Οι 17 φοροελαφρύνσεις που....;

xrimata_2342332452

Οι δανειστές «πατούν πόδι» και απαιτούν από την κυβέρνηση μερική ή ολική κατάργηση όλων των φοροελαφρύνσεων: δηλαδή, κάθε φορολογικής ελάφρυνσης που ισχύει, ιδίως σε ακίνητα, γονικές παροχές και δωρεές, μεταβιβάσεις, ΕΝΦΙΑ αλλά και πολλών άλλων φοροελαφρύνσεων, οι οποίες βοηθούν έμμεσα εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων.

Οι οικονομικοί υπουργοί θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω με απαιτήσεις που ήδη προκαλούν ίλιγγο… Οι δανειστές ζητούν κατάργηση ή δραστική μείωση των φοροελαφρύνσεων σε σειρά καθημερινών δραστηριοτήτων. Η τρόικα θέλει απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και εξάλειψη διατάξεων που ορίζουν εξαιρέσεις από φόρους, συντελεστές, εκπτώσεις φόρου, αλλά και κάθε ευνοϊκού τρόπου φορολόγησης.

Η ειδική νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου σημειώνει ότι «αν πάμε σε μειώσεις ή καταργήσεις φοροελαφρύνσεων, τότε κληρονομιές, γονικές παροχές και φοροελαφρύνσεις ΕΝΦΙΑ θα προκαλέσουν νέο κύκλο ύφεσης στην οικονομία και στην κατοικία. Θα είναι τραγικό λάθος, αφού τα νέα βάρη θα δημιουργήσουν τεράστιο κόστος…».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, διά του κ. Παραδιά, προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρουν ότι «όλα αυτά θα επηρεάσουν μεγάλες κατηγορίες πολιτών, δηλαδή μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρηματιών».

Να δούμε αναλυτικά τις εξελίξεις για τις φοροελαφρύνσεις που κινδυνεύουν, όπως τις έχει καταγράψει το «Παρασκήνιο»:

  1. Οι μικροί συντελεστές ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και την ύδρευση. Αν καταργηθεί αυτή η απαλλαγή, χιλιάδες Έλληνες θα έχουν πρόβλημα.
  2. Η απαλλαγή των εκπαιδευτικών και των ιατρικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ.
  3. Το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ αγροτών και αλιέων.
  4. Το αφορολόγητο 150.000-300.000 ευρώ στις μεταβιβάσεις ακινήτων γονικών παροχών της ακίνητης περιουσίας.Η εξέλιξη αυτή, κατά την ειδική νομικό επί των ακινήτων κα Ολυμπία Νικολοπούλου, θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων.
  5. Τα αφορολόγητα των κληρονομιών και των δωρεών ακίνητης περιουσίας προς συγγενείς πρώτου βαθμού.
  6. Το αφορολόγητο των 200.000-250.000 ευρώ στις μεταβιβάσεις, στις κληρονομιές, στις δωρεές και στις γονικές παροχές πρώτης κατοικίας.
  7. Η απαλλαγή των αγροτεμαχίων, των αγρών, των βοσκοτόπων και των λοιπών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων και οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
  8. Όλες οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για χαμηλά εισοδήματα, για ανάπηρους και πολύτεκνους.
  9. Τεκμήρια διαβίωσης μειωμένα κατά 30% για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών.
  10. Οι απαλλαγές από την υπερφορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τους υποαπασχολούμενους και τους περιστασιακά απασχολούμενους, καθώς και για τους φορολογούμενους με πενιχρά εισοδήματα από τόκους ή και από ακίνητα.
  11. Η μη εφαρμογή τεκμηρίου απόκτησης περιουσίας σε περιπτώσεις αγορών αντικειμένων μέχρι και 10.000 ευρώ.
  12. Οι μερικές ή ολικές απαλλαγές πολλών επιδομάτων και αποζημιώσεων από τη φορολογία εισοδήματος.
  13. Η αναστολή επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
  14. Οι εξαιρέσεις ορισμένων κατηγοριών νομικών προσώπων από τη φορολογία εισοδήματος.
  15. Οι απαλλαγές των αγροτικών επιδοτήσεων-ενισχύσεων μέχρι τα 12.000 ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος.
  16. Οι εξαιρέσεις ορισμένων εισοδημάτων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
  17. Οι απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες και για τις μικρές επιχειρήσεις που εδρεύουν σε χωριά με πληθυσμό μέχρι 500 κατοίκους.

Όλα, λοιπόν, μπαίνουν υπό την ιερά εξέταση της τρόικας.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Google: Προχωρά σε απολύσεις 28 εργαζομένων–Ζητούσαν να ακυρωθεί σύμβαση με το Ισραήλ

Σε απολύσεις 28 εργαζομένων προχώρησε η Google, καθώς αυτοί συμμετείχαν σε κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την …