Οι τράπεζες ξεκινούν ανελέητο κυνήγι στους "μπαταχτσήδες"

trapezes-synallages1_b2

Ανελέητο κυνηγητό των στρατηγικών κακοπληρωτών πανελλαδικά ετοιμάζουν οι τράπεζες, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη δυναμική των ανακτήσεων καθυστερούμενων οφειλών στα χαρτοφυλάκια λιανικής τραπεζικής.

Σε αντίθεση με την κατάσταση στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, όπου η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βαίνει αυξανόμενη, η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων προς ιδιώτες αποκλιμακώνεται. Η τάση αυτή αναμένεται να ακολουθηθεί και στα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, δεν θα έχει το μέχρι στιγμής θεαματικό αποτέλεσμα από τις εκτεταμένες ρυθμίσεις και διαγραφές που υλοποίησαν οι τράπεζες από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Και αυτό διότι οι έντονες προσπάθειες της περιόδου αυτής κατάφεραν να μειώσουν το «στοκ» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα δάνεια λιανικής τραπεζικής και πλέον έχει περιοριστεί το πλήθος των δανείων που μπορούν να δεχτούν ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές δανείων, μόνο στο φετινό α’ εξάμηνο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διέγραψαν δάνεια 1,845 δισ. ευρώ. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, τα ποσά δανείων που έχει διαγράψει η καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες φέτος διαμορφώθηκαν ως εξής:

Τράπεζα Πειραιώς: 256 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο και 272 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο, Eurobank: 351 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο και 136 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο, Alpha Bank: 135 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο και 333 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο και Εθνική Τράπεζα: 15 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο και 347 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια που μπαίνουν σε ρύθμιση πρέπει να παραμείνουν για έναν χρόνο εξυπηρετούμενα και, ειδικότερα, η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης να μην υπερβαίνει τις 30 ημέρες. Εάν τηρήσουν αυτήν τη συμπεριφορά, πρέπει να παραμείνουν για άλλα δύο χρόνια ενήμερα προκειμένου να θεωρούνται πλήρως «θεραπευμένα».

Το γεγονός ότι η «δεξαμενή» των προς ρύθμιση δανείων θα βαίνει μειούμενη, οδηγεί τις τράπεζες στο να εντείνουν εφεξής το κυνήγι των μπαταχτσήδων. Στην πράξη τώρα πρόκειται να ξεκινήσει ο «πόλεμος» εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών μαζικά από τις τράπεζες, καθώς αυτές είναι ανοιχτές σε κάθε είδους ρύθμιση με τους οφειλέτες και παρά ταύτα συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιοι που, αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, εντούτοις αδιαφορούν προκλητικά για την αποπληρωμή των χρεών τους.

Το τελευταίο διάστημα, οι τραπεζίτες έχουν πραγματοποιήσει περιοδείες στην επαρχία με κύριο ζητούμενο τον εντοπισμό στρατηγικών κακοπληρωτών. Σε συνεννοήσεις τους με τους διευθυντές των καταστημάτων ζητούν στοιχεία για το «ποιόν» μη εξυπηρετούμενων δανείων και συγκεκριμένα για τα περιουσιακά στοιχεία και την πραγματική διαβίωση των οφειλετών. Πρόκειται για στοιχεία που γνωρίζουν οι μικρές τοπικές κοινωνίες και για τον λόγο αυτόν δεν θα αντιτεθούν στα σκληρά μέτρα (πλειστηριασμοί) που θα λάβουν οι τράπεζες έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών.

«Στην πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών, θα έχουμε την κοινωνία μαζί μας», αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζίτης στο Capital.gr, διηγούμενος περίπτωση επίσκεψής του σε κατάστημα της επαρχίας όπου, όταν ζήτησε από τον διευθυντή να του δώσει λίστα με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτός του έδειξε πελάτη με Porsche που περνούσε συμπτωματικά εκείνη την ώρα έξω από το κατάστημα.

Σημειώνεται ότι ήδη η Eurobank έχει κοινοποιήσει υπηρεσιακό σημείωμα στο δίκτυο των καταστημάτων της με το οποίο ζητά από τους υπαλλήλους της να εντοπίσουν τους πελάτες που «συνειδητά εμπαίζουν την τράπεζα» και να τους αναφέρουν «ώστε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια που μας παρέχει ο νόμος για την προστασία της τράπεζας και των καταθετών της, καθώς και για τη διασφάλιση της δίκαιης αντιμετώπισης των συνεπών πελατών μας».

Ανάλογα θα κινηθούν και οι υπόλοιπες τράπεζες, καθώς οι πιέσεις του SSM και η μείωση των περιθωρίων στις ρυθμίσεις των συνεπών οφειλετών υποχρεώνουν σε ένα ανελέητο κυνηγητό των μπαταχτσήδων.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Επίδομα 534 ευρώ: Νέα πληρωμή στις 4/12- Ποιους αφορά

Καταβάλλεται σήμερα, 4 Δεκεμβρίου, η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 3.051 δικαιούχους. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση …