfaltameia

Υπό την προϋπόθεση να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές από 1ης Ιανουαρίου 2017 και εφεξής, θα μπορούν τα ασφαλιστικά ταμεία να παραχωρούν ασφαλιστική ενημερότητα στους οφειλέτες, εφόσον καταλήξει θετικά η σχετική διαπραγμάτευση της  ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, με τους εκπροσώπους των δανειστών….

Όπως εξηγεί σε ρεπορτάζ του το «kathimerini.gr», ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών το συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης των Ταμείων και κυρίως του ΟΑΕΕ, που προβλέπει μεταξύ άλλων το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την εξασφάλιση ασφαλιστικής ενημερότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες, που από την αρχή του επόμενου χρόνου θα πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου και πλέον, οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε «ικανοποιητικό σημείο», σύμφωνα με ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτές. Εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή από τους δανειστές, και ο οφειλέτης εξυπηρετεί απρόσκοπτα τις τρέχουσες εισφορές του, θα εντάσσεται σε διαδικασία διακανονισμού και των «παγωμένων» ληξιπρόθεσμων οφειλών του παρελθόντος.

Θα επιδιωχθεί μια «εξατομικευμένη» ρύθμιση και οι δόσεις θα καθορίζονται με βάση το συνολικό προφίλ του οφειλέτη, για τον καθορισμό του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη, για παράδειγμα, το πότε δημιουργήθηκαν τα χρέη και ποιες προσπάθειες διακανονισμού έγιναν στο παρελθόν. Στο τραπέζι παραμένουν και οι προτάσεις για το «πάγωμα», σε συνδυασμό με μείωση του ασφαλιστικού χρόνου, κατά τον οποίο δεν καταβλήθηκαν εισφορές, καθώς και για παρακράτηση της όποιας οφειλής από τη σύνταξη (ισχύει ήδη για χρέη έως 20.000 ευρώ).

Καθώς μάλιστα η προώθηση μιας τέτοιας λύσης θα άνοιγε την πόρτα εξόδου από τις τρέχουσες ρυθμίσεις όλων όσοι με ιδιαίτερη δυσκολία παραμένουν συνεπείς και εξυπηρετούν τις δόσεις τους παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν επιπλέον κίνητρα για να διατηρηθούν «ζωντανές» αυτές οι ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούν στην «Καθημερινή» αρμόδια στελέχη, η έξοδος από τη ρύθμιση συνεπάγεται και προσαύξηση της οφειλής, καθώς δεν ισχύει η έκπτωση που προβλέπεται στις τρέχουσες ρυθμίσεις.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης προς Τουρκία: Καθαρά για περιβαλλοντικούς σκοπούς τα θαλάσσια πάρκα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε παράλληλα ότι είναι δεδομένη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για συνέχιση …