Μείωση του κόστους εργασίας στην Ελλάδα κατέγραψε ο ΟΟΣΑ

europe

Μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο το κόστος εργασίας (ανά μονάδα προϊόντος) στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα είναι αυξημένο κατά 3,8% σε ετήσια βάση (σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015)!

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης:

  • H τριμηνιαία μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (unit labour cost, ULC) στην Ελλάδα προέκυψε από τη μείωση των αμοιβών των εργαζομένων κατά 1% και τη μείωση της παραγωγικότητας (ΑΕΠ ανά απασχολούμενο) κατά 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
  • Σε ετήσια βάση, οι αποδοχές των εργαζόμενων αυξήθηκαν 1,5%, ενώ η παραγωγικότητα μειώθηκε 2,2%, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους εργασίας κατά 3,8%.
  • Στο σύνολο της Ευρωζώνης, το ULC αυξήθηκε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου τριμήνου, καθώς οι αμοιβές των εργαζομένων αυξήθηκαν 0,2%, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας μειώθηκε 0,1%.
  • Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ το κόστος εργασίας αυξήθηκε 0,5% έναντι 0,1% στο πρώτο τρίμηνο, καθώς οι αμοιβές των εργαζομένων αυξήθηκαν 0,6% έναντι μείωσης 0,1% στο προηγούμενο τρίμηνο και η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 0,1%, μετά τη μείωση που σημείωσε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Ισχυρή, τέλος, ήταν η αύξηση του κόστους εργασίας στις ΗΠΑ (0,9% στο δεύτερο τρίμηνο), λόγω της αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων κατά 1,1% και της παραγωγικότητας κατά 0,2%.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Metron Analysis: Προβάδισμα για τη ΝΔ - Στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Πτώση για το ΠΑΣΟΚ - Πρώτος σε δημοτικότητα ο Μητσοτάκης και δεύτερος ο Κουτσούμπας Διατηρεί …