Aναδρομική παρακράτηση στα μερίσματα του ΜΤΠΥ

mtpy-700x401

Στις 30 Σεπτεμβρίου αρχίζει η διαδικασία της αναδρομικής παρακράτησης του μερίσματος για 284.000 δικαιούχους – συνταξιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Μετά τις περικοπές στα επίπεδα του 60% που υπέστησαν προ τριμήνου, οι δικαιούχοι θα υποστούν νέα μείωση, που θα ολοκληρωθεί σε δύο δόσεις, δηλαδή με την καταβολή του μερίσματος στα τέλη Δεκεμβρίου. Έτσι, περίπου 257.000 δικαιούχοι, θα βρεθούν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να λάβουν ακόμα χαμηλότερα ποσά, από αυτά που θα περίμεναν… Επισημαίνεται ότι υπήρξαν άλλοι 27.000 στους οποίους καταργήθηκε το μέρισμα, όπως είναι ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναδρομική επιστροφή γι’ αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, θα αναζητηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθούν κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών.

Ο λόγος της αναδρομικής παρακράτησης αφορά στα μερίσματα που καταβλήθηκαν κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και τα οποία επίσης υπόκεινται σε περικοπή, λόγω του νέου Ασφαλιστικού νόμου.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΜΤΠΥ, συνταξιούχος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με 35 έτη προϋπηρεσίας, που λάμβανε πριν από τις περικοπές του Ιουνίου, 202, 28 ευρώ, θα λαμβάνει στο εξής 131 ευρώ το μήνα, δηλαδή έχει υποστεί μείωση 71,28 ευρώ σε μηνιαία βάση. Συνολικά, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, η αναδρομική παρακράτηση είναι της τάξης των 213,84 ευρώ, άρα στην καταβολή του Σεπτεμβρίου θα αφαιρεθούν επιπλέον άλλα 106,95 ευρώ. Συνεπώς, το καθαρό πληρωτέο του συνταξιούχου σε αυτή την περίπτωση, αντί για 393 ευρώ, θα είναι 286,05 ευρώ.

Αντίστοιχα, για περίπτωση συνταξιούχου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 25 έτη προϋπηρεσίας, από 126,95 ευρώ που λάμβανε πριν από τις περικοπές, θα λαμβάνει στο εξής 48,89 ευρώ το μήνα, δηλαδή έχει υποστεί μείωση 78,06 ευρώ σε μηνιαία βάση. Για το πρώτο τρίμηνο του έτους, η διαφορά στο μέρισμα που πρέπει να επιστραφεί ανέρχεται στο ποσό των 146,67 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρεθούν 73,38 ευρώ στη δόση του Σεπτεμβρίου. Άρα ο συνταξιούχος αυτής της περίπτωσης, θα λάβει μέρισμα, αντί για 234,18 ευρώ, μόλις 160,80 ευρώ. Δηλαδή θα λάβει ποσό για το γ’ τρίμηνο του έτους, στα επίπεδα της… μηνιαίας καταβολής που εισέπραττε έως τον Ιούνιο, καταλήγει το dikaiologitika.gr.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ - Παρουσίαση ευρωβουλευτών: Οι 35 ψηφισμένοι, οι δύο νυν και οι πέντε «προεδρικοί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε σε εκδήλωση τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, παρουσία του …