3.737 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας: Ο τρόπος που θα διενεργηθούν

ergasiajoteamwork-clipart-with-teamwork-clipart

Οδηγό Εφαρμογής των διαδικασιών υπόδειξης, αντικατάστασης, προσλήψεων και καταβολής της επιχορήγησης, στο πλαίσιο της Δημόσιας Πρόσκλησης για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε 17 Δήμους (Επιβλέποντες Φορείς) θύλακες υψηλής ανεργίας συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων, για 3.737 θέσεις πλήρους απασχόλησης (Α' κύκλος) εξέδωσε ο ΟΑΕΔ.

Μετά την ανάρτηση του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης Ανέργων στο πλαίσιο της με αριθμό 7/ 2016 Δημόσιας Πρόσκλησης του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε 17 Δήμους (Επιβλέποντες Φορείς) θύλακες υψηλής ανεργίας συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων, για 3.737 θέσεις πλήρους απασχόλησης (Α' κύκλος), σας επισημαίνουμε ότι οι Υπηρεσίες του Οργανισμού, για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση και ομαλή εφαρμογή του ανωτέρω προγράμματος, όπως αυτό περιγράφεται στις σχετικές ΚΥΑ και τη Δημόσια Πρόσκληση, θα τηρούν τις παρακάτω οδηγίες εφαρμογής.

Μετά την ανάρτηση του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ΚΠΑ2, όπου οι ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι, καλούν τους ωφελούμενους που έχουν επιλεγεί προς τοποθέτηση, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Κεφαλαίου 9 της οικείας Δημόσιας Πρόσκλησης, εντός προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών, με κάθε πρόσφορο μέσο όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, έγγραφη πρόσκληση καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν με τον Εργασιακό Σύμβουλο την πρώτη συμβουλευτική δράση και να παραλάβουν το συστατικό σημείωμα για την υπόδειξή τους στον Επιβλέποντα Φορέα (Δήμο).

Στις περιπτώσεις της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα καταγράφουν την ακριβή ημερομηνία και ώρα, που αυτή λαμβάνει χώρα, καθώς και το αποτέλεσμα της επικοινωνίας. Τα στοιχεία επικοινωνίας αντλούνται από την ηλεκτρονική αίτηση που υπέβαλε ο ωφελούμενος και από το ΟΠΣ του ΟΑΕΔ. Η ευθύνη επικαιροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας, όπως email, αριθμός τηλεφώνου κ.λπ., ανήκει στους ωφελούμενους.

Στις περιπτώσεις, που δεν καθίσταται δυνατή η επικοινωνία των Υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ. (ΚΠΑ2) με τους επιτυχόντες ωφελούμενους, οι ωφελούμενοι υποχρεούνται να εμφανιστούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες εντός τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από την ανάρτηση του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης Ανέργων. Στην περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία των τριάντα (30) εργάσιμων ημερών αυτοδίκαια οι επιτυχόντες αποκλείονται από τον Οριστικό Πίνακα και στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπάλληλοι ενημερώνουν το Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ για τη μη προσέλευση των ωφελουμένων και προχωρούν στην υπόδειξη των επιλαχόντων βάσει του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε για τους επιτυχόντες ωφελούμενους του οριστικού πίνακα κατάταξης.

Οι ωφελούμενοι προσέρχονται στην αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2), όπου είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι, εντός προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ενημέρωσή τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν με τον Εργασιακό Σύμβουλο την πρώτη συμβουλευτική δράση και να παραλάβουν το συστατικό σημείωμα για την υπόδειξή τους στους Επιβλέποντες Φορείς (Δήμους).

Πιο συγκεκριμένα τα ΚΠΑ2 θα προσφέρουν δύο δράσεις συμβουλευτικής στους ωφελούμενους του Προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτό. Η Δράση της Συμβουλευτικής είναι υποχρεωτική για όλους τους ωφελούμενους του Προγράμματος και χωρίζεται σε δύο μέρη:

1. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συμβουλευτικής δράσης γίνεται επικαιροποίηση της Εξατομικευμένης και του Ατομικού Σχεδίου Δράσης (ΑΣΔ) κάθε ωφελούμενου. Όσον αφορά την επικαιροποίηση της Εξατομικευμένης γίνεται έλεγχος όσων έχουν καταγραφεί στο παρελθόν ενώ στο ΑΣΔ επικαιροποιούνται οι προτεινόμενες δράσεις εφόσον είναι απαραίτητο. Επιπλέον, ο Εργασιακός Σύμβουλος οφείλει να ενημερώσει τον ωφελούμενο για τα πλεονεκτήματα από την συμμετοχή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα:
• Επαφή με τον κόσμο της εργασίας
• Απόκτηση νέων ικανοτήτων / δεξιοτήτων από το πρόγραμμα κατάρτισης και από την εργασία
• Ενεργοποίηση των ικανοτήτων / δεξιοτήτων που ήδη κατέχει αλλά δεν αξιοποιεί λόγω ανεργίας.

Επιπλέον, στην πρώτη Συμβουλευτική ο Εργασιακός Σύμβουλος παρέχει πληροφόρηση στον ωφελούμενο σχετικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης των τυπικών προσόντων (πρόγραμμα κατάρτισης) και καταγράφει την δήλωση του ωφελούμενου εάν επιθυμεί να το παρακολουθήσει ή όχι.

Η Δράση της Κατάρτισης είναι προαιρετική. Ξεκινά μετά το δεύτερο μήνα υλοποίησης του Προγράμματος και περιλαμβάνει το εκπαιδευτικό αντικείμενο: «Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διάρκειας 120 ωρών και περιλαμβάνει τρία επίπεδα γνώσεων: στοιχειώδεις, βασικές, προχωρημένες. Οι ωφελούμενοι που θα επιλέξουν να το παρακολουθήσουν θα λάβουν, μετά το πέρας του, πιστοποίηση στις γνώσεις και δεξιότητες Πληροφορικής μετά ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Επισημαίνεται ότι όσοι ωφελούμενοι είναι ήδη πιστοποιημένοι δεν μπορούν να πιστοποιηθούν στο ίδιο επίπεδο και εφόσον ο ωφελούμενος ανήκει σε μια από τις ειδικότητες ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ, οι οποίες από τον νόμο δεν χρειάζονται πιστοποίηση σε ΤΠΕ (κανενός επιπέδου), τότε δεν προχωρούν σε δήλωση για κατάρτιση ΤΠΕ.

Μαθήματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας, εργασιακών σχέσεων και αρχών κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και ενημέρωσης για την εφαρμογή της αρχής της μη διάκρισης θα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα κατάρτισης.

ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΕΔΩ


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ολοκληρώνονται οι Πανελλαδικές στα μαθήματα προσανατολισμού

EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ 21.06.2021, 11:52 Δύο ημέρες έμειναν για την ολοκλήρωση της πρώτης και βασικής φάσης …