Οι 9 εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων

euroyfesi090615154251_1864

Η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας και τα μέτρα ενίσχυσης της αρχής των δημοσίων εσόδων είναι τα μέτωπα που πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες για να ολοκληρωθεί το πακέτο των 15 προαπαιτούμενων δράσεων.

Στην πράξη, οι δράσεις που εκκρεμούν ανέρχονται σε 9, αλλά από αυτές κάποιες είναι πολύ κοντά στο να θεωρηθούν ως ολοκληρωμένες, ενώ για άλλες υπάρχει ακόμα δρόμος και κυρίως έντονο παρασκήνιο ώστε να κλείσουν.

Στη δεύτερη κατηγορία όπως συνεχίζει η "Καθημερινή"  ανήκουν:

  • Η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Το εν λόγω συμβούλιο θα έχει 5 μέλη, εκ των οποίων τα 3 μέλη ορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι προτάσεις της Αθήνας προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις της τρόικας και –σύμφωνα με πληροφορίες– το θέμα πλέον συζητείται σε επίπεδο Eurogroup και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ο ρόλος του εποπτικού συμβουλίου είναι σημαντικός, καθώς θα είναι αυτό που θα ορίσει τη διοίκηση του υπερταμείου και για οποιαδήποτε απόφασή του απαιτείται πλειοψηφία 3/5.

  • Αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
  • Προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό.
  • Ολοκλήρωση των περίπου 20 κυβερνητικών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Μία από αυτές είναι και η μεταφορά του 5% του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.
  • Η ενίσχυση των ανθρώπινων και υλικών πόρων της αρχής δημοσίων εσόδων.
  • Η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου μέσω της αύξησης των ποσοτήτων φυσικού αρείου που διαθέτει η ΔΕΠΑ σε τρίτους μέσω δημοπρασιών.

Οι πιστωτές επιμένουν στον διπλασιασμό τους, δηλαδή από 10% σήμερα σε 20%. Το υπουργείο Ενέργειας κατέθεσε εναλλακτικό σχέδιο που οδηγεί σε αυξήσεις της τάξης του 15%, ποσότητες που, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη, δεν θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοoικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ και δεν ανατρέπουν τον σχεδιασμό projects διεθνούς χαρακτήρα στα οποία συμμετέχει –όπως οι αγωγοί IGΒ και ΙΤG– αλλά και τη στρατηγική της για επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. Μία ακόμη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια για τη διευθέτηση του θέματος.

  • Απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές στο θέμα της αναμόρφωσης του πλαισίου της αγοράς των ΑΠΕ και το μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή της «πράσινης ενέργειας».

Οι πιστωτές αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του πλαισίου που θεσπίστηκε με νόμο μέσα στο καλοκαίρι τόσο στο σκέλος του μηδενισμού του ελλείμματος στο τέλος του 2017, όπως προβλέπει το μνημόνιο, όσο και στο σκέλος της βιωσιμότητας της αγοράς των ΑΠΕ, με την έννοια ότι δεν θα παράγει ελλείμματα στο μέλλον.

Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, μεταφέρει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ –ύψους 350 εκατ. ευρώ με βάση τις προβλέψεις του Ιουνίου και 450 εκατ. ευρώ με βάση τις σημερινές προβλέψεις– στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, θεσπίζοντας ειδικό τέλος κατ’ αναλογίαν των μεριδίων τους στην αγορά. Οι πιστωτές ζητούν τεκμηρίωση των στοιχείων και πιέζουν για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, με το υπουργείο να επιχειρεί να το αποφύγει αφού θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμολογίων επιβαρύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  • Σε εκκρεμότητα παραμένει και η υποχρέωση της ΔΕΗ για υπογραφή συμβάσεων με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, στη βάση του κόστους και του καταναλωτικού τους προφίλ.
  • Αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Πίστωση 276 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 99.012 δικαιούχους

Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 99.012 δικαιούχων του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ποσό συνολικού …