Απεργούν Δάσκαλοι-Νηπιαγωγοί την Πέμπτη

daskaloi-apergia

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της 15ης Σεπτεμβρίου. Παράλληλα διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10.30 το πρωί, στην Περιφερεική Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Στο κάλεσμά του για συμμετοχή στην απεργία και την κινητοποίηση ο σύλλογος αναφέρει:

    «● Συνάδελφοι  αναπληρωτές, που μετά από τόσα χρόνια δουλειάς αντιμετωπίζετε  το φάσμα της  ανεργίας,

 • Συνάδελφοι νηπιαγωγοί, που σας ζητούν να δουλέψετε σε συνθήκες γαλέρας,
 • Συνάδελφοι «υπεράριθμοι», που σας στέλνουν στην «κινητικότητα»,

Με αγωνιστικότητα και αισιοδοξία, απευθύνουμε κάλεσμα συλλογικής πάλης και διεκδίκησης σε όλες και όλους. Όλοι γνωρίζουμε, παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες, ότι η νέα χρονιά ξεκινά με προβλήματα και δυσκολίες για το σχολείο και τη μόρφωση των παιδιών, για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Με τη νέα σχολική χρονιά η λαϊκή οικογένεια, μαζί με το βάρος της φοροκαταιγίδας, της απληρωσιάς και της ανασφάλειας, έχει να αντιμετωπίσει και το βραχνά της «δωρεάν παιδείας».

Τα αντιλαϊκά μέτρα και το τσάκισμα της ζωής μας, ο μόνιμος «κόφτης» σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, για να απελευθερωθούν κονδύλια προς τον αναπτυξιακό νόμο και τις άλλες παροχές στους μονοπωλιακούς ομίλους είναι η προϋπόθεση για την επίτευξη του πολυπόθητου στόχου της «ανάπτυξης». Την ίδια στιγμή «τα δίνει όλα» στο μεγάλο κεφάλαιο: Νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές. Υποδομές και κρατικές εγγυήσεις για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Φθηνό εργατικό δυναμικό με τη μορφή voucher και επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Η κατάσταση στην Παιδεία δεν εξαιρείται από τη γενικότερη επίθεση. Οι 20.000 μόνιμοι διορισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αποδείχτηκαν απάτη! Αντί να γίνουν μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά η κυβέρνηση εξαφανίζει τα κενά, ψαλιδίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών! Με τις Υπουργικές Αποφάσεις και τις Τροπολογίες για το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, την Ειδική Αγωγή, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνάσιου, τους περιορισμούς στις ειδικότητες των ΕΠΑΛ και τις ομάδες προσανατολισμού, η κυβέρνηση επιδιώκει να «εξαφανίσει» τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, να εμφανίσει ότι υπάρχουν πλεονάσματα. Με τις αντιδραστικές εγκυκλίους προς τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ χτυπά την οργανικότητα, ενεργοποιεί τη διαρκή κινητικότητα των εκπαιδευτικών.

Χέρι – χέρι με τις περικοπές προωθείται η αντιδραστική προσαρμογή του σχολείου στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας. Η λογική των δεξιοτήτων από μικρή ηλικία, η αυτονομία (διοικητική και παιδαγωγική) της σχολικής μονάδας, δηλ. η κατηγοριοποίηση, το σχολείο πολλαπλών ταχυτήτων. Στο σχολείο αυτό δεν χωράει η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Για το λόγο αυτό γενικεύεται η ελαστική εργασία με χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους να γυρίζουν κάθε χρόνο τη χώρα με μια βαλίτσα στο χέρι.

Μπορούμε να τους εμποδίσουμε! Να μην επιτρέψουμε η μόρφωση των παιδιών μας και τα δικαιώματά μας να μπουν στον μόνιμο κόφτη Κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΣΕΒ – ΔΝΤ.

Η οργάνωση της πάλης χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλων των συναδέλφων, με τη συμμετοχή στη ζωή και τη δράση του σωματείου, στη Γενική Συνέλευση και σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες των πλειοψηφιών παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΟΛΜΕ – ΔΟΕ για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο. Ήταν και είναι οι μόνιμοι εταίροι και συνομιλητές των εκάστοτε αντιλαϊκών κυβερνήσεων, οι μόνιμοι απόντες, ακόμα και από τους αγώνες που οι ίδιοι εξαγγέλλουν. Καλλιέργησαν αυταπάτες για την κυβερνητική εναλλαγή και τις δήθεν λύσεις από τα πάνω.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ:

 • Άμεση απόσυρση των κυβερνητικών τροπολογιών και των Υπουργικών Αποφάσεων για το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, την Ειδική Αγωγή, το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου, την κατάργηση των υπευθύνων στα εργαστήρια στη Β/θμια.
 • Μαζικοί – Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη όλων των αναγκών.
 • Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση. Καμιά απόλυση αναπληρωτή. Κανένας εκπαιδευτικός καμίας ειδικότητας δεν περισσεύει. Όχι στις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες των παιδιών.
 • ΟΧΙ στις υποχρεωτικές μετακινήσεις και τις πλασματικές υπεραριθμίες. Οργανική θέση για όλους.
 • Να ανοίξουν άμεσα όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευση και να στελεχωθούν με όλο το μόνιμο και αναγκαίο προσωπικό. Κανένα παιδί έξω από τη δομή που έχει ανάγκη.
 • Να υπάρχει δάσκαλος υπεύθυνος για τη λειτουργία του ολοήμερου.
 • Να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα (15 νηπιαγωγείο, Α, Β, Δημοτικού. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές)
 • Να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για παραπέρα μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα όπου υπάρχουν διαγνώσεις για μαθητές που χρειάζονται ειδική παιδαγωγική στήριξη.
 • Ούτε ένα 1€ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για υλικά, αναλώσιμα. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.
 • Ένα γεύμα δωρεάν για όλους τους μαθητές με ευθύνη της Κυβέρνησης.
 • Πρόσληψη όλων των καθαριστριών με μόνιμη και σταθερή εργασία, για καθαρά σχολεία.
 • Μισθολογική αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας & των επιστημονικών προσόντων για μόνιμους και αναπληρωτές. Καμία μείωση μισθού, ξεπάγωμα των Μ.Κ. Κατάργηση του ν.4354 (νέο μισθολόγιο).

Δυναμώνουμε την πάλη για Ενιαίο 12χρόνο Υποχρεωτικό Σχολείο και

Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν για όλα τα παιδιά.

Για Δημοτικό και  Νηπιαγωγείο με διευρυμένη χρονική λειτουργία, με κατάλληλες υποδομές, που θα δίνουν τη δυνατότητα να καλύπτονται όλες οι μορφωτικές και παιδαγωγικές ανάγκες του παιδιού.»


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Θετικός στον κορωνοϊό ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης

Σε καραντίνα στο σπίτι του βρίσκεται ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο …