Ακυρώνει τις διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

evropaiko-dikastrio

"Στο δίκαιο της ΕΕ προσκρούει η χρήση διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου για την κάλυψη μόνιμων αναγκών στον τομέα των υπηρεσιών υγείας", με βάση την απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε σχετικό ερώτημα Ισπανικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την απάντηση τέτοιες συμβάσεις δικαιολογούνται μόνον από την ανάγκη κάλυψης προσωρινών αναγκών. Η προσωρινή αντικατάσταση εργαζομένων προς κάλυψη προσωρινών αναγκών μπορεί να αποτελέσει αντικειμενικό λόγο.

Οι συμβάσεις δεν μπορούν να ανανεώνονται προς τον σκοπό της ασκήσεως, παγίως και διαρκώς, καθηκόντων που εμπίπτουν στη συνήθη δραστηριότητα του μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού. Ο αντικειμενικός λόγος πρέπει να μπορεί να δικαιολογήσει συγκεκριμένα την ανάγκη καλύψεως προσωρινών και όχι μόνιμων αναγκών», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η σχετική με το θέμα ευρωπαϊκή συμφωνία-πλαίσιο επιβάλλει στα κράτη μέλη της ΕΕ να ρυθμίζουν με τη νομοθεσία τους, προς αποφυγή της καταχρηστικής χρησιμοποιήσεως συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ένα τουλάχιστον από τα ακόλουθα τρία σημεία με κάθε μέσο της επιλογής τους:

  • τους αντικειμενικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να δικαιολογείται η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου,
  • τη μέγιστη συνολική διάρκεια για την οποία μπορούν να συνάπτονται διαδοχικώς τέτοιες συμβάσεις και
  • τον αριθμό των δυνατών ανανεώσεων των συμβάσεων αυτών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέσυρε από τη Βουλή τροπολογία με την οποία παρατείνονταν συμβάσεις εργασίας στην καθαριότητα.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μέρκελ: Επιθετικό και προκλητικό χαρακτήρα έχουν όσα συμβαίνουν από Τουρκία σε Μεσόγειο

«Επιθετικό» και «προκλητικό» χαρακτήρα έχουν όσα συμβαίνουν στην Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας, δήλωσε …