Μία συμφωνία για τα εργασιακά που δεν τηρήθηκε ούτε από την ΕΣΕΕ!

esee123

Υπέρ του «ξεπαγώματος» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του καθορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και υποστηρίζει την αύξηση, σε δύο φάσεις και με αντισταθμιστικά μέτρα για τους εργοδότες (ενισχύσεις και επιδοτήσεις εργασίας) του κατώτατου ορίου των 586,10 ευρώ στα 751 ευρώ μεικτά, προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία, τάσσεται η ΕΣΕΕ.

Ζητά, ακόμη:

  • Να επανέλθει η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, θα συνεχιστούν οι διαγραφές εργοδοτών από τις οργανώσεις (σήμερα δεσμεύονται μόνο τα μέλη των οργανώσεων που τις υπογράφουν) και θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

  • Να καθορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι τον χρόνο της μετενέργειας κάθε συλλογικής σύμβασης.

  • Να μην είναι υποχρεωτική η διαιτησία.

  • Να εξακολουθήσουν να υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις ακόμη και με Ενώσεις προσώπων για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων και ως αντίβαρο για την αποφυγή των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

  • Να εξορθολογιστεί το πρόστιμο των 10.550 ευρώ που επιβάλλεται σε βάρος του εργοδότη για κάθε εργαζόμενο που εντοπίζεται να απασχολείται ανασφάλιστος.

Σto εξασέλιδο κείμενο που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, οι έμποροι προτείνουν αντί του υπουργικού «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις, να ενισχυθεί ο ρόλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και το ποσοστό των απολύσεων να είναι 10%.

«Ζητούμε μεγαλύτερη εμπλοκή του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας. Συζητούμε την αύξηση του ποσοστού απολύσεων στο 10% μηνιαίως, σε εναρμόνιση και με την σχετική κοινοτική νομοθεσία», είπε ο Β. Κορκίδης, στο στρογγυλό τραπέζι των εθνικών Κοινωνικών Εταίρων του Ευρωπαϊκό Συνέδριο στο Ζάππειο με θέμα «Κοινωνικός Διάλογος και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο» (16-17 Σεπτεμβρίου).

Σήμερα το επιτρεπόμενο όριο για το οποίο δεν απαιτείται έγκριση είναι μέχρι 6 απολύσεις το μήνα σε επιχειρήσεις 20–150 ατόμων και 5% μέχρι 30 απολύσεις σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζόμενους, έναντι της κοινοτικής Οδηγίας η οποία ορίζει ποσοστό 10%.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογική δήλωση 2024: Όλες οι αλλαγές στo νέο Ε1

Ποιες είναι οι αλλαγές στο νέο Ε1 σε σχέση με πέρσι Του Χρυσόστομου Τσούφη To …