Έτσι περιέκοψαν και τις κύριες συντάξεις!

sidaksis-psalidi

Κι όμως, "ψαλίδισαν" και τις κύριες συντάξεις από 455 ευρώ και άνω σε όλους τους Έλληνες συνταξιούχους! Αυτό αποκαλύπτουν σήμερα φοροτεχνικοί, νομικοί και εργατολόγοι με επίσημαστοιχεία, με βάση τα φορολογικά αποτελέσματα των δηλώσεων.
Πρώτο «ψαλίδι»
Μείωση κύριων συντάξεων κάτω των 1.300 ευρώ λόγω φορολογίας. Ο καθηγητής φορολογίας, φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος τονίζει ότι «μόνο από τη μείωση του αφορολόγητου οι συνταξιούχοι χάνουν μεγάλα ποσά κάθε μήνα». Παραθέτει, μάλιστα, και σειρά παραδειγμάτων:

1. Συνταξιούχος με 910 ευρώ σύνταξη χάνει, λόγω μείωσης του αφορολόγητου, το ποσό των 200 ευρώ.

2. Συνταξιούχος με 683 ευρώ χάνει, λόγω μείωσης του αφορολόγητου, το ποσό των 150 ευρώ.

3. Ακόμη και συνταξιούχος των 455 ευρώ χάνει 100 ευρώ.

Δεύτερο «ψαλίδι»
Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος αναφέρει ότι ο φόρος 6% στο σύνολο των χρημάτων που εισπράττει ο συνταξιούχος είναι οριζόντια μείωση. Και μάλιστα σημαντική, αφού πηγάζει από ολόκληρο το εισόδημα του συνταξιούχου. Αυτός ο φόρος είναι ιδιαίτερα βαρύς.
Τρίτο «ψαλίδι»
Χιλιάδες συνταξιούχοι χάνουν, λόγω του αυξημένου ΦΠΑ στο 25%! Με ισχνές συντάξεις και ιδιαίτερα μικρά εισοδήματα, δεν αντέχουν αυτό το «πρέσινγκ» της ακρίβειας. Η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου απαριθμεί και τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, οι οποίες είναι 5% έως τα 1.500 ευρώ, 10% από 1.501 ως 2.000 ευρώ και 15% από 2.001 ευρώ και άνω. Μόνο που δεν είναι έτσι…
Στα όριά τους οι συνταξιούχοι
Όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που το «ψαλίδι» σε 800.000 συνταξιούχους έχει προκαλέσει πραγματικό σοκ. «Δεν αντέχουμε άλλο», λέει ο πρόεδρος των συνταξιούχων του Δημοσίου, κ. Βαβουγιός. «Οι περικοπές αφορούν όχι μόνο όλες τις επικουρικές συντάξεις, με αναδρομικό “κούρεμα” έως και 40%, όχι μόνο το ΕΚΑΣ, το μέρισμα και τον φόρο υγείας 6%, αλλά και τις κύριες συντάξεις μας, επειδή είναι πλέον αυξημένη η φορολογία εισοδήματος».

Ο πρόεδρος του Ταμείου ΤΑΝΠΥ, κ. Κάντας, τονίζει ότι «χάνουν πλέον οι συνταξιούχοι έως και 200 ευρώ τον μήνα, δηλαδή πάνω από 2.000 ευρώ ετησίως». Ταυτόχρονα, όπως τονίζει η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου, «οι μειώσεις των συντάξεων στο ΕΤΕΑ, κατά δήλωση του προέδρου του Ταμείου, θα συνεχιστούν έως τον Δεκέμβριο, αφού θα υπολογιστεί η αναδρομική μείωση των προηγούμενων μηνών… Όλα αυτά, μετά το ΕΚΑΣ, το μέρισμα και των επικουρικών του Δημοσίου και τις υπόλοιπες μειώσεις που υπέστησαν οι συνταξιούχοι μας».
Ταλαιπωρούνται με συνεχείς μειώσεις
Η νομικός κα Νικολοπούλου σημειώνει ότι «ενώ ο νέος ασφαλιστικός νόμος άρχισε να ισχύει από 13/5/2016, όριζε ότι οι μειώσεις των μερισμάτων για 285.000 συνταξιούχους του Δημοσίου θα ίσχυαν από 1/1/2016. Οι συνταξιούχοι απώλεσαν έως και 30% του μερίσματος. Σε εκείνες όμως τις μειώσεις δεν υπήρχε και η αναδρομική περικοπή! Τώρα οι αναδρομικές μειώσεις ενσωματώνονται και η ολική μείωση Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 φτάνει το 50%, όπως ορθά έχει επισημάνει και ο πρόεδρος των συνταξιούχων του Δημοσίου». Στο Δημόσιο οι περικοπές είναι απίστευτες. Οι συνολικές μειώσεις κινούνται στο 20%, δηλαδή ανά μήνα κοντά στο 7%, με συνολική μείωση 17%για όλες τις επικουρικές στο τρίμηνο Οκτωβρίου Δεκεμβρίου.
Στο ΙΚΑ, η μέση μείωση θα φτάσει το 20%, ενώ η γενική μείωση των αναδρομικών παρακρατήσεων για το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου 2016 θα ξεπεράσει το 50% και ίσως να φτάσει το 40%, κατά το υπουργείο Εργασίας. Το «βουνό» των μειώσεων συνεχίζεται…
Oι μειώσεις των συντάξεων με βάση τα φορολογικά δεδομένα
ΥΨΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ
910…………………………………………………………….200

683…………………………………………………………….150

455…………………………………………………………….100

Oι τελικές μειώσεις των επικουρικών

1. Σε 66.900 συντάξεις μέση μείωση 10%.

2. Σε 150.000, μειώσεις έως 47,5% (ΤΕΑΥΕΚ).

3. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, μείωση 15%-25%.

4. ΤΑΝΠΥ, μείωση έως 40%.

5. Τραπεζική μείωση έως 45%.

6. ΔΕΗ, μείωση 10%.

7. ΤΕΑΠΟΖΟ, μείωση 15%-20%.

8. Μειώσεις σε μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ναυτικούς, αστυνομικούς, αρτοποιούς, πρατηριούχους από τον Οκτώβρη.

9. Στις συντάξεις Οκτωβρίου έως Δεκεμβρίου παρακράτηση για τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.

Πηγή: Παρασκήνιο


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

'Yμνοι από τους Times του Λονδίνου για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρουν …