Εκκρεμούν 13 μέτρα για την εκταμίευση των 2.8 δις ευρώ

elladaforoi

Από το καλοκαίρι, όλοι μιλούσαν για έναν καυτό Σεπτέμβρη μιας και είχε προγραμματιστεί η συνάντηση των δανειστών με τα στελέχη της κυβέρνησης ώστε να κλειδώσουν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2.8 δις. Τελικά, όχι μόνο καυτό, αλλά “καζάνι που βράζει” προβλέπεται το προσεχές διάστημα μιας και οι θεσμοί ήρθαν αλλά από το “είμαστε κοντά” που δηλώνουν οι παράγοντες του υπ. Οικονομικών, μέχρι το να κλείσουν όλα τα μέτρα, ο δρόμος είναι μεγάλος και ο χρόνος ελάχιστος.

Σην πρώτη συνάντηση που είχε η Τρόικα με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, το φλέγον θέμα ήταν το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου. Συζητήθηκαν επίσης, τα θέματα των ΔΕΚΟ και της αύξησης των εισφορών για την υγεία στους αγρότες και τους νέους επιστήμονες. Τα “αγκάθια” για τα εργασιακά παραμένουν στο επίκεντρο με τις ομαδικές απλύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο, τον κατώτατο μισθό να φέρνουν πονοκέφαλο στο υπουργείο Εργασίας. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που γερμανικά δημοσιεύματα θέλουν το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους να μπαίνει στον πάγο μέχρι τις γερμανικές εκλογές που έχουν οριστεί για τον Σεπτέμβρη του 2017.

«Η Ε.Ε. δεν προτίθεται να συζητήσει άμεσα για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εκτός εάν προκύψει μεγάλη ανάγκη» σπεύδει να διευκρινίσει αξιωματούχος εκ των Βρυξελλών και το ΔΝΤ να “θολώνει τα νερά” σχετικά με το αν και κατά πόσον θα έχει ενεργό ρόλο σχετικά.

Ούτε ένα, ούτε δυο, λοιπόν, αλλά δεκατρία – από τα δεκαπέντε- είναι τα προαπαιτούμενα που εκκρεμμούν και τα οποία σύμφωνα με την Καθημερινή είναι επιγραμματικά τα εξής:

1. Εναρμόνιση κοινωνικών εισφορών

2. Στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

3. Μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

4. Επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης των μετοχών του Ελληνικού

5. Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

6. Πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό και τους τρεις Κάθετους Άξονες

7. Ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ

8. Μέτρα για την επάρκεια πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Αρχής Εσόδων

9. Ορισμός μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Αρχής Εσόδων

10. Μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου

11. Νέο πλαίσιο για την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ

12. Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές

13. Σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δισ. η αποκατάσταση των ζημιών του “Daniel” και του “Elias”

Από τα 3 δισ. ευρώ, το 1,4 δισ. αφορά τις οδικές και τις σιδηροδρομικές υποδομές - Σημαντικός …