Τέλος χρόνου για υπερταμείο – ενέργεια

troikakanewego_large_t_1101_54635015_type12896

Ο "περίπατος" των 15 προαπαιτουμένων των 2,8 δισ. ευρώ μετατρέπεται σε έναν νέο μαραθώνιο για την κυβέρνηση, καθώς οι θεσμοί αναχώρησαν από την Αθήνα, αφήνοντας περίπου το ήμισυ των πεδίων σε "εκκρεμότητα". Και επιχειρείται πλέον να κλείσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να μην χαθεί το "ραντεβού" της 29ης Σεπτεμβρίου.

Μόνο που παράλληλα άνοιξαν νέα μέτωπα τα οποία συνδέονται με τον διπλό προϋπολογισμό που πρέπει να καταθέσει η κυβέρνηση, με τις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες και – κυρίως – με την 2η αξιολόγηση, η δυσκολία της οποίας αυξάνεται καθώς η κυβέρνηση μεταφέρει τις "καυτές πατάτες" για τον Οκτώβριο.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση "σπάει" τις συζητήσεις σε 3 δόσεις: στα προαπαιτούμενα που φέρνουν τον νέο εφαρμοστικό, στον διπλό προϋπολογισμό και στην 2η αξιολόγηση της 17ης Οκτωβρίου.

Και το πρώτο "μέλημα" είναι τα προαπαιτούμενα των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς η καθυστέρηση δεν προκαλεί μόνο αναβολή έλευσης της δόσης αλλά και "παρενέργειες" στις θέσεις της Ελλάδας στο "ραντεβού" της Ουάσιγκτον για το χρέος στις 7-9 Οκτωβρίου.

Επί της ουσίας η δόση των 2,8 δισ. ευρώ είναι "διαθέσιμη" έως τις 31 Οκτωβρίου. Αν η ημερομηνία παρέλθει (σ.σ. όπως είχε συμβεί και πέρυσι το Φθινόπωρο) θα πρέπει ή να υπάρξει πολιτική απόφαση άτυπης παράτασης διαθεσιμότητας ή να επιστρέψει στον "κουβά" του δανείου του ESM και να γίνει επανακατανομή των δόσεων η οποία συνήθως δεν ευνοεί...

Άγνωστος "Χ" η ενέργεια στα προαπαιτούμενα

Κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν απέκλειαν χθες, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών να αποδειχθεί το πεδίο της ενέργειας και όχι του εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου το πιο μεγάλο μέτωπο στο πεδίο των προαπαιτούμενων των 2,8 δισ. ευρώ (εκκρεμότητες υπάρχουν και στο πεδίο της αρχής εσόδων, αλλά και των συντάξεων ).

Και εξηγούσαν ότι προς το παρόν θεωρείται εφικτό να "κλείσουν" οι εκκρεμότητες που συνδέονται με την υποδόση αν όχι έως το EWG της 29ης Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες αργότερα, στις αρχές Οκτωβρίου, εφόσον όμως υπάρξει πρόοδος μέσα στην επόμενη εβδομάδα όπως έχει... συμφωνηθεί.

"Τις επόμενες ημέρες και πριν την συνεδρίαση του EWG θα έχουν "τακτοποιηθεί" τα προαπαιτούμενα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την εκταμίευση της υποδόσης" ανέφεραν χθες πηγές του ΥΠΟΙΚ. Και εξέφραζαν μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού τελικού "γύρου" με τους θεσμούς την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες για τη στελέχωση εποπτικού υπερταμείου. Προανήγγειλαν επίσης πολυνομοσχέδιο/εφαρμοστικό για την επόμενη εβδομάδα για όσα milestones χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση (σ.σ. εκτιμάται ότι την Τετάρτη θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο του Ελληνικού και σε ένα σενάριο η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου θα ακολουθήσει με διαδικασία κατεπείγοντος).

Πρόγευση για τα μεγάλα μέτωπα

Τα 15 προαπαιτούμενα της υποδόσης πάντως δεν περιέχουν τα.... μεγάλα μέτωπα που "μάτωσαν" τις προηγούμενες ημέρες αλλά και "αυγάτισαν" σε αριθμό.

Δεν συνδέονται με τα νέα "αγκάθια" που προκάλεσε η άρνηση/αντιρρήσεις των θεσμών για τον ακατάσχετο λογαριασμό, για το πάγωμα των οφειλών, για την εθελούσια αποκάλυψη κεφαλαίων και για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. "Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ μέσω κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού" ανέφεραν σχετικά χθες πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Τα παραπάνω μεγάλα ανοικτά πεδία παραπέμπονται σε τηλε-διαπραγματεύσεις και συνδέονται άρρηκτα με το επόμενο "βήμα" του οικονομικού επιτελείου: με την κατάθεση του διπλού προϋπολογισμού το αργότερο έως τις 3/10. Ο λόγος για το Προσχέδιο του 2017 και για το Μεσοπρόθεσμο που συνδέονται και με τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και για επέκταση των φοροαπαλλαγών από το 2017.

Η 2η αξιολόγηση

Το Μεσοπρόθεσμο είναι όμως μόνο ένα από τα μέτωπα της 2ης αξιολόγησης που ανοίγει επισήμως στις 17 Οκτωβρίου με την νέα κάθοδο των δανειστών (η αποστολή του ΔΝΤ θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που κάνει για όλα τα κράτη εκτός μνημονίου).

Και στα μέτωπα των εσόδων (ακατάσχετο, πάγωμα οφειλών κλπ) προστίθενται και αυτά της 2ης αξιολόγησης: της παιδείας που "άνοιξε" την Παρασκευή, του αναπτυξιακού ταμείου, των "ισοδύναμων" για τα νέα επιδόματα, αλλά και της απόδοσης του σχεδίου εξοικονόμησης δαπανών.

Όλα τα παραπάνω μέτωπα ουσιαστικά παραπέμφθηκαν για τον Οκτώβριο. Και προστέθηκαν στα υπόλοιπα μεγάλα "αγκάθια" της 2ης αξιολόγησης για τα ειδικά μισθολόγια, το εργασιακό, το ασφαλιστικό, το δημόσιο και τα κόκκινα δάνεια.

Το μέτωπο της Παιδείας

Χθες, "άνοιξε" ένα ακόμη μέτωπο που αφορά – και αυτό – στην αξιολόγηση του Οκτωβρίου. Ο λόγος για την παιδεία και τη ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και ορίζει ότι οι απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να γίνουν μόνο μετά την πάροδο 2ετίας και θα πρέπει να είναι αξιολογημένες. Και η αξιολόγηση της αιτιολογίας να γίνεται από τα υπηρεσιακά συμβούλια που λειτουργούν για την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεχωριστά. Χθες στην συνάντηση που είχε νωρίς το πρωί η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα παρουσία του αρμόδιου υπουργού κ. Φίλη, φέρεται ότι οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ εξέφρασαν ισχυρές εντάσεις στην διάταξη μιλώντας ακόμη και για απόσυρση, καταλήγει το capital.gr .


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Θεοδωρικάκος: Ο θαλασσοδαρμένος Κασσελάκης από τα μαλλιά του πιάνεται

Οπως συνόψισε ο κος Θεωδορικάκος, ο κος Κασσελάκης θα ήταν προτιμότερο να εγκαλέσει τον ξάδελφό …