16 οι περιπτώσεις υποτιμολόγησης στην Αttica Bank

trapeza-attica-bank

Δεκαέξι ονόματα δειγματοληπτικού ελέγχου “κακής” τιμολόγησης κινδύνου και “παρατυπίες” αναφορικά με την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, “παρελαύνουν” από τις 120 περίπου σελίδεςτου πορίσματος για την Αttica Bank που παρέδωσε χθες το βράδυ η Τράπεζα της Ελλάδος, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Την περίοδο Ιανουαρίου 2015 – Μαρτίου 2016 αφορά αποκλειστικά το πόρισμα για την Attica Bank που εκπόνησε η Τράπεζα της Ελλάδος από κοινού με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και το οποίο παραδόθηκε χθες το βράδυ, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Το πόρισμα αυτό που “ξετυλίγεται” σε 120 περίπου σελίδες αφορά καθαρά χρηματοδότηση επιχειρηματιών και όχι κομμάτων. Σχετική έκθεση περί χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων έχει προ μηνών κατατεθεί στην Επιτροπή. Περιλαμβάνει επίσης ευρήματα για τον τρόπο αύξησης κεφαλαίου που “ζημίωσαν” την Τράπεζα...

Tι περιέχει το πόρισμα

1. την αποκατάσταση της εταιρικής διακυβέρνησης
2. την ανάγκη εκσυγχρονισμού πληροφορικής και μηχανοργάνωσης (IT)
3. και, τον τρόπο γενικής τιμολόγησης κινδύνου .

Το τελευταίο που είναι και εξ ορισμού το πιο «καυτό» θέμα - εφόσον ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» με τα κόκκινα δάνεια- ήταν αυτό που έφερε στην επιφάνεια και τη σχέση Καλογρίτσα με την Τράπεζα. Ομως δεν αφορά μόνο στον συγκεκριμένο καναλάρχη κατασκευαστή.

Το πόρισμα αναφέρεται σε 16 συγκεκριμένα ονόματα, στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου, για λάθος τιμολόγηση κινδύνου. Ειδικότερα, δε, για υποτιμολόγηση. Δόθηκαν δηλαδή, δάνεια με επιτόκια κατώτερα των επιτοκίων της αγοράς εκείνης της περιόδου. Για αρκετά από αυτά υπάρχουν επαρκή καλύμματα και εγγυήσεις. Οχι όμως για όλα.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, η νέα διοίκηση Ρουμελιώτη – Πανταλάκη έλαβε απόφαση να μη δώσει κανενός είδους δάνειο εφεξής σε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης (ούτε και στον Καλογρίτσα ενόψει της δόσης που πρέπει να καταβάλλει).
Ενα άλλο σημαντικό θέμα που περιλαμβάνεται στις σελίδες του πορίσματος, αφορά παρατυπίες αναφορικά με την πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι ενώ δόθηκαν χρήματα για κεφάλαιο κίνησης, αυτά χρησιμοποιήθηκαν για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Το Μάιο του 2015 η Τράπεζα έχασε ένα μεγάλο κομμάτι των καταθέσεων του ΤΣΜΕΔΕ το οποίο «έφυγε» από τις καταθέσεις για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου. Μειώθηκαν οι καταθέσεις δημοσίων οργανισμών και στο πρώτο τρίμηνο του έτους χάθηκαν 140 εκατ ευρώ. Περίπου 200 εκατ ευρώ «χάθηκαν» με την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης.....
Τι απαντά η Τράπεζα
Το πόρισμα απαιτεί συνολική προσαρμογή. Η διοίκηση της Τράπεζας κατέστησε σαφές ότι αυτό αποτελεί ήδη προτεραιότητά της και θα κάνει ότι απαιτείται.

Τα ηγετικά στελέχη διευκρίνισαν πάντως ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία των μηχανισμών της Τράπεζας για μείωση των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων. Τα περισσότερα δάνεια είναι εντός των εγκεκριμένων ορίων και έχουν εγγραφεί σημαντικές προβλέψεις.
Βεβαίως, σημειώνουν, κάποια δάνεια, θα έπρεπε να έχουν τιμολογηθεί διαφορετικά. Ομως, η Τράπεζα Αττικής δεν είχε πίνακα αξιολόγησης κινδύνου με συγκεκριμένη κατάταξη (ratings) και αξιολογούσε την κάθε περίπτωση δανείου με μεμονωμένη αξιολόγηση.

Στις 30 Ιουνίου η συνολική δανειακή έκθεση της Τράπεζας (NPE’s) ήταν στο 58%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε επίπεδο κατά 4-5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το μέσο όρο των υπολοίπων τραπεζών.

Τα διοικητικά στελέχη της Τράπεζας διευκρινίζουν ότι δεν είναι όλα τα δάνεια χωρίς ασφαλή καλύμματα. Τα καλύμματα που έχουν ληφθεί αφορούν όλες τις θεμιτές τραπεζικές πρακτικές, όπως προσημειώσεις ακινήτων, μετοχές, απαιτήσεις από έργα, συμβάσεις έργων και υποσχετικές. Εγγυητικές με απόλυτο μετρητό κάλυμμα και με όλους τους κανόνες.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα δάνεια προς τον κ. Καλογρίτσα, πηγές της Τράπεζας ανέφεραν στο περιθώριο της προχθεσινής συνέλευσης, ότι τα δάνεια του επιχειρηματία είναι καλυμμένα, αν και το δάνειό του παρουσιάζει μεγάλο χρηματοδοτικό άνοιγμα για την Τράπεζα “στα όρια της …εξάντλησης”…..

“Στο εξής θα πρέπει να ξαναδούμε τον τρόπο αποπληρωμής των δανείων και αν αλλάξουμε τους όρους διαχείρισης και καθυστερήσεων των δανείων, μέσα από τις ίδιες τις συμβάσεις”. Ενδεικτικά, με τη φράση αυτή, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής, κ. Θεοδ. Πανταλάκης, θα επιχειρήσει να γυρίσει σελίδα στην Τράπεζα….

Το πόρισμα παρεδόθη στη Βουλή μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, κ. Σωκράτη Φάμελλο προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Η εν λόγω Επιτροπή διερευνά θαλασσοδάνεια τραπεζών σε κανάλια και κόμματα, καταλήγει το news247.gr.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΑΑΔΕ - Μύκονος: Διαδοχικά λουκέτα για φοροδιαφυγή - Οι ευφάνταστες τεχνικές φοροδιαφυγής

Στο κλείσιμο επτά επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει στη Μύκονο οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, …