Επιδόματα κινδυνεύουν με περικοπές!

misthos1

Επί τάπητος τέθηκε το ενδεχόμενο της περικοπής του ύψους των προνοιακών επιδομάτων κατά τη συνάντηση που είχαν τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ. Χουρλιαράκη και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας κ. Θ. Φωτίου. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο το οποίο εξετάζεται κατ' αρχάς είναι η μείωση του ύψους των υφιστάμενων προνοιακών επιδομάτων και όχι του πλήθους εκείνων που τα λαμβάνει μέχρι και σήμερα. Στόχος αυτού του "εξορθολογισμού" των προνοιακών επιδομάτων είναι η εξοικονόμηση μέχρι και 900 εκατ. ευρώ το 2017 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Με "δημοσιονομικά ουδέτερο" τρόπο, δηλαδή χωρίς να ανατραπούν στο ελάχιστο οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το το 2017.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν στο capital.gr,  ότι αν και τα σχέδια της έκθεσης επί των προνοιακών επιδομάτων στην Ελλάδα τα οποία έχει παρουσιάσει ως τώρα η Παγκόσμια Τράπεζα στο υπουργείο Εργασίας είναι ελλιπέστατα, η ελληνική πλευρά έχει διαμορφώσει τις γενικές γραμμές ενός πλάνου περιορισμού του ύψους των σημερινών επιδομάτων. Η έγκριση ή μη αυτού του πλάνου περνάει από τη διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των θεσμών, σε σχέση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2016-2017.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εξοικονόμηση των 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για το ΚΕΑ δεν προκύπτει την περίοδο 2016-2017 αλλά την περίοδο 2017-2018, κατά την οποία είναι υψηλότεροι οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει (μέχρι τα μέσα του 2017) τη γενική επισκόπηση των δημοσίων δαπανών από την οποία πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ του 2018.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν πως σε περίπτωση που οι θεσμοί απορρίψουν το πλάνο εξοικονόμησης 900 εκατ. ευρώ το 2017 για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, θα χρησιμοποιηθεί το Plan B το οποίο έχει ήδη επεξεργαστεί το αρμόδιο υπουργείο. Το εναλλακτικό αυτό πλάνο προβλέπει την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με βάση το μοντέλο του προγράμματος "Αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης", δηλαδή την παροχή καρτών σίτισης (με κονδύλια ύψους 450 εκατ. ευρώ) και όχι μέσω της καταβολής κοινωνικών επιδομάτων.


 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

JA  Greece: Το Παγκόσμιο Χρυσό κατέκτησε η μαθητική «start  up» Isometricks

Εκπροσωπώντας την Ευρώπη η «Ιsometricks» κατέκτησε το Παγκόσμιο Βραβείο του Junior  Achievement  «JA  Worldwide De …