Νομοσχέδιο για τις ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω Διαδικτύου

enoikia-diadiktyoairbnb_misthoseis

Τέλος στις «γκρίζες» μισθώσεις καταλυμάτων οι οποίες γίνονται κυρίως μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών οικονομίας διαμοιρασμού θέλει να βάλει η κυβέρνηση. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ξεκαθάρισε πως το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το θέμα είναι στο τελικό στάδιο και θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη χορήγηση ηλεκτρονικού μητρώου σε κάθε έναν πολίτη που θέλει να ασχοληθεί με αυτήν τη δραστηριότητα.

Το σχέδιο νόμου εκτός από τη ρύθμιση των φορολογικών υποχρεώσεων όσων διαθέτουν τις κατοικίες τους προς τουριστική χρήση, θα τυποποιεί τις προϋποθέσεις και τις ελάχιστες προδιαγραφές που θα απαιτούνται. Με τον τρόπο αυτόν θα ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα τόσο των ιδιοκτητών ξενοδοχείων όσο και των ίδιων των εκμισθωτών κατοικιών για τουριστική χρήση, αφού θα προσδιορίζεται το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινούνται για να ασκούν την εν λόγω δραστηριότητα με νόμιμο τρόπο, κατά το CNN Greece.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα μπορούσε να ασκείται παραξενοδοχειακή δραστηριότητα χωρίς καταβολή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών κλπ , από τη ρύθμιση αναμένεται και αύξηση κρατικών εσόδων.

«Εμείς θέλουμε να εντάξουμε μια καινούρια δραστηριότητα στην επιχειρηματική δράση. Δεν έχουμε κλειστά τα αυτιά μας και δεν κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στην πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Ο υπουργός αρκέστηκε να δηλώσει πως συγκεκριμένη υπηρεσία θα ελέγχει εάν η ανάρτηση για την ενοικίαση ενός τέτοιου ακινήτου σε πλατφόρμες τύπου Airbnb, Νovasol κ.λπ, θα εμπίπτει ή όχι στο νομοθετικό πλαίσιο.

«Μπορείτε να μας καταλογίσετε ότι υπάρχει καθυστέρηση, σε καμία περίπτωση όμως αδιαφορία. Αδιαφορία δεν έχουμε και ειδικά για τον τουρισμό, έναν κλάδο ο οποίος συνεισφέρει πάρα πολλά στον τομέα της εθνικής οικονομίας, αλλά, όπως έδειξαν οι καλοκαιρινοί έλεγχοι, συνεισφέρει πάρα πολλά και στον τομέα της φοροδιαφυγής», σημείωσε.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας η απουσία φορολόγησης των εισοδημάτων ιδιοκτητών που διαθέτουν ακίνητα σε πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού προκαλεί απώλεια 260 ως 276 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο ετησίως.

Η συνεισφορά της οικονομίας διαμοιρασμού στον ΦΠΑ τουριστικών υπηρεσιών υπολογίζεται στα 27 ως 28 εκατ. ευρώ, ενώ αν εφαρμοστεί στα ακίνητα της οικονομίας διαμοιρασμού αντίστοιχη φορολόγηση με τα τυπικά ξενοδοχειακά καταλύματα, τα δημόσια έσοδα μπορεί να ενισχυθούν περαιτέρω κατά 322 ως 353 εκατ. ευρώ ετησίως.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βρετανία: Συρρίκνωση ΑΕΠ, ανεργία, εκτόξευση χρέους και πάγωμα μισθών λόγω πανδημίας

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11,3% φέτος και διπλασιασμό της ανεργίας στο 7,5% …