500 ευρώ πλαφόν στους εκτελωνισμούς μεταχειρισμένων Ι.Χ

oximataektelonismos

Πλαφόν 500 ευρώ στους εκτελωνισμούς αυτοκινήτων εξετάζει να επιβάλει η Ειδική Επιτροπή για τη φορολογία στα οχήματα που έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr, η Ειδική Επιτροπή για μία ακόμη φορά ετοιμάζεται να κάνει το «θαύμα» της επιβάλλοντας πλαφόν 500 ευρώ στο κόστος εκτελωνισμού των αυτοκινήτων των οποίων το Τέλος Ταξινόμησης κατά την εισαγωγή τους είναι χαμηλότερο του ανωτέρω ποσού.

Η πρόταση της Ειδικής Επιτροπής μάλιστα είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Η είδηση της επιβολής πλαφόν 500 ευρώ στο Τέλος Ταξινόμησης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έχει προκαλέσει την «έκρηξη» των εμπόρων αυτοκινήτων αλλά και των εκτελωνιστών οι οποίοι κάνουν λόγο για μεθοδευμένη επίθεση της Ειδικής Επιτροπής για την φορολογία στα αυτοκίνητα ενάντια στις εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Μάλιστα στελέχη από τους δύο κλάδους επισημαίνουν πως η «ενορχηστρωμένη επίθεση» της Ειδικής Επιτροπής για τη φορολογία στα αυτοκίνητα έχει στόχο το «πάγωμα» των εισαγωγών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κάτι το οποίο είχε καταφέρει εν μέρει η Επιτροπή καθώς η εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων διετίας ή τριετίας είναι απαγορευτική εξαιτίας της φορολογίας με αποτέλεσμα να συμφέρει μόνο η εισαγωγή παλαιών αυτοκινήτων.

Ωστόσο με την επιβολή πλαφόν 500 ευρώ στο Τέλος Ταξινόμησης σε αυτοκίνητα που το κόστος εκτελωνισμού ανέρχονταν σε 90 ή 150 ευρώ η εισαγωγή τους γίνεται επίσης απαγορευτική!

Με δεδομένα τα παραπάνω οι κλάδοι των εμπόρων αυτοκινήτων αλλά και των εκτελωνιστών βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες μεταξύ τους ώστε να καταγγείλουν την υπερφορολόγηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να οδηγηθεί η υπόθεση στο Ευρωδικαστήριο που να υπενθυμίσουμε υπάρχει δεδικασμένο οπότε η καταδίκη της Ελλάδας είναι αναμενόμενη.

Παράλληλα το «πάγωμα» των εισαγωγών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τα έσοδα του κράτους ενώ επίσης δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου.

Αύξηση 22,2% στις εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ στο 8μηνο

Μεγάλη αύξηση 22,2% καταγράφουν οι εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στο 8μηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο το ανησυχητικό στην συγκεκριμένη περίπτωση αφορά στο γεγονός πως με το νέο τρόπο υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης ευνοείται ο εκτελωνισμός πολύ παλιών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν πρώτη Άδεια Κυκλοφορίας το 2000 ή και προγενέστερη!

Ο λόγος είναι απλός καθώς ένα αυτοκίνητο πόλης που έχει κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στη Γερμανία ή κάποιο άλλο κράτος-μέλος κοστίζει μόλις 300 ευρώ αλλά έχει διανύσει πάνω από 250.000 χλμ. και το κόστος εκτελωνισμού στην Ελλάδα ανέρχεται από 90 έως 160 ευρώ ανάλογα με τον εξοπλισμό του οχήματος.

Αντίθετα το κόστος εκτελωνισμού σε ένα εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που έχει κυκλοφορήσει για πρώτη φορά σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος το 2014 ή το 2015 είναι απαγορευτικό καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις το συνολικό κόστος (αγοράς και εκτελωνισμού) υπερβαίνει την αξία του αντίστοιχου καινούριου αυτοκινήτου.

Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε πως το αλαλούμ που έχει προκληθεί με τις Κοινοτικές Οδηγίες Ρύπων, τα γνωστά Euro και η φορολόγηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ όχι σύμφωνα με το Euro αλλά τον τύπο έκδοσης της οδηγίας εκτοξεύει το κόστος εκτελωνισμού καθώς σε ένα αυτοκίνητο που ανήκει στην οδηγία Euro5 μπορεί να φορολογηθεί ως Euro4 εξαιτίας της προγενέστερης έκδοσης…

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι αποτέλεσμα της Ειδικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για την φορολογία στα αυτοκίνητα και έχει οδηγήσει στα άκρα φορείς από τον κλάδο.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Στο οκτάμηνο οι εισαγωγές μεταχειρισμένων οχημάτων σημείωσαν μεγάλη άνοδο 18,7% καθώς εισήχθησαν 31.425 οχήματα έναντι 26.473 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Ωστόσο πολύ πιο εντυπωσιακό είναι το ποσοστό αύξησης αν συγκρίνει κανείς τις εισαγωγές μεταχειρισμένων οχημάτων για το 8μηνο του 2016 με το αντίστοιχο του 2014 που το ποσοστό εκτοξεύεται στο 71,8%.

Όσον αφορά στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα οι εισαγωγές στο 8μηνο σημείωσαν αύξηση 22,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Αν συγκρίνει κανείς τις πωλήσεις 8μήνου του 2016 με τις αντίστοιχες του 2014 τότε το ποσοστό αύξησης ανέρχεται σε 112,2%!


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Σ.Τ

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών:   Σχόλια