Οι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες

dhlvseis

Από την 1η Οκτωβρίου θα κληθούν περισσότεροι από 120.000 υπόχρεοι να προχωρήσουν στην υποβολή της δήλωσης «πόθεν έσχες» (βουλευτές, δικαστικοί, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατροί του ΕΣΥ, αστυνομικοί, διαιτητές, δημοσιογράφοι, κ.λπ.), στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των εισοδημάτων, της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, ακόμη και των μετρητών που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ .

Η ηλεκτρονική πύλη θα ανοίξει την 1η Οκτωβρίου και θα μείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, θα γίνει μέσω του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «Πόθεν» στη διεύθυνση www.pothen.gr με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, ενώ με αυστηρά πρόστιμα και ποινές απειλούνται φέτος όσοι παραλείψουν την ηλεκτρονική υποβολή του.

Πρόστιμα

  • Οι υπόχρεοι που δεν θα υποβάλουν δήλωση ή υποβάλλουν ανακριβή δήλωση αντιμετωπίζουν διοικητικό πρόστιμο 150 έως 400 ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
  • Υπόχρεος ο οποίος παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας ή υποβάλλει ανακριβή-ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.
  • Στην περίπτωση όπου το αδίκημα τελείται με στόχο την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου τότε η ποινή φτάνει τα δύο χρόνια φυλάκιση και έως 500.000 ευρώ ενώ αν η αποκρυπτόμενη περιουσία υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ, η χρηματική ποινή μπορεί να φτάσει έως και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει την πρόβλεψη δήλωσης, για πρώτη φορά, μετρητών εκτός τραπεζικού συστήματος εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ καθώς και τιμαλφών, πολύτιμων λίθων, μετάλλων, εφόσον η αξία τους εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Θα ορίζεται ότι δεν θα δημοσιοποιείται η διεύθυνση κατοικίας του υπόχρεου. Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τα ηλεκτρονικά πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, των αιρετών, των ανώτερων δικαστικών λειτουργών και των ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Για τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα διενεργείται έλεγχος στις δηλώσεις πόθεν έσχες, ενώ για τους υπόλοιπους υπόχρεους τα στοιχεία των οποίων θα είναι «κλειδωμένα» ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός.

Στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση με την οποία θα προσαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις νόμου στην πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επιλύνοντας ζητήματα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπόχρεων.


 

 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

'Yμνοι από τους Times του Λονδίνου για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρουν …