Πωλείται ΌΣΟ-ΌΣΟ!!!! Για τα ταμεία "ρε γαμώτο".....

elladashmaia000009999

Υπό την δαμόκλειο σπάθη του «plan b», το οποίο θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που δεν πιάνεται ο συμφωνημένος με τους επόπτες στόχος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει «βίαιη» πώληση κόκκινων δανείων σε όποια τιμή προσφέρει η αγορά, τελούν οι διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες έχουν ήδη στα χέρια τους ετήσιους στόχους περιορισμού των NPLs κατά 41 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

Διπλό μήνυμα από SSM

Οι ίδιες πηγές του euro2day.gr, αναφέρουν ότι το μήνυμα του SSM προς τις διοικήσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρό, ωστόσο η υλοποίησή του κρίνεται από την πλευρά των τραπεζών αναγκαία για την επιβίωση τόσο των πιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και της οικονομίας. «Είμαστε στο σημείο μηδέν και πρέπει να δράσουμε αλλιώς θα διαλυθεί το τραπεζικό σύστημα», αναφέρουν. Μήνυμα όμως εστάλη και στην ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά την συνάντησή του με την επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι οι εποπτικές αρχές έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως πρέπει άμεσα να περάσει η νομοθετική διάταξη που θα προστατεύει στελέχη και δημόσιους λειτουργούς από ποινικές και αστικές ευθύνες, διαφορετικά δεν θα μπει καμία υπογραφή για ενεργοποίηση των στόχων μείωσης των «κόκκινων δανείων».

Οι στόχοι και το «plan b»

Μολονότι η τυπική οριστικοποίηση των ετήσιων στόχων μείωσης των NPLs θα γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες, όταν τα στελέχη του SSM θα βρεθούν στην Αθήνα, οι στόχοι έχουν μπει στο χαρτί και είναι ενήμερες οι διοικήσεις. Όπως ενήμερες είναι και για το «plan b», το οποίο προβλέπει άμεση πώληση κόκκινων δανείων. «Στην περίπτωση που δεν πιάνουμε τον στόχο π.χ. στο κομμάτι των ρυθμίσεων ή μέρος αυτού, η πλήρης κάλυψη θα γίνεται με άμεση πώληση κόκκινων δανείων. Ακόμη και κοψοχρονιά, με όποιες συνέπειες έχει αυτό για την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας», επισημαίνει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Τα 41 δισ. ευρώ ΝPLs που πρέπει να μειωθούν ως το τέλος του 2019 θα προέλθουν με τους εξής τρόπους:

* Κατά 35%, ήτοι 14,35 δισ. ευρώ, από ρυθμίσεις δανείων και cash collection.

* Κατά 35%, ήτοι 14,35 δισ. ευρώ, περίπου 3,5 δισ. ευρώ ανά έτος αρχής γενομένης από φέτος, από διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι διαγραφές θα γίνουν με δύο τρόπους: Πρώτον, μέσω λογιστικής φύσεως διαγραφές όπως γίνεται έως σήμερα. Δεύτερον, και εδώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προστασία των στελεχών από αστικές και ποινικές ευθύνες, μέσω «κουρέματος». Όπως εξηγεί ο συνομιλητής μας, το κομμάτι αυτό των διαγραφών (για όλες τις κατηγορίες δανείων) έχει επιθετικό χαρακτήρα και η διαγραφή θα αφορά στο τμήμα του δανείου που κουρεύεται. Για παράδειγμα εάν κουρευτεί το 40%, αυτό θα διαγραφεί από τον ισολογισμό.

* Κατά 15%, δηλαδή 6,15 δισ. ευρώ, από ρευστοποίηση εγγυήσεων. Η ρευστοποίηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορά τόσο την εθελοντική παράδοση της εγγύησης (ακινήτων) στο πλαίσιο των λύσεων του Κώδικα Δεοντολογίας όσο, όμως, και τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

* Κατά 15%, ήτοι 6,15 δισ. ευρώ, από πωλήσεις κόκκινων δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών) σε distress funds.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική διάρκειας ο Μάκης Βορίδης απάντησε «να καταθέσουν …