Το Προσφυγικό, η αποτυχία της ΕΕ και ο στρουθοκαμηλισμός

prosfiges_sinora_762677921

"Εδώ και μήνες όταν οι αρμόδιοι φορείς και παράγοντες μιλούν για το Προσφυγικό, μιλούν ταυτόχρονα και για την μετεγκατάσταση. Αλλά στην πραγματικότητα το κάνουν μόνο προσχηματικά, για να φανεί ότι έχουν βρει “λύσεις” και ότι αυτές επιβεβαιώνουν τις “κοινές αξίες”, “πανανθρώπινες” ή “ευρωπαϊκές” κατά περίπτωση.

Αλλά τελικά η μετεγκατάσταση δεν είναι παρά ένας μύθος. Ούτε 3.000 πρόσφυγες δεν έχουν μετεγκατασταθεί όλο το προηγούμενο διάστημα από την Ελλάδα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν βάλει την υπογραφή τους στις σχετικές συμφωνίες.

Και τα πράγματα έγιναν χειρότερα για όσους βρέθηκαν στην Ελλάδα μετά από την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Γιατί διάφοροι χώροι και περιοχές “υποδοχής” μετατράπηκαν ουσιαστικά σε χώρους και περιοχές “κράτησης”. Αυτή ακριβώς είναι και η περίπτωση της Μόριας.

Ένα Κέντρο που σχεδιάστηκε για περίπου 3.000 ανθρώπους οι οποίοι θα φιλοξενούνταν ένα διάστημα, θα αναλάμβαναν δυνάμεις, θα καταγράφονταν και θα μετακινούνταν προς την ηπειρωτική χώρα βρέθηκε να “φιλοξενεί” σχεδόν τους διπλάσιους και όχι προσωρινά αλλά μόνιμα.

Γιατί βάσει της ευρωσυμφωνίας του Μαρτίου όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν αλλά παραμένουν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον, έως 25 ημέρες στο Κέντρο της Μόριας και μετά όπου μπορούν να σταθούν στις άλλες περιοχές της Λέσβου.

Και όλα αυτά δίχως καμιά πληροφόρηση για τι μέλλει γενέσθαι, με ουσιαστικά ανύπαρκτες της διαδικασίες χορήγησης ασύλου και δίχως οποιαδήποτε προοπτικής για το αύριο. Η πιθανότητα να υπάρξουν εξελίξεις σαν κι αυτές των τελευταίων ημερών είχε διαφανεί εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες χωρίς οι κατά τα άλλα λαλίστατοι “αρμόδιοι”, εντός και εκτός της Ελλάδας, να κάνουν όσα θα έπρεπε.

Γιατί καλές είναι οι Σύνοδοι Κορυφής και οι ειδικές συνεδριάσεις του ΟΗΕ, αλλά, όσο καλά διατυπωμένοι και να είναι οι λόγοι που εκφωνούνται, όσο καλοδιατυπωμένες και να είναι οι διατυπώσεις των ανακοινωθέντων δεν συγκροτούν πολιτική αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και δεν παράγουν λύσεις.

Ειδικά όταν οι συμφωνίες, όπως αυτή της μετεγκατάστασης των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, δεν υλοποιούνται και πολύ περισσότερο όταν πίσω από τις προσχηματικές επικλήσεις αξιών βρίσκονται κρυφές ατζέντες, όπως αποκαλύπτει και η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να ενισχύσει την Σερβία με... θερμές κάμερες ώστε να μην περνάει ούτε κουνούπι από το έδαφός της,

Σε αυτό το έδαφος της (για μια ακόμα φορά!) αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του στρουθοκαμηλισμού των συναρμόδιων ελληνικών υπουργείων, που δεν έκαναν τίποτα για την αποσυμφόρηση των νησιών και για τη φιλοξενία σε διαφορετικά κέντρα των προσφύγων που προέρχονται από διαφορετικές εθνότητες, οι “εκρήξεις” δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Και η έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης, που αποκαλύπτεται από την αδυναμία να δοθεί έστω και μια κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης, Παιδείας και Υγείας, παρά τα όσα βλέπουμε και συζητάμε όλοι τον τελευταίο καιρό με την ακροδεξιά δραστηριοποίηση στο φόντο, κάνει τα πράγματα χειρότερα."

Βαγγέλης Δεληπέτρος: Δημοσιογράφος-Συγγραφέας.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

Οι καταθέσεις από νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 156 εκατ. ευρώ και οι …